پناهگاه حیات وحش سمسکنده (SemesKandeh) در شهرستان ساری استان مازندران واقع شده است. این پناهگاه در نزدیکی پارک جنگلی شهید زارع ساری واقع شده و از جمله جاذبه های گردشگری های استان مازندران برای علاقمندان به طبیعت می باشد.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده دارای زمینی به مساحت 1041 هکتار است که از این مساحت نزدیک به 6 هکتار آن به طور ویژه برای نگهداری و تکثیر گوزن زرد و قرمز (مرال) در نظر گرفته شده است.
این منطقه در ابتدا در سال 1352 تحت حفاظت قرار گرفت یعنی تاریخ احداث این پناهگاه به سال 1352 باز می گردد اما در سال 1354 به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی گردید.
این منطقه از گونه هاى جنگلى – جلگه اى کم ارتفاع بوجود آمده است و به صورت دو بخش مجزا که به صورت اراضی جنگلی مناطق جلگه ای خزری و همچنین به عنوان محل زندگی و محل تکثیر گوزن زرد می باشد. اراضی جنگلی مناطق جلگه ای خزری دارای گونه های درختی از قبیل بلوط، انجیلی، آزاد و توسکا میباشد.
لازم به ذکر است که گوزن زرد بعد از تکثیر و پرورش در پناهگاه، به زیستگاه اصلی خود در دز و کرخه و همچنین دیگر زیستگاه ها چون جزیره اشک و میان کتل فارس منتقل می گردد.
در این پناهگاه گونه های گوناگونی در حال زیستن هستند که از جمله گونه های پستانداران آن می توان به شغال، گربه جنگلی، سنجاب، سمور جنگلی و گراز اشاره کرد و همچنین از گونه های پرندگان این پناهگاه عقاب جنگلی، جغد و کبوتر جنگلی می باشند.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده هم اکنون میزبان چند راس مرال است که به همین علت به عنوان مرکز تکثیر مرال معرفی می گردد و خوراک این مرال ها به صورت روزانه توسط محیط بانان پناهگاه تأمین می گردد.
مرال ها یکی از سه گونه گوزنی هستند که در ایران موجود می باشند. دیگر گونه های گوزنی نیز که در ایران در حال زندگی هستند گوزن زرد و گوزن شوکا می باشند. دست یافتن راحت و بی دردسر غذا برای مرال ها در پناهگاه موجب شده تا این مرال ها در کمترین زمان ممکن خود را در نزدیکی فنس های محوطه نمایش دهند.
متأسفانه دست درازی و تخریب زمین های ملی و تغییر کاربری دادن آنها از جمله مهمترین عوامل آسیب زا در این مناطق به شمار می آیند و این مسئله موجب شده که پناهگاه حیات وحش سمسکنده از معدود جنگل های جلگه ای بازمانده از جنگل های خزری باشد.
برای دسترسی به پناهگاه حیات وحش سمسکنده می بایست به استان مازندران و سپس شهرستان ساری سفر کنید و از ساری به سمت سمسکنده رفته و در ادامه مسیر به وسیله یک جاده روستایی به داخل محوطه پناهگاه راه می یابید. همچنین از جاده اصلی ساری به نکا نیز برای رفتن به این پناهگاه می توانید استفاده نمایید.
جمعه 28 مهر 1402
گروه کوهنوردان فرهنگی بابلسر
پنجشنبه 27 مهرماه 1402
انشالله مسئولین رده بالا بیشتر به این اماکن توجه کنند.
شنبه 29 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
یکشنبه 09 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399