سبزه میدان، نام میدانی قدیمی در رشت است که در نزدیکی میدان شهرداری واقع شده است.
در گذشته، سبزه میدان به منطقه ای گفته می شد که ما بین دو محله استاد سرا و محله کیاب رشت بود و سبزه زار آن تا محله چمار سرا امتداد داشت. در ابتدای سبزه زار میدان، استخر و گورستانی وجود داشت که مجرمان را پس از اعدام، در آن به خاک می سپاردند.
در دوره سلطنت ناصر الدین شاه که خان های فومن و شفت، ناچار به اقامت در رشت شدند، قسمتی از زمین های پیر سرا که بازارچه ای هم داشت، خریداری کردند و در آن خانههای مسکونی ساختند. بعدها به دستور محمد ولی خان تنکابنی (نصرالسلطنه، سپهدار اعظم، سپهسالار اعظم) حاکم رشت در دوره ناصرالدین شاه قاجار، سبزه میدان، بازسازی و از همان زمان به گردگشگاه عمومی شهر تبدیل شد.
در ابتدا قسمتی از سبزه زار، باغچه بندی، خیابان بندی و درختکاری شد و از آن پس، نام سبزه میدان را بر آن نهادند؛ گورستان کناری را متروک اعلام کردند و آبگاه مجاور را که سالانه آبگیری نمی شد و فقط بر اثر باران منجلابی برای زندگی قورباغهها شده بود پر کردند، خندق روبازی را که از بازارچه سبزه میدان می گذشت و از حاشیه سبزه میدان به سوی محله پیر سرا و رودخانه گوهر رود می رفت با طاق آجری پوشاندند و زمین های وسیع مجاور را به شرط ایجاد خانهها و دکانهای مناسب به داوطلبان که اکثرا همان خان های فومن، شفت، تولم و کسما بودند، واگذار کردند.
در زمان کوتاهی تغییرات بسیاری صورت گرفت؛ باغ و خیابان هایی به وجود آمد، در ضلع جنوبی سبزه میدان، مدرسهای ساخته شد که این مدرسه، اشرف مظفری نام داشت.
این مدرسه در سال 1334 هجری قمری به وزارت معارف واگذار شد که بعد از انحلال دبستان احمدی، اداره آموزش و پرورش آن را به شهرداری فروخت و شهرداری هم برای تعریض خیابان جنوبی سبزه میدان، آن را تخریب کرد. بعدها سبزه زار نزدیک میدان به خیابان طالقانی و آبگاه به سینمای کنونی تبدیل شد.
سبزه میدان که از جمله سازه های تاریخی شهر رشت به شمار می آید، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
امروزه در این میدان باستانی، فضای سبز، کتابخانه عمومی و تندیس هایی از مشاهیر گیلان، شیون فومنی، پروفسور فضل الله رضا، دکتر محمود بهزاد، پروفسور مجید سمیعی و پروفسور اکبرزاده، دیده می شود.
برای دسترسی به سبزه میدان می بایست به استان گیلان، شهرستان رشت، در نزدیکی میدان شهرداری سفر کنید.
سه شنبه 25 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
چهارشنبه 23 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
پنج شنبه 02 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 27 اسفند 1399
یکشنبه 10 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399