جنگل های دریایی حرا، از جمله عجیب ترین عناصر طبیعی خلقت هستند. در این جنگل ها درختان در ناحیه جذر و مدی روییده اند و از آب شور بهره می گیرند. نکته عجیب، درباره این جنگل ها این است که گه گاه، بخش وسیعی از آنها به زیر آب شور دریا فرو می روند اما همچنان به حیات خود ادامه می دهند.
جنگل های حرا، از درختان مناطق گرمسیر، به شمار می آیند و در اغلب بخش های حوزه خلیج فارس از جمله، جزیره قشم، بندر پل، جزیره هرمز، بندر خمیر، تیاب، جاسک، چابهار و مرداب های ساحلی دیده می شوند.
جنگل های حرا، به علت سازگاری فوق العاده با آب شور، دارا بودن آبراهه های متعدد و زیبا، پرندگان بی نظیر و طبیعتی دست نخورده از جاذبه های گردشگری استان هرمزگان به شمار می آیند.
در ایران، 8 منطقه حفاظت شده بین المللی از جنگل های حرا وجود دارد که زیباترین و غنی ترین آن در حاشیه شمال غربی جزیره قشم، بندر پل و بندر خمیر و همچنین در قسمت های کم عمق تالاب خورخوران در مثلث لافت - گورزین - کوران، قرار دارد.
جنگل های حرا در کل وسعتی در حدود 7500 هکتار دارند که 2400 هکتار از آن در جزیره زیبای قشم واقع شده است و سازمان یونسکو این منطقه را با سه عنوان منطقه حفاظت شده بین المللی، ذخیره گاه زیست کره و تالاب بین المللی، به ثبت رسانده و حفاظت می نماید.
درخت حرا که مانگرو نیز نام دارد، از مقاوم ترین گیاهان می باشد. این درختان بالغ بر 30 الی 40 میلیون سال قدمت دارند. درخت حرا از شاهپسندان است و نام علمی آن از دانشمند ایرانی، ابن سینا، گرفته شده و در بندرعباس، حرا و در بلوچستان، تول خوانده می شود.
برگ های درخت حرا، دوکی شکل هستند و زیر آنها سفید یا خاکستری رنگ است. حرا، گلی بسیار کوچک، طلایی و خوش عطر دارد و میوه حاصل از آن بادامی شکل و شیرین است که محلیان به آن خرک یا کنگ می گویند. درخت حرا در اواخر تیر ماه و اوایل مرداد ماه، گل و در اواخر تابستان نیز میوه می دهد.
جالب است بدانید که دانه این درخت، پس از جوانه زدن به صورت نهال به درون آب می افتد و از آن، درخت جدیدی حاصل می شود.
جنگل های حرا، از لحاظ پوشش جانوری بسیار غنی می باشند، به طوریکه بیش از 110 گونه پرنده در این منطقه به زندگی خود ادامه می دهند و مرغان ماهی خوار به ویژه مرغ دریایی سفید که آگرات آلبا نام دارد، در خاک لجنی و مرطوب آن، به خوبی پرورش می یابند. همچنین ریشه های استوار درختان حرا، مناسب ترین محل برای تخم ریزی آبزیان می باشد.
در میان گونه های غنی جانوری این جنگل می توان به حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، سلیم خاکستری، گیلانشاه، کاکایی، لک لک، پلیکان، مار دریایی، صدف کلینگ و خرچنگ گیتار زن، اشاره کرد.
این جنگل، علاوه بر زیبایی منحصر به فردش، دارای فواید فراوانی می باشد؛ به طوریکه از گیاه آن برای علوفه دام، از پوست آن برای درمان بیماری جذام و از شیره آن برای رفع خشکی پوست که در جنوب شایع است، استفاده می گردد. همچنین این درخت مقاوم، در صنعت نیز مورد استفاده می باشد.
زیبایی جنگل های حرا، در هنگام جذر و مد نمایان می گردد؛ زیرا در هنگام مد این درختان به زیر آب رفته و به شکلی در می آیند که به نظر بر روی آب شناورند و در هنگام جذر نیز به مدت 6 الی 7 ساعت درختان از آب بیرون آمده و به شکل جزیره نمایانگر می شوند.
برای دسترسی به جنگل های حرا، امکان استفاده از خشکی وجود ندارد و پس از رفتن به جزیره قشم، می بایست به روستای سهیلی رفته و با کمک ناخدایان محلی و با قایق، از این جنگل های بکر دیدن نمایید.
سه شنبه 25 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
شنبه 08 خرداد 1400
چهارشنبه 01 اردیبهشت 1400
تالاب خورخورانش که خیلی خوبه.
یکشنبه 10 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
شنبه 17 خرداد 1399