در میان تپه های باستانی استان گلستان، تورنگ تپه از شهرت جهانی برخوردار است.
تورنگ تپه به مجموعه ای از چند تپه گفته می شود که با برآمدگی های نزدیک به یکدیگر واقع شده اند. این تپه در هفده کیلومتری شمال شرقی شهرستان گرگان قرار دارد. تپه ای باستانی که در شصت کیلومتری دریای خزر قرار دارد.
تورنگ تپه یکى از عظیمترین و غنىترین تپههاى باستانى استان گلستان محسوب می شود. این تپه با وسعت چشمگیر و ارتفاع بسیار، در نزدیکی روستاى تورنگ تپه واقع شده و بر دریاچه کوچکی اشراف دارد. بزرگ ترین برآمدگی تورنگ تپه ارتفاعی حدود پنج و نیم متر از سطح دشت های اطرافش دارد.
قدمت آثار تورنگ تپه به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد و اهمیت آن با کشف تصادفی مجموعه اشیایی معروف به گنج استرآباد در سال 1841 میلادی آشکار شد. بر اساس حفاری هایی که در دهه 40 انجام شد، در این تپه باستانی آثار نه دوره فرهنگی به دست آمده که قدیمیترین لایه آن با سفالهای فرهنگی جیتون ترکمنستان و فرهنگ اسماعیلآباد مقایسه شده که از نظر زمانی به هزاره پنجم پیش از میلاد تعلق دارد. در تورنگ تپه گرگان همچنین بقایایی از دوره برنز، آهن و نیز آثاری از دورههای هخامنشی، هلنیسی، اشکانی، ساسانی و اسلامی به یافت شده است.
شروع بررسی در تورنگ تپه به زمان محمد شاه قاجار می رسد، که در آن زمان گروه حفاری، اشیاء طلایی، نقره ای، مفرغی و برنزی مانند آبخوری طلا، ابزاری از سنگ زرد، ظروف سنگی، سلاح های جنگی، تبر و دشنه مسی را در آن پیدا کردند.
دومین کاوش تورنگ تپه به دوره ناصر الدین شاه بر می گردد که ژاک دمرگان فرانسوی در تورنگ تپه و خرگوش تپه دست به حفاری و بررسی این تپه ها زد. آثار کشف شده در این دوره شامل آبخوری، قوری با نقش برجسته، چند مجسمه کوچک، سلاح های جنگی، دشنه مفرغی و مسی می شوند.
بر اساس مطالعات یک گروه آمریکایی بر روی این تپه، سه طبقه برای آن متصور شده اند که شامل:
طبقه اول با 6 متر عمق که باقی مانده گورستان از عصر آهن بوده است. در این قسمت بقایای دیوارهای روستایی وجود دارد که آتش آن را از میان برده و در آن چهل و پنج قبر کشف شده و درون قبرها به همراه مردگان ظروف سفالین درخشانی به رنگ های قرمز و خاکستری تیره و اشیایی از برنز یافت شده است.
طبقه دوم در عمق شش تا 8 متر قرار دارد و چیز خاصی در آن پیدا نشده است.
در طبقه سوم و در میان خاکستر و آجر دو قبر یافت شده که در آن سفال خاکستری رنگ تیره رنگی وجود داشته و به وسیله ابزاری شبیه شانه مزین شده بوده است. در هر یک از این سه طبقه سفال قرمز با نقوش سیاه رنگ شبیه سفال های تپه مجاور، یعنی شاه تپه پیدا شده است.
گروهی که روی این تپه مشغول بررسی بودند به این نتیجه رسید که پیشینه و تمدن تورنگ تپه همانند شهر سوخته سیستان، تپه یحیی و آلتین تپه می باشد که همگی جزو گنجینه غنی و پیشینه کهن ایران می باشند.
بخشی از موزه لوور در شهر پاریس به اشیای کشف شده در تورنگ تپه گرگان اختصاص دارد.
جمعه 27 بهمن 1402
شنبه 01 بهمن 1401
چهارشنبه 03 آذر 1400
سه شنبه 29 تیر 1400
سه شنبه 11 خرداد 1400
دوشنبه 06 اردیبهشت 1400
سه شنبه 12 اسفند 1399
یکشنبه 12 بهمن 1399
پنج شنبه 04 دی 1399
دوشنبه 19 خرداد 1399