چشمه عمارت، باغی عظیم و باشکوه در استان مازندران و در قسمت جنوب شرقی باغ تپه و باغ شاه در بهشهر است که به دستور شاه عباس بنا شده است.
در دامنه ارتفاعات در بخش جنوبی بهشهر چشمه های فراوانى وجود دارد. یکى از پرآب ترین این چشمه ها، چشمه عمارت است که هم اکنون بیش از نیمى از آب شهر را تأمین مىکند. در دوره صفویه در این محل، عمارتى در دو طبقه با نقشه مربع مستطیل ساخته شده است که امروزه فقط یک طبقه از آن باقى مانده است.
در طبقه اول و در مرکز بنا حوضچه ای به شکل مربع واقع شده است. روى این حوض، سقف گنبدى وجود داشته که در اثر عدم مراقبت، فرو ریخته است. در چهار سوی هر کدام از ضلع های این حوض، صفهاى قرار دارد و هر صفه داراى سه ورودى با نعل ورودی قوس هلالى و سه پنجره با طاق جناقى می باشد.
برای دسترسى به داخل بنا، چهار ایوان وجود دارد که دو به دو باهم قرینه هستند و در دو سوى آنها، اتاقهایی که نیز به صورت قرینه ساخته شده اند، وجود دارد. این عمارت با کاشىکارى های زیبا و نقاشى در سردر ایوانها و داخل صفهها و اطراف طاقنماها تزیین شده است.
بناى چشمه عمارت که همیشه با عمارت شاه عباسى در باغ فین کاشان و هشت بهشت اصفهان مقایسه می شود، داراى ویژگىهایى در سیستم آبرسانى می باشد که در نوع خود بی نظیر است. آب توسط مجرایی به حوض مربع شکل در وسط عمارت، می رود و پس از آن از چهار سوی حوض به وسیله جوىها و حوضچههای دیگری به خارج هدایت شده و وارد چهار حوض موجود در قسمت خارجی بنا، مقابل ایوانها مىشود.
ادامه عملیات کاوش و بازسازى نهایى در این عمارت در سالهاى آینده به منظور کاربرد هاى علمی، فرهنگى و سرمایهگذارى هدفمند در صنعت گردشگرى و خودکفایى اقتصادى بسیار با اهمیت است.
دوشنبه 28 آبان 1403
سه شنبه 30 آذر 1400
دوشنبه 01 آذر 1400
یکشنبه 27 تیر 1400
دوشنبه 10 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 28 اسفند 1399
دوشنبه 11 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399