پس از وقوع زلزله ای که در سال 1369، گیلان را لرزاند، اندیشه حفظ سازه های معماری سنتی گیلان در قالب موزه و در شکلی نمادین بوجود آمد به طوریکه موسس این موزه، دکتر محمود طالقانی این طور می گوید:
مسئولیت مطالعات مربوط به اثرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زمین لرزه خرداد 1369 منطقه رودبار و منجیل به من سپرده شد. پس از این فاجعه، با شناختی که از حفظ میراث و موزه ها به ویژه در اروپا داشتم به جهت پاسداشت و حفظ صیانت از این فرهنگ به فکر راهاندازی موزه افتادم.
مطالعات اولیه برای احداث این اکوموزه از سال 1381 با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان، استانداری گیلان، دانشگاه تهران، اکوموزه آلزاس فرانسه و زیر نظر سازمان یونسکو آغاز شد. عملیات اجرایی موزه میراث روستایی گیلان در سال 1384 آغاز و در سال 1385 افتتاح شد.
موزه میراث روستایی گیلان با وسعت 263 هکتار در کیلومتر 18 جاده رشت - تهران و در پارک جنگلی سراوان واقع شده است و بازدید از آن رایگان می باشد. این موزه از جمله پر بازدید ترین موزه های کشور به شمار می آید.
پارک جنگلی سراوان به علت شباهتی که به منطقه گیلان دارد برای مکان اصلی موزه انتخاب شده اما نکته جالب این است که موزه فقط در یک جا واقع نشده بلکه هر قسمت آن در یکی از دهکده های اطراف قرار دارد. پس از بررسی های صورت گرفته 9 حوزه فرهنگی - معماری را در گیلان شناسایی کردند که هر یک از این حوزه ها در یک روستا واقع شده است و این روستاها شامل روستای جلگهی شرق، روستای جلگهی مرکز، روستای جلگهیغرب، روستای کوهپایهی غرب،روستای کوهستان غرب، روستای کوهپایهی شرق، روستای کوهستان شرق، روستای ساحل غرب و روستای ساحل شرق می باشند.
موزه میراث روستایی گیلان اولین موزه در ایران است که تاریخچه، نوع فرهنگ و زندگی مردم را در فضایی باز به نمایش می گذارد. بد نیست که بدانید موزه میراث روستایی گیلان، بزرگترین اکوموزه خاورمیانه می باشد.
آنچه که در این موزه به نمایش گذاشته شده شامل معیشت، کار، مسکن، صنایع دستی و ...، تصویر کاملی از زندگی یک خانواده روستایی می باشد.
در محوطه موزه محل های مجزایی برای رستورانها، چای خانهها، بازارها، مساجد، مزارع و باغ های چای، شالیزار، باغ پرورش گیاهان دارویی، میهمان پذیر، کارگاه های آموزش و تولید صنایعدستی، نظیر گمج سازی و سفالگری، مروار بافی، رشتی دوزی، نمد مالی، چادر شب بافی و ... در نظر گرفته شده است.
در بخش صنایع دستی موزه، عروسک های پارچه ای، نمدی، بافتنی، کفش و لباس های محلی، سبد های چوبی، قالیچه و ... وجود دارد؛ در رستوران ها و چای خانه ها هم انواع غذاهای محلی گیلان از جمله آش ترش، ترشه تره، باقلاقاتق، کباب ترش و همچنین کلوچه فومن و انواع نان های محلی همچون نان برنج، نان خرفه، کاکا و انواع حلواهای محلی سرو می گردد.
در موزه میراث روستایی گیلان جشن های محلی به صورت سالانه برگزار می شود که این جشن ها از این قرار هستند: جشن شالیزار، جشن برداشت برنج بانوان، مراسم عروسی محلی، جشنواره های نوروزی و تابستانی، جشنواره ی طبخ چای ایرانی، اجرای کنسرت موسیقی و آوازهای بومی – محلی، اجرای آیین های شب یلدای گیلان، عروس بران، جشن خرمن، عروس گوله، نوروزی خوانی و ...
همچنین محوطه ای برای بازیها و نمایشهای بومی همچون کشتی گیله مردی، ورزا جنگ، لافند بازی و ... در نظر گرفته شده است.
برای دسترسی به موزه میراث روستایی گیلان می بایست به استان گیلان، کیلومتر 18 جاده رشت - تهران، پارک جنگلی سراوان سفر کنید.
چهارشنبه 26 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
شنبه 26 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399