کاروانسرای زین الدین مهریز اقامتگاهی در دل کویر است که تمام امکانات و نیازهای بشر مدرن را در قالبی قدیمی و در مکانی باستانی با غذاهای سنتی فراهم کرده است و اقامت در آن همچون سفری در دل تاریخ است.
کاروانسرای زین الدین با معماری مدور از جمله مکان های گردشگری کشور به شمار می آید که برنده جایزه یونسکو به عنوان یکی از بهترین هتل ها شده است. این هتل باستانی در کویر مسیر یزد به کرمان و در شهرستان مهریز واقع شده است.
در این هتل، دیدنی های بسیاری وجود دارد که آن را به یک موزه شبیه کرده است. از درب چوبی و اصلی کاروانسرا که وارد هشتی می شوید، درب های چوبی دیگری در دو طرف خود می بینیید که به سالنی عظیم با پرده های ترمه، منتهی می شوند. در گرداگرد حوضی که در حیاط وجود دارد سکوهای آجری و گلی به چشم می خورد که امروزه مزین به پرده های ترمه، فرش دست بافت و گلیم و رخت خوابی پهن شده بر روی زمین و پشتیهایی است تا استراحتگاهی برای مسافران و گردگشران باشند. این مکان در گذشته نیز محل استراحت مسافران بوده است.
کاروانسرای زین الدین ظرفیت 100 نفر را دارد و سعی شده است تا در بنای باستانی خود، امکانات و تجهیزات به روز را داشته باشد.
یکی از زیبایی هایی که هنگام اقامت در این هتل نباید از آن غافل شوید تماشای آسمان آبی در روز و آسمان پر ستاره کویر در شب از حیاط کاروانسراست که منظره ای بی بدین از آسمان در پیش چشمان مسافران به نمایش می گذارد و تماشای آن فوق العاده لذت بخش است.
قدمت این بنا به دوره شاه عباس صفوی باز می گردد. شاه عباس صفوی تعداد 999 کاروانسرا در ایران ساخت که کاروانسرای زین الدین یکی از آنهاست و در روایات تاریخی آورده شده که کاروانسرای زین الدین به مناسبت دیدار شاه عباس با زین الدین گنجعلی خان حاکم کرمان در قرن دهم قمری بنا شده است.
این بنای تاریخی با معماری بی نظیرش توسط سلطان محمد سلطان یزدی که معمار و طراح مجموعه زیبا و بی نظیر گنجعلی خان کرمان بوده، ساخته شده است. یکی از ویژگی های این بنا که آن را از دیگر کاروانسراها متمایز می نماید مدور بودن آن می باشد. مسلمانان در ساخت بناهای خود از اعداد مقدس استفاده می نمایند که در این بنا نیز مشاهده می شود مانند ۵ برج و ۱۲ صفه این کاروانسرا. در واقع کاروانسرای زین الدین شاهکار معماری دوره صفویه و تنها سازه دایره ای شکل ایرانی در مسیر جاده ابریشم می باشد.
ساختمان کاروانسرای زین الدین که بنایی آجریست دارای بخش های متعددی است، پلان دایرهای و پنج پلان نیم دایره چسبیده به دیوار هشتی، صحنی دوازده ضلعی که در اطراف آن رواق های سکو داری قرار دارد، در بخش شمالی رباط اتاق هایی که شاه نشین عمارت بوده قرار دارد و در حال حاضر بخشی از آن سالن غذاخوری و بخش دیگر با فرش های دست بافت و پشتی برای نشستن و استراحت تعبیه شده اند، در دو طرف کاروانسرا نیز پله هایی وجود دارد که به پشت بام کاروانسرا می رسد و می توان برای تماشای آسمان فوق العاده زیبای کویر از طریق این پله ها به پشت بام رفت.
برای دسترسی به کاروانسرای زین الدین می بایست به استان یزد، شهرستان مهریز سفر کنید و در این کاروانسرا که در 62 کیلومتری جنوب یزد و 40 کیلومتری جاده مهریز - انار واقع شده است، اقامت کنید.
یکشنبه 15 مهر 1403
شنبه 07 مرداد 1402
چهارشنبه 26 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
هم داره که نمادی از امام هشتم میباشد.
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399