لاهیجان از جمله مهمترین و پر جاذبه ترین شهرستان های استان گیلان می باشد. این شهرستان زیبا و خوش آب و هوا از شمال به دریای خزر، از مشرق به لنگرود، از جنوب به دیلمان، از جنوب غربی به سیاهکل و از مغرب نیز به آستانه اشرفیه محصور می گردد.
یکی از زیبایی هایی که در این منطقه می توانید مشاهده نمایید آثار و هنرهای دستی اهالی لاهیجان می باشد که از جمله معروف ترین آنها می توان به منبتکاری، خراطی و نازک کاری با چوب، معرق روی چوب، حصیر بافی، بامبو بافی، مروار بافی، سفالگری و سرامیک سازی، نقاشی روی کدو، نمدمالی و .... اشاره کرد.
کدوی منقوش
کدوی منقوش از جمله تولیدات مردم لاهیجان است که از زیباترین صنایع دستی و تزئینی کشور به شمار می آید.
در این صنعت، بر روی نوعی کدو به نام کدو قلیانی یا قلیان کویی با ابزار ساده ای نقوشی ظریف و زیبا طراحی می گردد که در گذشته از آن برای پایه قلیان و یا از آن به عنوان ظروفی برای نگهداری حبوبات استفاده می شد.
متأسفانه امروزه به علت رواج یافتن ظروف مصنوعی دیگر از کدوی منقوش مانند گذشته استقبال نمی گردد اما هم اکنون نیز به عنوان پایه قلیان و آباژور مورد استفاده قرار می گیرد.
برای تولید این هنر دستی زیبا می بایست کدو را در هنگام رشد با استفاده از قالب های چوبی به شکل و فرم دلخواه خود در آورد و پس از برداشت و قبل از اینکه کدو خشک شود طرح و نقش مختلف که اغلب نقش های گیاهان، جانوران و طرح های هندسی است بر روی آن رسم می گردد. گاهی اوقات نیز برای زیباتر شدن کدوها از مواد طبیعی برای رنگ آمیزی استفاده می شود.
تولید این صنایع دستی زیبا بیشتر در شهرستان های آستانه اشرفیه، لنگرود و لاهیجان به خصوص روستای لیالستان می باشد.
بامبو بافی
بامبو یا نی هندی نوعی خیزران است و اولین بار همراه با تخم چای توسط کاشف السلطنه وارد ایران شد. البته روایت دیگری نیز وجود دارد که صنعت بامبو بافی بوسیله استاد ولتری از چین به لاهیجان آمده است و توسط ایشان به استاد کاران ایران آموزش داده شده است.
نمد مالی
نمد که در ساخت آن از هیچ دستگاهی استفاده نمی شود بلکه از ویژگی طبیعی پشم استفاده می گردد، ساده ترین کف پوش می باشد. برای تولید این کف پوش های زیبا و منقش، الیاف نمدها بر اثر فشار و رطوبت در هم می پیچند. احتمالاً نخستین بار بافندگان الیاف پشم که آنها را شسته و برای خشک کردن آنها با چوب دستی به آن ضربه هایی وارد می کردند متوجه این ویژگی پشم شده اند و توانسته اند این صنعت زیبا و هنرمندانه را ایجاد نمایند.
خراطی
در هنر خراطی که به تولیدات چوبی زیبا ختم می گردد از دستگاه های خراطی استفاده می شود به صورتیکه چوب را بر روی این دستگاه ها قرار می دهند و چوب در حول محوری به چرخش در می آید و شکل می گیرد. به وسیله هنر خراطی ظروف زیبای چوبی متعددی تولید می شود که می توان به گلدان، قندان، شکلات خوری، آجیلخوری، زیرسیگاری، میان قلیان، عصا و … اشاره کرد.
برای تماشا و خریداری محصولات دستی زیبای نمدمالی، خراطی، بامبو بافی و ... که حاصل هنر مردم لاهیجان است می بایست به این شهر زیبا سفر کنید و علاوه بر لذت بردن از طبیعت منحصر به فرد آن، از صنایع دستی این منطقه نیز دیدن کرده و برای کمک به چرخه اقتصادی و رونق این هنر، از این محصولات خریداری نمایید.
یکشنبه 07 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
یکشنبه 09 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399