کشور پهناور ایران از جهت دسترسی به انواع اقلیمها و تنوع جغرافیایی بستر کاملی برای گردشگری و کشف تجربههای ماجراجویی مختلف می باشد. ایران با جنگلهای سبز، کویرها و دشتهای پهناور، جاذبههای تاریخی و تمدن اصیل دارای هر آنچه که چشم و دل علاقهمندان به تجربهاندوزی و ماجراجویی به آن احتیاج دارد می باشند.
امروز میخواهیم به معرفی یکی از مکانهای بکر و بینظیر موجود در کشورمان بپردازیم. روستایی با صفا در یکی از استانهای شمالی کشور که به خاطر سرسبزی و زیبایی بیپایان و هوای دلپذیرش آرامش و طراوت خود را در دل تماشاگران خود جای میگذرارد.
شهر رامسر در ناحیه غربی استان سبز مازندران واقع شده است، روستای جواهرده (به گیلکی: جؤرده) از روستاهای شهر رامسر محسوب میشود. این روستای بیمانند در 30 کیلومتری از شهر رامسر واقع شده است. با وجود پیچیدگی و خطر های موجود در مسیری که از رامسر به جواهرده منتهی میشود، فاصلهی این مسیر به کمتر از یک ساعت و حدود 50 دقیقه میرسد. این روستا در بالای رشته کوههای البرز، برفراز قلهی کوه سرخ قله و سماسوس در ارتفاع 2000 متر از سطح زمین قرار دارد.
اگر از جهت مسافت با تهران این روستا را بررسی کنیم، دهستان سخت سر که روستای جواهرده در آن واقع شده است با تهران یک مسیر 5 ساعته به مسافت 260 کیلومتر فاصله دارد. جاده ای که به سمت روستای جواهرده میرود خود از جاذبه های این منطقه محسوب میشود، این جاده توسط مهندسین آلمانی ساخته شده است و به سبب سبزی و زیبایی مسیر به دالان بهشت معروف است.
روستای جواهرده از جهت دسترسی با شهرهای رامسر و قزوین در ارتباط است به خاطر موقعیت جغرافیایی خود و بودن در ارتفاعات محل مناسبی برای گذراندن یک تابستان رویایی میباشد. این روستای باستانی که تقریبا 9800 نفر جمعیت بومی دارد از 12 محلهی قدیمی با مردمانی مهمان دوست و مهربان تشکیل شده است که «جولاخیل» بزرگترین محله ده و بعد از آن اوشیان سر، سید محله، برشی محله، آموسی خیل، صیقل محله، چاک دشت، سراب یا کربلا بنه، رمک محله، تنگدره، فتوک محله، کهنه تنگدره و شل محله از دیگر بخشهای این ده به شمار میروند، شغل بیشتر افراد روستا تولید صنایع دستی مخصوص منطقه خودشان یا کشاورزی و دامداری است. بعضی از روستاییان نیز از طریق اجارهی خانه های خود به مسافران و توریستها کسب درآمد میکنند. به علت علاقهی گردشگران به این منطقه کسب و کار مردم روستا رونق بیشتری گرفته و روستا از امکانات رفاهی مناسبی برخوردار گشته است. این امکانات شامل رستوران ها و کافه های محلی و حتی امکانات رفاهی ابتدایی مثل آب لوله کشی و امواج مخابرات و تلویزیون می باشد.
علت نامگذاری
نام این روستا را به این دلیل جواهرده انتخاب کردهاند چون مانند جواهری چشم نواز و دیدنی در میان ارتفاعات کوههای البرز خودنمایی میکند.
یکی دیگر از افسانه های نامگذاری نام روستا این است که برخی مردم بر این باورند که در زمان های قدیم مردگان را با جواهرات و هدایای ارزشمندی دفن میکردهاند که این رسم به زرتشتیان حکومت ساسانی برمیگردد. برخی نیز میگویند در زمان های بسیار دور حکمران این منطقه زنی زیبا به نام جواهر بوده از این رو این اسم به رسم احترام بر وی انتخاب شده است.
جنگل هیرکانی و جاذبه های دیگر
در مجاورت روستای جواهردره جنگل عظیم هیرکانی قرار دارد این جنگل که به خاطر وسعت و انبوه پوشش سبز خود از مهمترین جنگلهای جهان است در حاشیه دریای خزر گسترده شده و به نام ایران و آذربایجان به طور مشترک در سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
این جنگل زیستگاه حیوانات بسیار زیادی میباشد به طوری که حتی گونه های کمیاب و در حال انقراض نیز در میان آنها یافت میشود. پوشش گیاهی این جنگل بسیار متنوع است نوع و قدمت درختان ارتفاعات جنگل با دامنهی آن بسیار متفاوت است اما به طور کلی درختان راش، افرا، بلوط، ممرز، سرخدار، سرونوش و.... از فراوان ترین درختان این منطقه است.
روستای جواهرده با وجود این جنگل بینظیر یکی از زیباترین چشم اندازهای طبیعی جهان را تشکیل میدهند.
البته چندین چشمهی طبیعی ازجمله چشمهی سلیمان نیز در نزدیکی روستا وجود دارد که علاوه بر زیبایی بخشی به روستا آب آشامیدنی و مورد نیاز مردمان را نیز تهیه میکند.
در انتهای روستای جواهرده در نزدیکی سنگ های تیز و بزرگ آبشار طبیعی و زیبایی واقع شده است که چشم انداز طبیعی و خروشان آبشار توجه عکاسان و تصویربرداران را در حین مسافرت جلب میکند. بازدید از طبیعت زیبای جواهرده لذتی است که تمام خستگی مسیر پرپیچ و خم این روستا را از بین میبرد.
آبشارهای روستای جواهرده از دیگر جلوههای طبیعی در این روستا هستند که گردشگران برای استراحت و عکاسی در کنار آنها توقف میکنند. یکی از این آبشارها در انتهای روستا و حدود 100 متری پارکینگ در کنار یک تخته سنگ بزرگ قرار دارد. بازدید از آبشار کوهستانی جواهرده نیز یکی دیگر از تجربیاتی است که در سفر به جواهرده نباید از دست داد. برای رسیدن به این آبشار با آب روان، بسیار زلال و گوارا باید از شیبهای تند و مسیر باریکی عبور کنید؛ آبشاری که به محض رسیدن به آن تمام خستگی مسیر از تنتان درخواهد آمد.
شاید رویاییترین مکان در روستای جواهرده را بتوان دریاچه قو نامید. دریاچهی قو توسط یک مسیر پرپیچ و خم با فاصلهی تقریبا 2 کیلومتر از روستای جواهرده جدا شده است. سرتاسر دریاچه با درختان تنومند و پوشش گیاهی انبوهی پوشیده شده و منظرهای به زیبایی یک رویای سبز بهاری تشکیل داده است. در اطراف دریاچه آلاچیق های کوچکی تعبیه شده که مسافران و گردشگران میتوانند به استراحت و لذت بردن از منظرهی دریاچه و کوه های سرسبز بپردازند. همچنین چندین قایق کوچک برای افرادی که دوست دارند از نمای نزدیک تر از دریاچه لذت ببرند وجود دارد. هزینهای که به عنوان ورودی برای ورود به دریاچهی قو پرداخت میکنید برای پاکسازی و رسیدگی به محیط زیست آن استفاده میشود. اگه علاقهمند هستید تا در مورد این دریاچه اطلاعات بیشتری به دست آورید پیشنهاد میکنیم که لیست جاذبه های دیدنی شهر رامسر را در سایت ویلاجار مشاهده نمایید و در آنجا اطلاعات بیشتری در مورد دریاچه قو، آبشار میج و سایر زیبایی های توریستی شهر رامسر کسب کنید.
جشن ها و رسوم سنتی جواهرده
شاید برای شما عجیب باشد اما مردمان جواهرده جشن نوروز را در مرداد ماه در بازهی 13 تا 17 مرداد برگزار میکنند، و این روز برای آنها آغاز سال نو محسوب میشود. علت این امر این است که آنها از نوع خاصی از تقویم که اصطلاحا تقویم گیلکی یا گالشی نامیده میشود استفاده میکردند و رویدادهای مهم خود را مطابق آن برنامه ریزی میکردند مثل کاشت یا برداشت گیاهان و برگزارری جشن های دیگر.
از دیگر آداب و رسوم محلی این روستا میتوان به کشتی گیله مردی که خاص خطهی شمالی است اشاره کرد این ورزش در فهرست ورزش های باستانی ایران به ثبت رسیده است. این ورزش در شب های طولانی تابستان بین داوطلبان برگزار میشود و هیچ محدودیت وزنی و سنی ندارد. و در بعضی از موارد ساعتهای زیادی به طول میانجامد به طوری که ورزشکاران میتوانند از داور درخواست وقت استراحت یا توقف بازی را بکنند. پس از اتمام بازی بازیکنان همدیگر را در آغوش میگیرند و برنده بازنده را با احترام و محبت به مرکز زمین مسابقه میبرد.
از زیباترین رسوم قدیمی مردم جواهر ده جشن گِل کاری مسجد آدینه است که این رسم باستانی از گذشتهها هرساله در ماه مرداد به پا داشته میشد. مسجد آدینه یک مسجد باستانی است که از صدها سال قبل در این روستا ساخته شده است و یکی از اصلیترین نواحی جواهرده محسوب میشود بنا بر شواهد و متون کهن این مسجد زمانی محل پرستش آتش در آیین زرتشتیان بوده. در این جشن سنتی دبوار های مسجد را با گِلی که از ترکیب خاک و شیر درست شده است گِل کاری میکردند. مردم به این دلیل اینکار را انجام میدادند که برکت و سلامتی در زندگیشان فزونی یابد و از اتفاقات بد و ناگوار در امان بمانند. در طی برگزاری جشن و گِل کاری مسجد، مردم به شادی و پایکوبی میپردازند و داوطلبین با یکدیگر کشتی میگیرند. البته این رسم بسیار جالب در سالهای اخیر به کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
در روستای جواهرده رسم دیگری وجود دارد که بسیار مشابه شب یلدا است و جشن تیرماه سیزده نام دارد. این جشن برخلاف نام خود در آبان ماه برپا میشود و به صورت سالانه به مناسبت شکست ضحاک ستمگر در بسیاری از نواحی مازندران انجام میشود. در شب برگزاری جشن مردم دور هم جمع میشوند و خوراکی های خاص جشن را که از قبل تهیه کرده بودند با عزیزانشان میخورند و با بازی و شعر خواندن این شب را به صبح میرسانند.
صنایع دستی و تولیدات جواهرده
از شناخته شدهترین صنعت مردمان جواهرده هنر زیبای نمدبافی است. به جز نمدبافی مردم جواهر ده هنرهای دستی دیگری از جمله بافتن چادر، کوزه گری، خراطی و عروسک بافی نیز انجام میدهند. همچنین زنان روستا با هنر آشپزی خود انواع ترشی ها و مرباهای رنگارنگ و طبیعی را برای خانواده و فروش در بازارهای محلی تهیه میکنند.
جواهرده در میان مسافران به خاطر ییلاق باصفا و هوای دلپذیر خود شناخته میشود برای همین مسافران بیشتر در دو فصل ابتدایی سال به آنجا سفر میکنند. بر خلاف این دو فصل، زمستانهای طاقت فرسای جواهرده ورود مسافران به آنرا دشوار میکند به خصوص در اسفند ماه به علت بارش سنگین و شدید برف تمامی جادهها مسدود میشود و امکان ریزش کوه وجود دارد پس توصیه میکنیم فقط در فصول گرم سال به این روستا عزیمت کنید تا از خطرات احتمالی در امان بمانید.
گورهای باستانی با نام گبری از دیگر جاذبه های تاریخی جواهرده محسوب میشود، اصطلاح گبر واژه ای بسیار قدیمی است که مردم برای نام بردن افراد غیر مسلمان به کار میبردند که با گذشت زمان معنی صحیح و حقیقی این واژه به فراموشی سپرده شد و اشتباها معادل کلمهی کافر مورد استفاده قرار گرفت. این گورهای قدیمی که محل دفن افراد غیر مسلمان بود به صورت سردابهایی ساخته شده بودند که هنگام دفن مردگان جواهرات و اشیای قیمتی آنان را نیز در گور قرار میدادند به همین علت همواره مورد حفر و دستبرد سودجویان قرار میگرفته است. و تمامی اشیا ارزشمند و جواهرات آن دزدیده شده اما امروزه این منطقه با امنیت بالایی محافظت میشود و کسی اجازه عبور و مرور از آن را ندارد.
اقامت در زمان سفر به رامسر
در سفر به شهر رامسر نیازی نیست به هیچوجه نگران اقامت خود باشید، زیرا ویلاهای دربست و سوئیت های بسیاری با امکانات رفاهی کامل در این منطقه برای گردشگران و مسافران تعبیه شدهاند. پیشنهاد ما به شما این است که برای انتخاب اقامتگاه خود پیش از سفر به لیست اقامتگاههای بومگردی و ویلاهای رامسر موجود در سایت ویلاجار نگاهی بیندازید تا اقامتگاه مورد علاقهی خود را پیدا و رزرو نمایید. البته اگر از طرفداران طبیعت جنگل و شب مانی در جنگل هستید میتوانید ویلا یا کلبه چوبی در جواهرده اجاره کنید.
برای دسترسی به این روستای سرسبز از سمت تهران به شهر رامسر سفر نمایید سپس قبل از تله کابین رامسر و ورودی شهر چابکسر، به سمت جاده جنگلی جواهرده در سمت چپ جاده حرکت کنید.
دوشنبه 15 آذر 1400
چهارشنبه 07 مهر 1400
چهارشنبه 06 مرداد 1400
شنبه 22 خرداد 1400
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 16 بهمن 1399
سه شنبه 16 دی 1399
شنبه 24 آبان 1399
سه شنبه 06 آبان 1399
شنبه 12 مهر 1399
پنج شنبه 16 مرداد 1399
شنبه 28 تیر 1399
سه شنبه 10 تیر 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399