قلعه کنگلو قلعه ایست که یک هسته مرکزی و دو بازو دارد و در بالای دره آرم و در شکافی در میان رشته کوه های البرز در سوادکوه استان مازندران واقع شده است و به خاطر شکلی که دارد، یک عقاب را در ذهن تداعی می کند.
قلعه کنگلو به علت قرار گیری در این موقعیت جغرافیای و واقع شدن در بالای کوه، در طول تاریخ از تجاوز غارتگرها و بیگانگان حفاظت شده است. این قلعه دارای معماری دوره اشکانی و ساسانی بوده است و طاق های آن همانند با غار دژ اسپهبد خورشید در همین منطقه، قلعه دختر فیروزآباد، کاخ سروستان و مجموعه تخت سلیمان در دیگر نقاط ایران می باشد.
دژ کنگلو واقع در جنوب رشته کوه خرونرو با ارتفاع 3620 می باشد اما محلیان این منطقه را چکل نامیده اند که به معنی چکادکوه و صخره دست نیافتنی می باشد. علت گذاشتن این نام بر روی این منطقه این است که چکل به قدری مرتفع و بلند است که خورشید برای طلوع هر روز از زیر آن بالا و در وقت غروب از سمت غربی چکل پایین می رود.
در این قلعه سازه هایی چهار گوش وجود دارد که نشان می دهد در دوره ساسانی از آنها برای ذخیره سازی آب استفاده می شده است. همچنین در اطراف قلعه کنگلو تعدادی قبر پیدا شده که به دوره ساسانی باز می گردند.
قلعه کنگلو قلعه ای است که در دوره ساسانیان ساخته شده و دارای مصالحی همچون سنگ و گچ نیم کوب است. ترکیب گچ با خاکی که دارای اکسید آهن است باعث شده تا این دژ نمایی سرخرنگ داشته باشد اما اکنون به دلیل تغییرات آب و هوا و همچنین تغییراتی که انسان ها در منطقه ایجاد کرده اند مقداری از سرخی آن کم شده است.
باستان شناسان در بررسی از قلعه کنگلو چیزهای جالبی یافت کرده اند که یکی از آنها پیدا کردن نگینی انگشتری بوده که بر روی آن کلمه فرحی به معنای خوشبختی و شادکامی حک شده است و همچنین متوجه شده اند که خط الراس قلعه کنگلو دقیقا با وسط رشتهکوه خرونرو تنظیم شده است و این گمان را ایجاد می کند که این قلعه برای نجوم و اختر شناسی توسط محققان و ستاره شناسان مورد استفاده بوده است.
نام قلعه کنگلو که در زبان بومی مازندرانی ها به کنگلی هم شهرت دارد به معنای زنبور می باشد و علت نام گذاری کنگلو را می توان به این علت دانست که کندوی زنبور عسل همواره دژ و قلعه ای محکم و استوار را یادآوری می نمیاد.
قلعه کنگلو و همچنین دژ اسپهبد خورشید از جمله آثار تاریخی و از جاذبه های گردشگری ایران در استان مازندران به شمار می آیند اما متأسفانه به دلیل بی توجهی در مرمت و نگهداری آن، این آثار باستانی در خطر تخریب می باشند.
برای دسترسی به قلعه کنگلو می بایست به استان مازندران وسپس سوادکوه سفر کرده و از جاده خطیر کوه - دوآب به روستای کنگلو بروید و از این قلعه زیبا که در یک کیلومتری این روستا واقع شده دیدن نمایید.
سه شنبه 18 مرداد 1401
دوشنبه 01 آذر 1400
دوشنبه 28 تیر 1400
دوشنبه 10 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
دوشنبه 11 اسفند 1399
شنبه 11 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399