در میان خانه هایی با سقف شیروانی در شهر رشت، خانه ای خود نمایی می کند که تاریخ و مبارزات یک مرد را به یاد مردمان سرزمینمان می اندازد. خانه ای قدیمی که بافت سنتی آن هنوز حفظ شده و اشیای مورد استفاده در آن باقی مانده است و باعث شده این خانه به صورت موزه در بیاید.
خانه میرزا کوچک خان جنگلی یا در واقع زادگاه یونس استادسرایی معروف به میرزا کوچک خان که از مبارزان انقلاب مشروطه و رهبر جنبش جنگل بوده، در استاد سرا، خیابان سهیل دبیری، جنب دفتر اسناد رسمی واقع شده است. این خانه اکنون به یکی از جاذبه های گردشگری مهم شهر رشت و نیز خانه یکی از مشاهیر ایران تبدیل شده است.
مساحت این بنا حدود سیصد متر مربع می باشد و از دو طبقه که در هر طبقه چهار اتاق، ایوان و دو پلکان در دو طرف خانه برای ورود به ایوان و اتاق های بالا وجود دارد، تشکیل شده است. در طبقه پایین این بنا، نمایشگاهی دائمی از کتاب های مربوط به تاریخ گیلان و نهضت جنگل وجود دارد و طبقه بالا محل زندگی خانواده استادسرایی بوده که مانند آنچه در قدیم وجود داشته بازسازی شده است. در گوشه و کنار خانه هم روی دیوارها، عکس ها و اسنادی از دوران مبارزات نهضت جنگل قرار گرفته است.
اولین چیزی که توجه هر گردشگر را در ابتدای ورود به این بنا جذب می کند جمله معروف نوشته شده در حیاط این بنا می باشد. این جمله که به سردار جنگل نسبت داده شده است، چنین می باشد:
«من استقلال ایران را خواهانم و بقای اعتبارات کشور را طالبم.»
میرزا کوچک خان جنگلی، در 11 آذرماه 1300 شمسی بعد از مبارزه بسیار با قوای دولتی در حالی که برای ملاقات با رشید الممالک خلخالی به سمت خلخال می رفت، بعد از چند روز سرگردانی در کوههای تالش، بر اثر سرما و یخبندان درگذشت و بعد از اینکه توسط نیروهای حکومتی سر او از تنش جدا شد، در محله سلیمان داراب رشت به خاک سپرده شد که امروزه مقبره او نیز از دیگر مناطق مورد نظر مسافران برای بازدید است.
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی، در میان بقعه و گورستان سلیمان داراب در شهر رشت قرار دارد.
در اطراف مزار میرزا کوچک خان جنگلی، اجساد مجاهدان جنگلی دفن شده است که نام آنان بر روی سنگ قبر آنان نوشته شده و در کنار قبر میرزا، آرامگاه شاعر بلند آوازه و مردمی گیلان، شیون فومنی قرار دارد.
آرامگاه میرزا کوچک خان به صورت یک هشت ضلعی منظم از اشکال هندسی رایج در معماری سنتی ایران ساخته شده است. عناصر به کار برده شده در این بنا عمدتا آجر، کاشی، سفال و چوب است که همگی از مصالح بومی محسوب می شوند و تلفیق آن با فضای سبز درختان کهنسال اطراف بنا، یادآور سردار جنگل و متناسب با روحیات آزاد منشانه آن شخصیت مبارز است.
یکشنبه 30 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
یکشنبه 27 تیر 1400
یکشنبه 09 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
دوشنبه 11 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399