در حدود 2 قرن پیش، مردی بنام دانای علی با اصالت زنجانی، از کودکی در محله ای بنام سیاه اسطلخ در اطراف رشت، زندگی میکرد که شغل او کشاورزی و زراعت بود و از راه فروش علوفه دام کسب درآمد میکرد.
این عبد صالح خدا به دلیل ایمان، زهد، تقوا، صداقت در رفتار و گفتار، عزت نفس، کمک به نیازمندان و رعایت حلال و حرام، دارای احترام خاصی برای مردم ایران است که با اینکه امامزاده یا سید نیست ولی مریدان بسیاری داشت و مردم نیز برای رفع حاجات خود به دانای علی متوسل میشوند.
در کوچه و خیابان اگر از هر پیرمرد اهل رشت ، درباره دانای علی پرسیده شود، با شعف، داستان یک حاجی رشتی را تعریف میکنند که در مکه اسیر راهزنان و دزدان شده و تمامی اموالش را از دست داده بود که با کمک دانای علی به سلامت به محل زندگیش باز میگردد.
روایت است که ماموران ستمگر به دلیل یک اتهام دانای علی را دستگیر میکنند. یکی از مریدانش که از متنفذین بوده مطلع میشود، از مقام و کرامت ایشان به ماموران میگوید و دانای علی آزاد میشود ولی با فاش شدن این راز، دانای علی از دنیا میرود و برخی دیگر میگویند که برای همیشه ناپدید شد.
پیکر دانای علی در کنار قبرستان عمومی رشت، خاکسپاری شده است که در حال حاضر به دلیل گسترش و توسعه شهرسازی، از قبرستان اثری باقی نمانده است. در سال 1321 هجری شمسی، مهندسان شهرداری با مسئولیت مهندس سیمرغ ( که سال ها بعد شهردار رشت شد) به علت تعریض خیابان، در تلاش تخریب مقبره دانای علی بودند اما با مشاهده و مواجه شدن با امواج آب، ترسی در دل آنها ایجاد شد که از تخریب مقبره دانای علی جلوگیری شد و تا به امروز در وسط خیابان اصلی شهر رشت بنام خیابان بیستون یا طالقانی باقی مانده است.
برخی از از مردم رشت علت ترسیدن مسئولین و تخریب نکردن مقبره دانای علی را سقوط شهردار از بالکن شهرداری و یا مرگ فرزندش میدانن، که به خاطر در دست نداشتن مدارک معتبر این روایت را واقعی نمیدانند. اما همین واقعه باعث شد تا به کرم و مقام دانای علی افزوده شود و زائران بسیاری را به سمت خود جذب کند.
میتوان گفت مقبره دانای علی از پر ازدحام ترین بقاع متبرکه در استان گیلان است و هر هفته مبلغ ده میلیون ریال از ضریح این عبد صالح خدا جمع آوری میگردد.
بنای کوچک بقعه دانای علی با آجر و آهن ساخته شده است و از سنگ مرمر و کاشیهای مکتوب و منقوش برای تزیینات آن استفاده شده است و گنبد آن به شکل کلاه درویشی مشابه کامل گنبد بقعه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان ساخته شده است.
برای زیارت مقبره دانای علی می بایست به استان گیلان، شهرستان رشت سفر کنید و به محله چمار سرای رشت بروید.
شنبه 29 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
یکشنبه 27 تیر 1400
یکشنبه 09 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
دوشنبه 11 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399