اگر بگوییم قدمت تاریخی شهرستان محلات به زمان هخامنشیان و دوران مادها باز می گردد، پر بی راه نگفته ایم. محلات که به دلیل مزارع بزرگ پرورش گل، به خصوص گل های رز بی بدیلش به هلند ایران شهرت دارد، در استان مرکزی ایران واقع شده است.
خورهه جایی است که با قدم گذاشتن در آن تصور می کنید به دل تاریخ سفر کرده اید و به دوران قبل از میلاد مسیح باز گشته اید، جایی که محل بر آمدن آفتاب است و در شمال شرق محلات واقع شده است. خورهه از جمله مناطق دیدنی محلات است که نام آن به معنای محل برآمدن خورشید است و آثار کشف شده و بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که قدمت و سابقه سکونت منطقه به هزاره دوم قبل از میلاد باز می گردد و کماکان نیز بافت قدیمی و سنتی خود را حفظ کرده است.
محلات جاذبه های دیدنی و طبیعی بسیار زیاد و زیبایی دارد که قصد داریم به معرفی آنها بپردازیم :
چنار دوهزار ساله محلات
در محلات خیابانی به نام سرچشمه وجود دارد که همچون خیابان ولی عصر تهران دارای چنارهای سر به فلک
کشیده است اما در محلات میدانی به نام چنار وجود دارد. میدان چنار محلات دارای چناری قطور و زیباست که قدمتی در حدود دو هزار سال دارد و وجود این میدان نیز سند دیگری برای قدمت تاریخی این شهر است.
آب گرم محلات
چشمه های آب گرم محلات مجموعه ایست که در 25 کیلومتری شمال شرق شهر واقع شده است و از نوع آب های گرم عمقی هستند که از بخاره خمیره سنگ های سوزان درون پوسته زمین تشکیل شده اند و به سطح زمین رسیده اند. عمق این چشمه های آب گرم به 20000 متر نیز می رسد و همچنین گاهی درجه حرارت آب به نقطه جوش یعنی 100 درجه نیز می رسد. چشمه های آب معدنی آب گرم محلات با توجه به املاحی که دارند در ایران بی بدیل و در دنیا نادر هستند.
منطقه حفاظت شده هفتاد قله محلات
منطقه حفاظت شده هفتاد قله در 25 کیلومتری شمال شرقی محلات واقع شده است و نام خود را از کوه هفتاد قله که در این منطقه 97407 هکتاری واقع شده است، گرفته است.
در فصل بهار و تابستان بسیاری از گروه های کوهنوردی برای پیمایش این کوه به محلات سفر می نمایند. یکی از اهداف حفاظت این منطقه شکار - ورزشی است که جنبه اکوتوریستی دارد و بر اساس قوانین و داشتن پروانه، شکار در آن صورت می گیرد و سالانه شکارچی هایی از کشورهای مختلف دنیا از جمله اسپانیا، چک، قطر، ترکیه، برزیل، ایتالیا و... بوسیله آژانس های گردشگری به این منطقه آمده و به شکار می پردازند.
منطقه حفاظت شده موته در روستای گل چشمه محلات
پناهگاه حیات وحش موته بهترین زیستگاه آهو در ایران به شمار می آید و به طور تخصصی در زمینه تکثیر و حفاظت از انقراض آهوها فعالیت می نماید. آهو به عنوان گونه جانوری شاخص این منطقه شناخته شده است. همچنین وجود تپه ماهورها، تلها و دشتهای کوهستانی در موته امکان زیستن را برای گونه قوچ و میش و همچنین صخرهها و ارتفاعات صعب العبور، امکان زیستن را برای کل و بز ایجاد می نماید.
پارک زیبای سرچشمه محلات
سرچشمه از جمله پرآب ترین چشمه های استان مرکزی است که در مرتفع ترین منطقه واقع شده است. گفته می شود که علت پیدایش شهر محلات به دلیل وجود این چشمه بوده است. سرچشمه علاوه بر تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی منطقه باعث بوجود آمدن پارک زیبای سرچشمه نیز شده است که از جمله مناطق گردشگری محلات به شمار می آید.
یخچال تاریخی نیمور از توابع محلات
این یخچال تاریخی و باستانی در شهرستان نیم ور که از توابع محلات است واقع شده است. متأسفانه امروزه این
یخچال کارکرد خود را از دست داده است اما در گذشته به این شکل کار می کرده که میراب ها در فصل زمستان، برای تهیه یخ، آب قنات و یا نهرها را به حفرهها و گودال هایی که در نزدیک بنای یخچال بوده هدایت میکردند. بعد از آمادهشدن یخ، با کمک مردم یخها را خرد میکردند و روی بستری از کاه در چاله یخچال قرار می دادند. پس از پر شدن چاه یخچال، در آن را با گل می بستند و عایق کاری می کردند تا در فصل تابستان مجددا درب یخچال را باز کرده و از یخ آن استفاده کنند. نوع ساخت یخچال و دیوارهای قطور آن، مانع از آب شدن سریع یخ می شده است. این سازه تاریخی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
محلات، هلند ایران
محلات به دلیل آب و هوای معتدل و مطبوعی که دارد از گذشته های دور محلی مناسب برای پرورش انواع گل و گیاه بوده است و همین امر موجب شده است تا به هلند ایران شهرت یابد. هم اکنون بالغ بر 900 هکتار زمین کشاورزی در این شهر به کشت گل و گیاه اختصاص دارد و از لحاظ تنوع، رتبه نخست کشوری و از لحاظ تولید نیز رتبه دوم کشوری را از آن خود کرده است.
آتشکده آتشکوه محلات
آتشکده آتشکوه از جمله آثار باستانی و تاریخی محلات است که قدمت آن به دوره ساسانیان باز می گردد. بنای چهار طاقی آن شامل ستونهای سنگی استوانه ای شکلی است که بر هم استوار گشته اند. این سازه تاریخی دارای اتاق هایی سرپوشیده و محلی برای برافروختن آتش بوده است. آتشکده در دامنه کوه آتشکوه و در مجاورت رودخانه و روستای آتشکوه قرار دارد و این روستا نیز در فاصله 13 کیلومتری محلات واقع شده است.
ستونهای سنگی خورهه محلات
معبد خورهه که از آن خرابه هایی به جا مانده است مربوط به دوره اشکانیان می باشد و در فاصله 44 کیلومتری محلات قرار دارد. در سال 1955 میلادی اداره باستان شناسی کشور حفاری هایی در این منطقه انجام داد که تعدادی سفال و چند تکه نقره که متعلق به دوره سلوکیان بود کشف کرد. این اثر باستانی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
امامزاده یحیی و فضلالله محلات
این دو تن از نوادگان امام موسی کاظم (ع) هستند که آستان مقدسشان در کوی بالایی محلات واقع شده است. صحن امامزاده دارای حیاط وسیعی می باشد. قدیمی ترین بخش امامزاده، محراب امامزاده است که در سال 709 هجری بنا نهاده شده و به دوره ایلخانان باز می گردد.
کوچه باغهای پولگان محلات
محلات پر است از باغ ها و کوچه باغ های زیبا که علاوه بر زیبایی که ایجاد کرده اند منبع درآمد باغداران و همچنین تأمین کننده میوه شهر نیز می باشند. قدم زدن در این کوچه باغ ها با دیوارهای کاهگلی که از ورای آنها درختان میوه آویزان است یکی از لذت بخش ترین لحظات را برایتان ثبت می نماید.
سد ساسانی نیم ور محلات
این سد که از رودخانه لعل بار و یا رقم رود گذر می کند در دوره ساسانیان ساخته شده است. این سازه از جمله عجیب ترین تأسیسات آبی را دارد و هم زمین های کشاورزی و هم آب مصرفی اهالی را تأمین می نماید. در بخشی از سد، دهانه ای با نام چاگور وجود دارد که آب در آن به سرعت میچرخد و پایین میرود و به واسطه همین چرخش و پایین رفتن خس و خاشاک و زباله های شناور روی آب در داخل دهانه چاگور متوقف میشوند. این سد افسانه ای نیز دارد که بر اساس این افسانه در داخل چاگور چرخی به نام چرخ الماس تعبیه شده است که هر چه از دهانه چاگور پایین برود، از آن طرف خرد و متلاشی بیرون میآید. مردم این منطقه دلیل ساخت چاگور را تضمینی برای این می دانند که هیچ چیز نتواند مانع جریان آب در کانال سد گردد. این سد که طولی صد متری با پهنای شش متر دارد از سنگ و ساروج ساخته شده و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
پل باستانی باقر آباد محلات
این پل باستانی در یکی از بزرگترین روستاهای محلات و در فاصله 5 کیلومتری آن واقع شده است. تاریخ ساخت این بنا به دوره قاجاریه باز می گردد و در زمان اشغال ایران توسط روس ها ساخته شده است. بنای این پل تاریخی در اثر جاری شدن سیل تا حدودی آسیب دید که خوشبختانه مجددا مرمت شد. پل باقر آباد که جنب جاده آسفالت محلات قرار دارد در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
در محلات غارهای متعددی وجود دارند که هر کدام از زیبایی ها و جلوه های طبیعت به شمار می آیند. از جمله این غارها می توان به غار آزاد خان واقع در روستای سنجیباشی محلات، غار سوراخ گاو واقع در خورهه محلات، غار یکه چاه واقع در روستای یکه چاه محلات، غار بابا جابر واقع در روستای جودان محلات و غار شاه بلبل واقع در خورهه محلات اشاره کرد.
یکی دیگر از جاذبه های محلات پارک جنگلی بسیار زیبای محلات است که در هنگام سفر به این شهر حتماً آن را در لیست مقاصد تفریحی و گردشگری خود جای دهید و از تماشای زیبایی ها و جذابیت های این شهر باستانی لذت ببرید.
برای دسترسی به شهرستان زیبای محلات می بایست به استان مرکزی و شهرستان محلات سفر کنید.
چهارشنبه 26 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
این یخدان در محلات قرار داره.
یکشنبه 10 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399