موزه ای که در شهر رشت با نام موزه گنجینه رشت وجود دارد ساختمانی است که قدمت آن به هفتاد سال می رسد.
این موزه در زمینی به وسعت 700 متر مربع و با زیر بنای 560 متر مربع در سبزه میدان رشت واقع شده است و از جمله مکان هاییست که سالانه گردشگران و مسافران بسیاری را به خود جذب می نماید.
موزه گنجینه رشت در گذشته متعلق به میراز حسین خان کسمایی بود که وی از یاران میرزا کوچک خان جنگلی، آزادی خواه، شاعر و روزنامه نگار معروف و از رجال دوره مشروطیت و نهضت جنگل بود اما در سال 1349 هجری شمسی به وزارت فرهنگ و هنر فروخته شد. در زمان قبل از انقلاب تعمیراتی در این بنا بوسیله کارشناس های مرکز مردم شناسی ایران صورت گرفت که در نهایت به موزه تبدیل گشت همچنین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز تا سال 1376 با عنوان موزه شهر تحت مدیریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار داشت. اما پس از تشکیل سازمان میراث فرهنگی این بنای تاریخی به سازمان مدیریت برنامه ریزی موزه ها و نمایشگاه ها تعلق گرفت و پس از بازسازی مجدد در مهر ماه سال 1367 بازگشایی شد.
این موزه مجلل از دو بخش تشکیل شده است که یک بخش آن مردم شناسی و بخش دیگر آن باستان شناسی می باشد.
در بخش مردم شناسی که غرفه های آن در طبقه اول موزه واقع شده است به مواردی از زندگی روزمره مردمان محلی و همچنین مشاغل آنها می پردازد و در دیگر غرفه های این بخش نیز به انواع وسایل تدخین (دخانیات)، وسایل پیرایش و پزشکی، وسایل مورد نیاز حمام، کارگاه سراجی (زین سازی)، ابزار و وسایل روشنایی و ظروف گوناگون، غرفه سفال گری و کارگاه مربوط به آن، انواع گلیم های محلی و فرش هایی تاریخی به نمایش گذاشته شده است. لازم به ذکر است که قراردادها و وقف نامه های مربوط به دوره قاجاریه نیز در این سالن به دیوارها نصب شده و یا درون ویترین های دیواری جاسازی شده اند.
در بخش باستان شناسی موزه رشت که در زیر زمین یا سرداب ساختمان واقع شده است و نشان دهنده عظمت و شکوه باستانی ایران و همچنین فرهنگ این اقلیم می باشد، 28 ویترین شیشه ای دو طبقه و 11 ویترین دیواری قرار دارد. باستانی ترین اشیای این بخش ها، پیکان های سنگی متعلق به منطقه پیرکوه است که از حفاری های غیر مجاز کشف شده است و قدمت آن به 3 هزار سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد.
برخی از آثاری که در این موزه به نمایش گذاشته شده و مربوط به دوره پیش از اسلام است حاصل اکتشافات باستان شناسی گیلان می باشند اما آثار دیگری نیز وجود دارد که متعلق به سایر نقاط کشور است و به منظور شناخت و تبادل فرهنگی در این موزه قرار دارند. اشیای سفالی این بخش اغلب به صورت ظروف و برخی به شکل حیواناتی نظیر گاو و قوچ (ریتون) و پرنده هستند. همچنین اشیای زینتی که در موزه رشت به نمایش گذاشته شده شامل سنجاق ها، دستبندها، انگشتر، گوشواره و گردن بند می باشند و اشیای رزمی مفرغی نیز مانند خنجر، کارد، شمشیر و پیکان هستند و در بخش ظروف نیز ظروف مفرغی چون پیاله، ملاقه و جام به نمایش گذاشته شده اند.
برای دسترسی به موزه گنجینه رشت می بایست به استان گیلان، رشت، خیابان طالقانی مراجعه نمایید.
شنبه 29 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
یکشنبه 09 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399