شاهزاده محمد میرزا که به کاشف السلطنه نیز شهرت داشت در سال 1274 هجری 4000 نهال چای از هند خریداری و با خود به لاهیجان آورد و معتقد بود که نباید پول مملکت را برای خرید چای، قند و نفت از ایران خارج کرد. جالب است بدانید که ریاست سازمان چای در زمان رضا شاه به ایشان واگذار شده بود.
علت شهرت وی به پدر چای به این دلیل است که برای اولین بار در ایران چای را کشت کرد. لازم به ذکر است که قبل از کاشف السلطنه حاج محمد حسین اصفهانی نیز تلاش های فراوانی در این زمینه انجام داد که نتیجه ای حاصل نشد.
کاشف السلطنه وصیت کرده بود که جسدش را در میان بوته های چای دفن نمایند. مساحت فضای داخلی آرامگاه به 61 متر می رسد. کف آرامگاه نیز با مرمر سفید پوشانده شده است و دیواره ها نیز به شکل مدور و با 8 ستون که هر کدام از آنها 15 متر ارتفاع دارد ساخته شده اند.
آرامگاه کاشف السلطنه امروزه به عنوان موزه تاریخ چای ایران نیز شناخته می شود. سالن اصلی این موزه از دو طبقه تشکیل می شود و طبقه هم کف با دو پله چوبی که در دو بخش شمالی و جنوبی سالن به چشم می خورند به طبقه بالا متصل می گردد. در گوشه گوشه این موزه تزیینات چوبی و سنتی به چشم می خورد که از فرهنگ بومی منطقه الهام گرفته شده است.
از جمله اشیایی که در موزه تاریخ چای ایران به نمایش گذاشته شده می توان به دو عدد سماور با نشان نیکلای روسی، منقل، قلیان، چپق، کیسه توتون، قهوه خوری چینی، مشربه، سینی نقره، انگاره (کار اصفهان)، پیمانه چای، جعبه چای متعلق به کاشف السلطنه و دست نوشته های وی اشاره کرد که این دست نوشته ها از سوی خویشاوندان آن شادروان به گنجینه اهدا شده است. همچنین بالغ بر 300 شی در زمینه صنعت چای و آثاری از مراحل شرب آن، اسناد و مدارک نحوه انتقال چای به ایران و اسناد و دست نوشته های کاشف السلطنه در این موزه به چشم می خورد. در طبقه دوم نیز اشیایی از قبیل تنگ، اسناد و قباله، تسبیح، جاجیم، پیمانه شیر، هاون چوبی و تغار کوچک چوبی به نمایش گذاشته شده است.
آثاری که به نمایش گذاشته شده همگی مربوط به دوره های صفویه و قاجاریه است همچنین از دوره های اشکانیان و سلجوقیان نیز اشیایی به نمایش گذاشته شده که ارتباط چندانی با موضوع این موزه ندارند.
لازم به ذکر است که آرامگاه کاشف السلطنه و به عبارت دیگر موزه تاریخ چای ایران در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
برای دسترسی به آرامگاه کاشف السلطنه می بایست به استان گیلان، شهرستان لاهیجان سفر کنید که این آرامگاه در خیابان کاشف شرقی نرسیده به سه راه کشاورزی واقع شده است.
چهارشنبه 26 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399