روستای سر آقا سید در فاصله 134 کیلومتری شهرکرد و در استان چهار محال و بختیاری واقع شده است. این روستای زیبا دارای معماری پلکانی است که به همین علت به آن ماسوله زاگرس گفته می شود. این روستا از مناطق ییلاقی عشایر در فصل بهار و تابستان می باشد.
موقعیت جغرافیایی
این روستا از شمال به کوه کنگله، از شمال شرق به کوه نرمه، از جنوب به کوه وند و خیمه و از غرب نیز به منطقه ارچنه که آب آشامیدنی روستا را تأمین می کند محصور می گردد.
امکانات روستا
روستای سر آقا سید در حال حاضر فقط دارای برق می باشد و امکاناتی همچون درمانگاه، هتل، رستوران و ... در آن وجود ندارد. به همین علت گردشگرانی که برای دیدن این روستای زیبا می آیند می بایست در شهرهای اطراف و یا خانه های اهالی اقامت نمایند. همچنین دانش آموزان نیز فقط تا مقطع راهنمایی می توانند در روستا به تحصیل بپردازند و برای دبیرستان می بایست به شهر بروند و دور از خانواده زندگی کنند.
معماری و قدمت روستا
در ساخت خانه های گلین روستا از خشت خام و چوب به صورت فشرده و پلکانی استفاده شده است. خانه ها، اتاق هایی کوچک و تو در تو، با دیوارهایی پهن و درب هایی کوچک از جنس تنه ی درختان دارند. از جمله جالب ترین ویژگی های این خانه ها نبود پنجره است.
خانه ها دو بخش مجزا دارند که یکی برای سکونت خانواده و بخش دیگر برای نگهداری دام و طیور است که بخش مسکونی نیز به دو بخش دیگر تقسیم می شود که یک بخش آن اتاقی به نام لامردان است که محل اقامت مهمان و مردان خانواده است و اتاق دیگر برای دیگر اعضای خانواده می باشد.
روستای سر آقا سید همچون دیگر روستاهای پلکانی، پشت بام منزل پایینی به منزله ی حیاط خانه ی بالایی و محل گذر ساکنان روستا می باشد. با معماری پلکانی در مصالح و زمین صرفه جویی می شود و اتصال زنجیره وار خانه ها باعث ایجاد پیوستگی خاصی در میان خانه های روستا می گردد.
قدمت روستا به طور دقیق مشخص نیست اما روستا دارای امامزاده ایست که به آقا سید شهرت داشته است و قدمت امامزاده به 600 سال می رسد.
جاذبه های دیدنی روستا
در سفر به این روستا می توانید به زیارت امام زاده سر آقا سید (سید آقا عیسی) بروید و از صفا و سادگی امامزاده لذت ببرید.
از دیگر جاذبه های روستا، وجود حوضچه های فراوان نمک است. همچنین پوشش، گویش و فرهنگ بومی اهالی که غنی است و از گذشته های دور هنوز حفظ شده است جذاب می باشد.
در مجاورت روستا، درختان گردو به فراوانی دیده می شوند که عمر آنها به 300 سال نیز می رسد. همچنین باغ های میوه نیز در روستا زیبایی خاصی دارند که از تماشای آنها می توانید لذت ببرید.
یکی دیگر از مناطقی که در سفر به روستای سر آقا سید می توانید از آن دیدن نمایید آبشار شیخ علی خان است که در 40 کیلومتری روستای سر آقا سید واقع شده است. همچنین از زیبایی های غار یخی چما که در نزدیکی روستاست غافل نشوید. برای رسیدن به این غار می بایست از رودخانه ای عبور کنید که سرمای آن غیرقابل وصف است و پس از یک کیلومتر در تنگه چما، دهانه غار یخی چما را می توانید ببینید. همچنین کوه های زردکوه بختیاری نیز از جمله مکان های دیدنی طبیعت بی نظیر این روستا می باشد که بلندترین قله آن 4221 متر ارتفاع دارد و در فاصله 30 کیلومتری روستا قرار دارد. در زمستان نیز می توانید از پیست اسکی چلگرداست که از برف پوشیده می شود، استفاده نمایید.
غذاهای محلی روستا
آش کاردین و یا آش کارده از مهمترین غذاهای روستا به شمار می آید. کاردین نوعی گیاه کوهی است که به فراوانی در اطراف این روستا یافت می شود. موادی که در تهیه این آش خوشمزه وجود دارند شامل دوغ، سبزی کاردین و برنج می باشد.
آش برگ هم یکی دیگر از غذاهای خوشمزه ی روستای سر آقا سید است که شیوه پخت جالبی دارد، به این صورت که خمیر را به صورت رشتههایی باریک در می آورند و با نخود، عدس و روغن حیوانی میپزند سپس سبزی آش و لوبیا را نیز به آن می افزایند.
با سفر به این روستا از خوردن کباب بختیاری غافل نشوید چرا که کباب بختیاری را با گوشت قرمز و گوشت پرندگان و در اندازه های بزرگ تهیه می نمایند و در کنار آن نان فتیر و دوغ محلی نیز قرار می دهند.
مشاغل روستائیان و صنایع دستی
مردان روستا به کشاورزی و دامداری می پردازند و همچنین از حوضچه های نمک نزدیک روستا، نمک استخراج می نمایند که از این نمک هم برای دام هایشان استفاده می کنند و هم بخشی از آن را می فروشند. گندم، سیب زمینی، گوشت، فرآورده های لبنی و نمک از مهم ترین محصولات روستای سر آقا سید به شمار می آیند.
زنان روستا نیز هم پای مردان خود در حوضچه های نمک کار می کنند و همچنین به تولید صنایع دستی از قبیل قالی، جاجیم، سیاه چادر و گلیم می پردازند و با نخ های پشمی رنگارنگ بر قالی ها نقش لچک و ترنج می اندازند و برای بافت سیاه چادر از موی بز استفاده می کنند.
فعالیت های هنری روستا
مردم روستا علاقه ی ویژه ای به موسیقی و هنر دارند. نوازنده های ایل بختیاری که به توشمال ها شهرت دارند، مقامهای موسیقی گلهداری، برزگری، ابوالقاسم خان و مقام شیر علی مردون را به اجرا درمی آورند. از جمله سازهای معروف بختیاری ها سرناست که زینت بخش عروسی ها، جشنها و مراسم عزاداری است. آوازهای محلی روستا با لهجه لری به خصوص در هنگام کار، در مراسم عروسی خوانده می شود. همچنین رقصهای محلی مانند رقص عروسی، رقص دستمال، رقص آرام، رقص تند و رقص مجسمه که خاص عشایر بختیاری است در میان مردم روستا رواج دارد.
آب و هوای روستا
روستای سر آقا سید دارای آب و هوای کوهستانی است به طوریکه در تابستان ها هوا مطبوع است اما زمستان های آن سخت و طاقت فرساست.
پوشش گیاهی روستا
درخت بلوط در تمامی روستا روییده است و از آن استفاده های بسیاری می شود که یکی از آنها، استفاده از میوه ی این درخت در تهیه ی خوراک دام است. از میوه ی بلوط برای پخت نانی محلی به نام کلگ نیز استفاده می شود به طوریکه برای پخت این نان، مغز میوه ی بلوط را آسیاب می کنند تا آردی از آن به دست بیاید و سپس پخت نان را آغاز می کنند.
چندار که همان درخت چنار است از دیگر درختانیست که در روستا وجود دارد همچنین درختان بید، گردو و درختچه ی محلی میلو که میوه های ریز و قرمز دارد به روستا جلوه ی خاصی داده اند. درختچه های ارزن، گون، کیکو، خوشک بن، کلخونگ و سماق و گیاهان سیر، موسیر، تره کوهی، بنصر، کاردین، چویل، قارچ و کرفس کوهی نیز به چشم می خورند. کرفس کوهی گیاهی است که در بالای کوه و پس از باریدن باران می روید و برای درست کردن ترشی از آن استفاده می شود.
برای دستیابی به روستای سر آقا سید می بایست به استان چهار محال و بختیاری سفر کنید که این روستای زیبا در 45 کیلومتری شمال غرب مرکز شهرستان کوهرنگ واقع شده است و برای رسیدن به آن می بایست از شهر چلگردم در مرکز شهرستان کوهرنگ به سمت غرب حرکت کنید. پس از روستای سنگی شیخ علیخان، جاده ی آسفالته تمام می شود و با طی کردن مسیری نزدیک به 50 کیلومتر در جاده خاکی به روستا می رسید.
شنبه 14 مهر 1403
از شهر چلگرد میتونید با مینی بوس به اینروستا سفر کنید یا با ماشین شخصی البته از شهر چلگرد تا روستای شیخ علیخان جاده آسفالت ولی بقیه مسیر خاکی هستش
اقامت در روستا رو فراموش نکنید بخصوص اقامتگاه های بومگردی داخل روستا
شنبه 29 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 24 آبان 1399
سه شنبه 06 آبان 1399
چهارشنبه 09 مهر 1399
پنج شنبه 16 مرداد 1399
شنبه 28 تیر 1399
سه شنبه 10 تیر 1399
یکشنبه 01 تیر 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
شنبه 17 خرداد 1399