جنگل ابر شاهرود از جمله بکرترین جنگل های ایران است که در 35 کیلومترى شمال شرقی شهر شاهرود قرار دارد. این جنگل در استان سمنان و در مجاورت دهکده ابر واقع شده و می توان گفت مرز میان استان سمنان و گلستان می باشد.
جنگل خوش آب و هوای ابر، دارای مساحتی 35 هزار هکتاری و در ادامه جنگل های سر سبز شمال کشور است.
این جنگل در اکثر ایام سال از ابر پوشیده شده و به همین علت به آن جنگل ابر گفته می شود. جنگل ابر به دلیل ارتفاع زیادی که از سطح دریا دارد و همچنین وجود چشمه سارهای فراوان، در فصول گرم، سال آب و هوایی خنک و مطبوع دارد.
جایى که از ضخامت کوه هاى البرز کاهش می یابد، ابر هاى گرفتار در پشت این دیواره از لا به لاى دره ها به سمت جنوب سرازیر مى گردند؛ به همین علت تقریباً از بعد از ظهر تا نیمه هاى شب با سرد شدن هوا چنان مى نماید که جنگل به روى ابرها سوار شده است. این اتفاق، منطقه ابر را دگرگون کرده و آب و هوایى متفاوت از سراسر سمنان به آن داده است.
در عمق جنگل، تپه هایی پرشیب وجود دارند که درختان بلند، آنها را فرا گرفته اند و مشهورترین درخت موجود در جنگل ابر، اورس نام دارد؛ درختى با ریشه هاى بلند که روى زمین مى خزد.
بخش های ابتدایى جنگل ابر، ییلاق چوپانان گلستانى است، اما در عمق جنگل دیگر اثرى از انسان دیده نمى شود.
جنگل زیبای ابر، به سه علت اهمیت جهانی دارد. اول این که این جنگل ها، بخشی از جنگل های باستانی هیرکانی می باشند و گیاهان دارویی آن در دنیا کم نظیر هستند. دلیل دوم مربوط به اکوتن این منطقه می شود؛ یعنی مرز میان بند بین دو اکوسیستم منطقه نیمه بیابانی و جنگلی؛ در جنگل ابر می توان، درختان سوزنی برگ را در کنار درختان پهن برگ مشاهده کرد که این امر در گونه های جانوری هم تاثیر گذار بوده است. دلیل سوم، به خاطر جغرافیای خاص جنگل، دو منطقه کم و بلند ارتفاع در کنار هم قرار گرفته اند و همین امر سبب شده تا شاهد تشکیل اقیانوس ابر در این منطقه باشیم، که پدیده کم نظیری در جهان به شمار می آید.
قدمت جنگل های هیرکانی که در شمار بقایای دوران سوم زمین شناسی می باشند از یک جهت و وجود 80 گونه گیاهان چوبی به همراه گونه های گیاهی بسیار کمیاب مانند راش، بلوط، توسکا، نارون، گیلاس وحشی، بارانک، سرخدار، نمدار و … از جهت دیگر نشان می دهد که جنگل ابر می تواند همچون موزه زنده ای برای جذب گردشگران داخلی و خارجی مورد استفاده قرار بگیرد.
بخشی از گردشگران این منطقه، گیاه شناسانی هستند که برای دیدن گونه های کم نظیر گیاهی موجود در جنگل های هیرکانی به ایران سفر می کنند. بخش دیگر نیز، توریست های عمومی هستند که بیشتر از کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه به ایران می آیند.
طرح جنگل کاری، احیا و غنی سازی جنگل از سال 1370 به اجرا در آمده است که در مجموع مساحتی برابر 11216 هکتار از دامنه های شمالی را شامل می شوند. همچنین بیش از 200 هکتار از مناطق فوق در اختیار عملیات نهال کاری با کاشت گونه هایی مانند بلوط، افرا، شیردار، توسکا، ون، اقاقیا، گلابی وحشی، ممرز و تعدادی سوزنی برگ از جنس لاریکس و کاج جنگلی و بذرکاری با گونه های ون، ممرز، بلوط، گلابی وحشی می باشند که همچنان ادامه دارد.
در جنگل ابر، علاوه بر گونه های گیاهی، گونه های جانوری متعددی مشاهده می گردد که در این میان می توان به خرس قهوه ای، گرگ، پلنگ، خوک وحشی، شغال، روباه، خرگوش کل و بز، شوکا و مار و از پرندگان کبک، کبوتر جنگلی، بلدرچین، عقاب جنگلی، کرکس، شاهین، فاخته و قرقاول اشاره کرد.
لازم است بدانید که جنگل ابر شاهرود، در فهرست سازمان میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده و از سال 1393 نیز در فهرست مناطق چهارگانه سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دارد.
برای دسترسی به جنگل ابر شاهرود می بایست به استان سمنان، شهرستان شاهرود، 35 کیلومتری شمال شاهرود و دهکده ابر سفر کنید.
سه شنبه 25 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
چهارشنبه 23 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399