روستای آتشگاه واقع در استان البرز در بیست کیلومتری شمال غربی کرج و در حدود ده کیلومتری شمال گوهردشت کرج، انتهای یک جاده کوهستانی و بن بست قرار گرفته است. این روستا با مساحت 2500 هکتار جزو بخش مرکزی کرج و توابع دهستان کمال آباد می باشد. روستای تاریخی آتشگاه از سمت جنوب به باغستان، شمال به دروان (Dorvan) و نوجان (Nojan)، غرب به برغان و از سمت شرق به سیاهکلان منتهی میشود.
روستای آتشگاه به عنوان یکی از روستاهای گردشگری کرج شناخته می شود و در برگیرنده خانه های مسکونی، زمین های کشاورزی، باغ، چراگاه و کوه است که برخورداری از ویژگی کوهستانی و دره ای این روستا، چشم اندازهای زیبا و بی بدیلی را پدید آورده است. آتشگاه دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و با بر خورداری از امکانات رفاهی نظیر رستوران ها و مجتمع های رفاهی گردشگری در ایام پایان هفته و تعطیلات به ویژه فصول گرم سال میزبان تعداد بیشماری از گردشگران میباشد که برای شب ماندن معمولا از اجاره ویلا اطراف تهران و یا اجاره ویلا در استان البرز استفاده کرده و نهایت لذت را از جذابیت های این منطقه می برند.
روستای آتشگاه آب و هوایی پاک و خنک دارد و به داشتن درختانی مانند گیلاس، گردو، توت سفید و نیز داروهای گیاهی کوه های مجاورش معروف است.
در فصل بهار و تابستان باغات روستای آتشگاه مملو از میوه است و افراد بسیاری را به این منطقه دعوت میکند.
روستای آتشگاه و مسیر آن تا جاده چالوس در تمام فصول مناظری دیدنی و جذاب را به علاقه مندان طبیعت هدیه میدهد. در فصل زمستان با وجود سرد بودن منطقه اما آبشارهای مسیر و رودخانه ها زیبایی خاصی به آتشگاه میدهد.
روستای آتشگاه به دلیل جذابیت های بصری فوق العاده، آب و هوای مناسب، نبود کارخانه های صنعتی و موقعیت قرار گیری ویژه همواره مورد توجه سازندگان ویلا قرار داشته و امروزه سرمایه گذاری های بسیاری در این روستا و مناطق اطراف آن صورت می پذیرد. زمین این ناحیه کوهستانی، استحکام بالایی دارد و به همین جهت می توان بنایی مقاوم و ایمن در آن ساخت و یا افرادی که تمایل به احداث زمین های زراعی و باغ دارند، آتشگاه مکانی بسیار مناسب میباشد.
زبان مردم روستای آتشگاه
زبان اهالی روستای آتشگاه فارسی دری با گویش محلی و بومی کرجی میباشد. این گویش از آمیختگی زبان محلی ده کرج، بخش هایی از کوهپایه های البرز و استان مازندران، جاجرم در خراسان شمالی که در زمان نادرشاه افشار به کرج کوچ کرده بودند و همینطور طالقان به وجود آمده است.
قدمت روستای آتشگاه
آتشگاه از گذشته به این دلیل که محل زندگی زرتشتیان بوده، آتش کوه یا آتشکده نامیده می شده که به مرور زمان به آتشگاه تغییر نام داده است. بقایای تاریخی باقی مانده از دوران ساسانیان و اشکانیان در گوشه و کنار این روستا دیده میشود بقایایی مانند سنگ های چخماق و سنگ های آتش زن که همه نشان از دیرینگی و اهمیت باستان شناسی این روستا دارد.
در شمالی ترین قسمت روستای آتشگاه، تپه ای باستانی قرار دارد که به نام تپه مهدیخان یا تل مهدیخان شهرت دارد. در محل این تپه سنگ های آتش زای زیادی کشف شده است. برخی اعتقاد دارند که در قدیم در تل مهدیخان، آتشکده بزرگی برای عبادت زرتشتیان وجود داشته که نام روستای آتشگاه بر گرفته از آن است. اما عده ای علت نام گذاری این روستا را وجود سنگ های آتش زا میدانند. علاوه بر تل مهدیخانی، دژ دو برار (دو بردار) از دیگر آثار باستانی دوران ساسانی می باشد که خود این قلعه نشان از قدمت دو سه هزار ساله این روستا دارد.
وهاب منصوریار مدیر رستوران سنتی آتشگاه و آیت الله فیروز بخت به علت وجود قلعه دوبرار و تل مهدی خان که باقی مانده زمان ساسانیان هستند، گورستان باستانی این منطقه و کشف سنگ های قرمز رنگ که به عنوان سنگ آتش زا شناخته میشوند اعتقاد داشتند که شاید کشف آتش به وسیله انسان برای اولین بار در روستای آتشگاه رخ داده باشد. زمانی که هوشنگ پیشدادی پادشاه باستان سنگی را به طرف ماری پرتاب میکند، سنگ پرتاب شده با سنگ دیگری برخورد کرده و جرقه ای میزند که به این شکل آتش و فواید آن برای اولین بار برای او و انسان های دیگر آشکار می گردد.
در میان درختان میوه در این روستا باغ کوچکی وجود دارد که درون این باغ نیز بوته طاقی روییده است که ظاهرا از عمر بسیار طولانی برخوردار بوده به شکلی که برخی عمر آن را حدود 2 تا 3 هزار سال تخمین زده اند. مردم روستا باور خاصی به این بوته داشته و به همین دلیل و در کنار آن اتاقی برای برپایی نماز و خواندن دعا ساخته اند و از این باغ به عنوان امامزاده پیرپیران یا بزرگ بزرگان که عابدی زاهد و بزگوار بوده یاد می کنند.
امکانات روستای آتشگاه
این روستا به علت نزدیکی به تهران و البرز، شاید نسبت به برخی روستاهای دیده شده در سایر ایران از امکانات و توجه بیشتری برخوردار است که شامل آب لوله کشی، مدرسه، دهیاری، مرکز تلفن، مجتمع مذهبی فرهنگی امام جعفر صادق(ع)، پست بانک اشاره کرد.
مسیر دسترسی به روستای آتشگاه
از تهران به بزرگراه تهران-کرج رفته و به سمت کرج حرکت کنید سپس وارد بلوار جمهوری اسلامی کرج شده و از آنجا جاده آتشگاه را پیش بگیرید. این مسیر حدود 61 کیلومتر به طول می انجامد.
اگر به این روستا سفر کردید به برغان هم سری بزنید و از طبعیت زیبای آن و بستنی معروف برغانی خاطره ای به یاد ماندنی از سفر خود بسازید.
دوشنبه 01 آذر 1400
دوشنبه 28 تیر 1400
دوشنبه 10 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
دوشنبه 11 اسفند 1399
شنبه 11 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
چهارشنبه 05 آذر 1399
شنبه 17 آبان 1399
دوشنبه 28 مهر 1399
چهارشنبه 29 مرداد 1399
پنج شنبه 09 مرداد 1399
پنج شنبه 19 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399