معرفی بندر ترکمن و جزیره آشوراده
بندر ترکمن بندر ترکمن بندرترکمنبندر ترکمن بندرترکمنبندر ترکمنبندر ترکمنبندر ترکمنه بندر ترکمناز معروف ترین بنادر سواحل دریای خزر می باشد که در استان گلستان واقع شده و از حیث گردشگری جزو پر طرفدارترین بنادر ایران محسوب می شود. وجود بازارچه های متنوع و غذاهای گوناگون در این منطقه و ساحل دیدنی خزر دلیل اصلی حضور توریست های داخلی و خارجی به این بندر می باشد.
اما جزیره یکه و تنهای آشوراده یکی دیگر از جذابیت های استان گلستان و بندر ترکمن می باشد.
آشوراده تنها جزیره ایران در دریای خزر در مرکز شبه جزیره میان کاله است. این ویژگی منحصر به فرد و بی نظیر در شمال ایران، آشوراده را به مرکز توجه گردشگران در این منطقه تبدیل کرده است. آب و هوای معتدل و مرطوب خزری از دیگر ویژگی های جزیره آشوراده بندر ترکمن می باشد.
آشوراده یا جزایر آشور در واقع نام قسمتی از خشکی شبه جزیره میان کاله در غرب شهرستان بندرترکمن، در فاصله 10 کیلومتری از آن و در چهل کیلومتری مرکز استان گلستان است.
متاسفانه این جزیره در قرن های گذشته به علت فعالیت های زیست تخریب انسانی و با حفر کانال، از بخش اصلی خشکی خود جدا شد. اما در سال 1354 به عنوان یکی از مناطقی ثبت شده که نخستین نشانه هایی از حیات در آنجا یافت شده است. همزمان با ثبت جهانی آشوراده، رامسر نیز به عنوان شهر تالاب ها در کنوانسیون جهانی ثبت شد که سومین اهمیت آن عضویت در پناهگاه حیات وحش می باشد و هرساله پرندگان مهاجر زیادی به این منطقه می آیند.
وجه تسمیه جزیره آشوراده
کلمه آشوراده از دو بخش آشیر که همان آشور گفته می شود و آدا که در گفتار آده بیان میشود، تشکیل شده است. آدا در زبان ترکمنی به معنی جزیره است. پس آشوراده یعنی جزیره آشور. نام دیگر این جزیره در زبان محلی ترکمن ها، مال آشیر است. مال به معنای دام و آشیر نیز به معنای رساندن است. که در حقیقت به معنای محل رساندن دام می باشد.
ویژگی های جزیره آشوراده بندر ترکمن
فقدان خاک رس در رسوبات میان کاله و بیشتر در جزیره آشوراده باعث شده عمل فرسایش آب دریا و باد به طور چشمگیری تاثیر گذار باشند و نیز تپههای ماسهای در اثر این فرسایش ها در جزیره به تعداد نسبتا زیادی ساخته شود. این تپهها از ناهمواریهای جزیره آشوراده به شمار می روند.
جزیره آشوراده در گذشته از سه جزیره تقریبا به هم پیوسته تشکیل میشده که دو جزیره کوچک و انتهایی آن در طول سالیان گذشته در اثر بالا آمدن سطح آب به زیر آب رفتهاند و حالا آشوراده نیز به همان دلیل متروک مانده است. البته گردشگران میتوانند از بندر ترکمن با قایق های محلی این منطقه به آشوراده بروند و از زیباییهای بی نظیر و آرامش این جزیره لذت ببرند.
نکته با ارزش و جالب توجه در مورد جزیره آشوراده این است که تقریبا چهل درصد خاویار ایران در مجاورت این جزیره زیبا صید میشود.
تماشای صید ماهیان، اسکله و تاسیسات بندرترکمن در سواحل جزیره آشوراده از دیگر جاذبه های گردشگری این منطقه و از دیدنیهای بندر ترکمن محسوب می شوند.
تاریخ جزیره آشوراده بندر ترکمن
جزیره آشوراده علاوه بر اینکه در گذشته مرکزی برای معاملات تجاری و اقتصادی بوده، از جهت تاریخی نیز اهمیت زیادی برای علاقه مندان به تاریخ دارد و در زمان های مختلف نقش به سزایی را در تاریخ منطقه و ایران داشته است و امروزه نیز به عنوان مکانی تاریخی میزبان تاریخ دوستان در شمال کشور می باشد.
جزیره آشوراده تا پایان جنگ جهانی دوم در اختیار دولت روسیه بود و در سال 1837 با وجود مخالفت ایران، روس ها جزیره را اشغال کردند. آنها در این جزیره چندین بیمارستان، ساختمان مسکونی، قلعه و یک کلیسای چوبی و یک پاسگاه نظامی ساختند که امروزه آثاری از کلیسا در دست نیست، اما یک قلعه مثلثی که در شمال این جزیره قرار دارد هنوز به عنوان یادگاری از اشغال روسها در میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. در واقع جزیره آشوراده محلی برای رقابت استعماری شوروی و بریتانیا بوده است. در زمان ناصرالدین شاه، امیر کبیر خواستار باز پس گیری این جزیره از استعمارگران شد و سپس بعد از سقوط تزار روسیه، به موجب عهدنامه ای که بین روسیه و ایران در سال 1921 بسته شد این طور منعقد گشت که به علت عدم تمایل روسیه به استفاده ثمره غاصبه دولت تزار از جزیره آشوراده و خرید اراضی فیروز آباد از ایران، مطابق قراردادی که در 28 می 1892 میلادی جزیره آشوراده از جانب دولت ایران به شوروی منتقل شده بود مجددا به ایران بازگردانده شود.
پوشش گیاهی و جانوری جزیره آشوراده
آشوراده، زیستگاه مناسبی برای بعضی از جانوران به شمار میآید. به همین دلیل این جزیره به همراه شبه جزیره میانکاله یکی از مناطق حفاظت شده حیات وحش کشور و یکی از زیستگاه های با ارزش ایران است.
از جمله پوشش گیاهی مهم در این جزیره می توان به بوته های تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش اشاره کرد و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی نادر از گونه های جانوری این جزیره زیبا به شمار می روند.
بهترین زمان بازدید از جزیره آشوراده
گردشگران داخلی و خارجی معمولا در ایام نوروز و در فصل بهار به دلیل معتدل بودن هوا به این جزیره دیدنی در استان گلستان می آیند.
اقامت در جزیره آشوراده بندر ترکمن
مهمانان این منطقه می توانند به گرگان رفته و در آنجا با اجاره ویلا در گرگان، اقامتگاه مورد نظر خود را رزرو کنند. هم چنین سوئیت های اجاره ای در گرگان نیز پذیرای مسافران این منطقه توریستی می باشد.
افرادی که تمایل دارند ریسک شب ماندن در جزیره را به جان بخرند و شبی پر هیجان داشته باشند می توانند اقدام به برپایی کمپ کنند.
جاذبه های دیدنی بندر ترکمن
بازارچه ساحلی بندر ترکمن و اسکله بندر ترکمن از دیدنی های این منطقه هستند. اگر به بندر ترکمن سفر کردید حتما از لباس و زیورآلات محلی ترکمن دیدن کنید و اگر توانایی خریدن آنها را داشتید حتما به عنوان یادگاری و سوغاتی از آنها استفاده کنید.
چگونه به جزیره آشوراده برویم؟
به استان گلستان رفته و از آنجا مسیر بندر ترکمن را در پیش بگیرید. اگر مبدا شما تهران است حدود 387 کیلومتر را پیش روی خود دارید. از جاده فیروزکوه به استان مازندران رفته و از آنجا به قائم شهر و سپس ساری و بعد از آن به بهشهر بروید. پس از عبور از گلوگاه و کردکوی به بندر ترکمن می رسید. از اسکله بندر نیز به وسیله قایق به جزیره آشوراده می روید.
دوشنبه 13 آذر 1402
سه شنبه 02 آذر 1400
دوشنبه 28 تیر 1400
دوشنبه 10 خرداد 1400
یکشنبه 05 اردیبهشت 1400
سه شنبه 12 اسفند 1399
شنبه 11 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
یکشنبه 02 آذر 1399
چهارشنبه 14 آبان 1399
چهارشنبه 23 مهر 1399
دوشنبه 27 مرداد 1399
سه شنبه 07 مرداد 1399
سه شنبه 17 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
سه شنبه 27 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399