عمارت تاریخی شترگلو در بخش شرقی شهرستان ماهان و در مسیر قنات وکیل آباد قرار دارد و از جمله مکان های تاریخی و جاذبه های استان کرمان می باشد.
این بنای تاریخی که وسعت آن 5382 متر مربع است نشان دهنده هنر معماری ایران در دوره قاجاریه می باشد و به سبب بی توجهی مالکان سابق در حال ویران شدن بود که خوشبختانه با اقدامات سازمان میراث فرهنگی کرمان، مجدداً احیا گشت.
شترگلو به نوعی سازه آبی قدیمی گفته می شود که آب را از مکانی به مکان دیگر انتقال می دهد به صورتیکه اگر در مسیر آب موانعی مانند جاده، رودخانه و... قرار گرفته باشد و سطح مانع، از مسیر آب پایین تر باشد، می توان با احداث شترگلو به راحتی آب را انتقال داد.
در گذشته برای حفظ امنیت باغ ها و خانه هایی که در مسیر آب قنات ها و چشمه ها قرار داشتند، ورودی و خروجی آب را به گونه ای طراحی می کردند که هیچ موجود زنده ای نتواند وارد شود. به همین خاطر در زیر دیوار خانه، کانالی به شکل زاویه منفرجه می ساختند تا آب از یک سو با ارتفاع مناسبی پایین رفته و از سوی دیگر بنا به قاعده ظروف مرتبط بالا بیاید و به علت شباهت این کانال ها به گردن و گلوی شتر، به آن شترگلو می گفتند.
معماران هنرمند و خلاق ایرانی، با استفاده از شترگلو، حوض ها، آب نماها و فواره های زیبایی را در خانه های حکام و اشراف گذشته، می ساختند تا در کنار درختان سرو و کاج و گل های رنگارنگ، فضایی روح نواز و زیبا ایجاد نمایند.
یکی از شاهکارهایی که به وسیله شترگلو و به دست معماران هنرمند ایرانی ساخته شده در عمارتی معروف به شترگلو می باشد.
در دل عمارت شترگلو ماهان، حوضخانه ای زیبا، با سقفی رفیع و گنبدی شکل که به مقرنس مزین شده، قرار دارد. در اطراف این حوضخانه علاوه بر اتاق ها و رواق های گچبری شده، دهلیزهایی به چشم می خورد.
این دهلیزها جریان هوا را از دو بادگیر قرینه و زیبا عبور می دهند و جریان هوا پس از گذر از خنکای آبی که همواره از یک فواره می جوشد و در حوض و پاشویه ها جریان یافته به فضای استراحت اهل عمارت هدایت می شود و در روزهای گرم تابستان موجب خنک شدن فضا می گردد.
بی شک این سازه، از نبوغ آمیزترین جلوه های هنری و تمهیدات خلاق معماران ایرانی برای فرار از گرمای تابستان می باشد و هوای پاک و تازه ای را بدون مصرف سوخت و پرداخت هزینه ای، فراهم می آورد.
با وجود اینکه، برخی قسمت های بنا، با بی مهری و کج ذوقی های صاحبان ملک، آسیب دیده است اما انگاره های ارزشمندی در گچبری، مقرنس کاری، تارمی های آجری، سنگفرش فضاهای درونی حوضخانه، درب های چوبی زیبا با شیشه های مشبک و رنگی، ستون ها و سرستون های شکیل مزین به گچ بری، آجرکاری های زیبا در نمای بیرونی، نوع مصالح به کار رفته در مسیر آب، فضای مشجر اطراف ساختمان و ... هنوز هم این بنا را در فهرست علاقمندان هنر و معماری سنتی ایران، گنجانده است.
برای بازدید از عمارت باستانی شترگلو، می بایست به استان کرمان، شهرستان ماهان سفر کنید و از این بنای تاریخی که در میدان آستانه و مقابل آرامگاه شاه نعمت اله واقع شده است، دیدن نمایید.
سه شنبه 25 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
چهارشنبه 23 تیر 1400
چهارشنبه 05 خرداد 1400
چهارشنبه 01 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 06 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
یکشنبه 30 آذر 1399
شنبه 17 خرداد 1399