شهر زیبا و دیدنی رامسر به علت جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است، این شهر در بین شهرهای ایران از شهرت خاصی برخوردار است و دلیل این آوازه هم طبیعت بکر و موقعیت جغرافیایی خاص آن است، موقعیت جغرافیایی شهر رامسر موجب آب و هوای خاص آن، جنگل های سبز، چشمه های پر آب و سایر ویژگیهای منحصر به فرد در این شهر شده است.
قلهی مارکوه از سبزترین و زیباترین مناطق راسمر است، در بالای نوک این کوه قلعه ای با همین نام واقع شده است. همچنین روستایی با این نام در دامنه های شمالی کوه مارکوه قرار دارد. فاصله مارکوه با رامسر حدود 10 کیلومتر است و در سال 1379 به عنوان آثار ملی کشورمان به ثبت رسید.
علت نام گذاری
به عقیدهی برخی به علت وجود مارهای فراوان در گذشته در این منطقه، نام کوه و مکان های اطرافش مارکوه نام گذاری شده است. اما باتوجه به لهجه و گویش محلی مردمانی که در زمان قدیم در این ناحیه میزیسته اند کلمه مار در آن دوران رایج نبوده. با توجه به این مسئله که بیشتر مردم در آن دوران به آیین مهر پرستی گرایش داشته اند کلماتی نظیر«مار»، «مَهَر»و «ماهار» اشکال دیگری برای بیان مادر در زبان محلی میباشد. پس با توجه به این نکته میتوان گفت که «مار» به معنای مادر و نشان دهندهی مهر و محبت میباشد که نشان میدهد این کوه از جایگاه ویژهای میان مردم برخوردار بوده است. گفته شده است که قلعه مارکوه در آغاز معبد و محل مقدسی برای پرستش بوده است که با گذشت زمان به قلعه تغییر شکل یافته است. عقیدهی دیگری نیز در مورد نامگذاری این منطقه وجود دارد که میگوید مار از ریشهی کلمهی ماردها گرفته شده است، یعنی مردمی که قبل از ورود آریایی ها در ایران زندگی میکردند.
تاریخچه قلعه مارکوه
قلعهی مارکوه از قدمت بسیار زیادی برخوردار است به گونه ای که برخی کارشناسان میگویند که بنای آن در قبل از اسلام نیز وجود داشته است. اولین دست نوشتههای تاریخی که در آنها از این قلعه نام برده شده است مربوط به قرن سوم هجری میباشد. پس احتمالا ساخت قلعه نیز در همان قرن صورت گرفته است. این قلعه در طی دوره های مختلف به عنوان پایگاه نظامی برای جلوگیری از حملات دشمنان استفاده میشده است.
دید سربازان در بالای دیوارهای قلعه بسیار وسیع بوده است به طوریکه میتوانستند از شرق تا غرب را دید 360 داشته باشند. یعنی در بالای این بنا براحتی میتوان از شمال تا دریا، از شرق تا تنکابن، از غرب تا رامسر و از جنوب نیز کوههای البرز را تحت نظر داشت.
امروزه نیز از بالای قلعه طبیعت زیبای مازندران و دریای خزر به وضوح نمایانگر میباشد. از مدارک به دست آمده و نوشتههای باستانی این نکته استخراج شده است که قلعهی مارکوه یک قلعهی نظامی بوده و برای دفاع و تامین سلاح سربازان در زمان جنگ از آن استفاده میکردند.
معماری و بنای قلعه
بیشترین مصالح به کار رفته در قلعه سنگ، ساروج و گچ است. قطعات سفال های شکستهی کشف شده در قلعه این نکته را نشان میدهد که آب آشامیدنی در قلعه وجود نداشته و از چشمه های اطراف آن تامین میشده است.
تونل هایی در زیر قلعه وجود دارد که مسیرهای گذر آب هستند اما برخی مردم تصور میکنند که این تونل ها راه های فرار اضطراری از خطرات احتمالی به سمت خارج از قلعه بوده است.
مساحت قلعه مارکوه 600 مترمربع است. بیشتر قسمت های قلعه در طی گذشت سالیان بسیار از بین رفته و حالا فقط قسمتهایی از آن باقی مانده است که شامل حصارها و برج های نگهبان آن است.یکی از اتاقهای قلعه امروزه برای استقرار نگهبان فعلی قلعه تعمیر و بازسازی شده است. ظرفیت کلی قلعه به اندازه ی استقرار 100 نفر میباشد. و ورودی اصلی قلعه در قسمت شمالی آن تعبیه شده است. تعداد پله هایی که مسیر دسترسی به قلعه مارکوه را میسازند 310 عدد است. در سال های اخیر اقدامات بسیاری برای تعمبر و مرمت قسمت های مختلف قلعه صورت گرفته است که این اقدامات باعث افزایش صنعت گردشگری در این ناحیه شده است.
میرزا حسن خان اعتماد السلطنه که این قلعه را از نزدیک دیده است در کتاب مرآه البلدان، ج 1، ص 812 اینگونه نوشته است که:
در تنکابن کوهی است موسوم به مارکوه و دخمههای متعدد با شب پرههای زیادی که خود را به آدم و چراغ میزنند و مانع از دخول به دخمهها میباشند. بالای آن کوه، جایی است مشهور به نقاره خانه، هرگاه سنگی بر آن موضع بزنند صدایی مثل طبل حادث میشود و تا نیم فرسخ آن صدا می رود.
مسیر دسترسی به مارکوه
برای دیدن این کوه که می توان آن را بام رامسر هم نامید باید از سمت تهران به استان مازندران بروید و از آنجا وارد مسیر جاده تنکابن به رامسر شوید تا در جنوب غربی شهر کتالم این کوه تک و تنها را ببینید. به دامنه مارکوه که رسیدید، جاده ای نیمه آسفالت شما را به بقایای دژ باستانی مارکوه راهنمایی می کند. از اینجا به بعد باید خودتان را برای بالا رفتن از 311 پله آماده کنید. پله ها البته کوتاهند و عرض مناسبی برای عبور دارند. با این حال یادتان باشد زمان بالا رفتن از پله ها بطری آب آشامیدنی را دم دستتان بگذارید.
بهترین زمان سفر
بهترین زمان برای بازدید از این قلعه در فصل بهار میباشد زیرا طبیعت بهاری و جلوهی گلها و درختان زیبایی این ناحیه را دوچندان میکنند. همچنین به خاطر اینکه این قلعه در ارتفاعات بنا شده است در فصل تابستان هم از آب و هوای مناسبی برخوردار است.
سایر جاذبههای گردشگری رامسر
شهر سرسبز رامسر دارای مکان های گردشگری و تاریخی و طبیعت ناب و دل انگیز زیبایی است که از نمونه های این مکان های میتوان به دریاچه قو، چشمه های آب گرم و جنگل زیبای دالخانی و سایر جاذبه های گردشگری در این شهر اشاره کرد.
اقامتگاه مناسب
برای یافتن اقامتگاه قبل از سفر خود به شهر زیبای رامسر میتوانید از طریق سایت ویلاجار برای رزرو با کیفیت ترین ویلاهای رامسر اقدام کنید
سه شنبه 19 تیر 1403
پله زیاد داره، ولی ارزش رفتن رو داره زاویه دید به شهر و دریا خیلی قشنگه، متاسفانه قلعه دچار فرسایش شده و خیلی اهمیتی به ترمیم و مرمت قلعه مارکوه نمیدن
دوشنبه 15 آذر 1400
چهارشنبه 07 مهر 1400
چهارشنبه 06 مرداد 1400
شنبه 22 خرداد 1400
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 16 بهمن 1399
چهارشنبه 17 دی 1399
سه شنبه 16 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399