خانه منجم باشی که در فشکالی محله لنگرود می باشد، نشان دهنده هنر معمارى گیلان در دوره قاجاریه و یکی از آثار قدیمی و تاریخی شهرستان لنگرود به شمار می آید.
خانواده منجم باشی، خانواده ای متمکن و معروف بودند. چند نفر اولیه این خاندان به علم نجوم تسلط داشتند به همین علت آنها را منجم باشی می نامیدند.
این خاندان از نیمه دوم قرن دوازدهم قمری و تا پایان قرن سیزدهم، از زمان آغا محمدخان قاجار و تا قبل از حکومت خاندان پهلوی یعنی نزدیک به صد سال در گیلان حکومت می کردند و صاحب نام بودند.
اصالت این خانواده به منطقه ی شرق گیلان (لاهیجان و لنگرود و رودسر و اشکورات و رانکوه) باز می گردد.
بناهای متعددی از منجم باشی ها در منطقه لنگرود باقی مانده است مانند اقامتگاه این خاندان در محله ی مسجد فشکالی در لنگرود و اقامتگاه دیگر نزدیکی سبزه میدان که شبیه قصر می باشد.
خانه منجم باشی در فشکالی محله که تا به امروز باقی مانده شامل بخش های مختلفی از قبیل بیرونی، اندرونی، خلوت خانه، مسجد، حمام و... می باشد و همچنین ورودی اصلی ساختمان بیرونی به مهتابی شهرت داشته و سر در ورودی هلالی شکل و حاوی گچ بری ساده ایست، طبقه فوقانی از یک سالن پذیرایی و سه اتاق تشکیل شده است، جلوی اتاقها ایوانی به عرض یک متر و طول 10 متر وجود دارد که چهار ستون چوبی سقف آن را سر پا داشته اند، بام بنا به شیوه سنتی گیلان واشن ریزی شده و چوب یا سفال پوش است و لبه به شیوه سر بندی سه پوش و چکش برگردان ساخته شده است.
خانه منجم باشی ها که نمونه ای از هنر معماری گیلان در زمان قاجار می باشد در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برای دسترسی به خانه منجم باشی می بایست به استان گیلان، شهرستان لنگرود، فشکالی محله و جنب سبزه میدان لنگرود سفر کنید.
دوشنبه 28 آبان 1403
دوشنبه 01 آذر 1400
یکشنبه 27 تیر 1400
دوشنبه 10 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 28 اسفند 1399
دوشنبه 11 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399