در زمان های دور سفر به ویژه در کویرهای بزرگ، کوهستان های رفیع و جنگل های انبوه، بدون وجود نشانه های راه، کاری بس دشوار بوده است. به همین علت ایرانیان با ترکیب هنر و معماری، بناهایی زیبا و با شکوه بر سر گذرگاه های اصلی می ساختند تا راهنمایی برای مسافران باشد. این بناها که امروزه به برج، میل یا مناره مشهورند، اغلب در بلندای تپه و یا کوهی در مجاورت جاده های قدیم بنا شده اند.
برج رادکان که به آن میل رادکان نیز گفته می شود در فاصله 74 کیلومتری شمال مشهد و 26 کیلومتری شمال غربی شهرستان چناران قرار دارد.
قدمت برج تاریخی رادکان که در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده به قرن هفتم هجری قمری باز می گردد.
این برج که ارتفاعش به 25 متر می رسد، بدنه استوانه ای و گنبد مخروطی شکل دارد. نمای بیرونی بنا تا ارتفاع سه متر به شکل 12 ضلعی و پس از آن تا زیر گنبد دارای 36 ترک یا نیم استوانه است. همچنین فضای داخلی آن هشت گوشه می باشد.
این برج باستانی به آجر کاری و کاشی کاری بسیار زیبایی مزین گشته است و بر حاشیه گنبد و در بخش بالایی ستون ها کتبیه ای زیبا با خط کوفی دیده می شود. این بنا 2 ورودی مقابل یکدیگر در قاعده 12 ضلعی، همچنین 12 دریچه زیر گنبد مخروطی دارد. طی تحقیقات و بررسی های انجام شده در رابطه با برج رادکان مشخص گشته که این برج در گذشته کاربرد نجومی داشته است.
با استناد به مدارک تاریخی و همچنین بررسی های صورت گرفته میل رادکان اثر ریاضی دان، ستاره شناس و دانشمند برجسته خراسان، حکیم خواجه نصیر الدین طوسی می باشد.
لازم به ذکر است، برج تاریخی رادکان تنها برجی است که توانایی تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد. بر روی کتیبه برج، تاریخ 660 هجری قمری درج شده که همزمان با اتمام ساخت بناهای واسطه به رصد خانه مراغه می باشد.
نکته جالب دیگر این است که حتی انتخاب مکان درب ها و دریچه ها در برج اتفاقی نیست، درب ها درست در راستای طلوع یلدایی (آغاز زمستان) و غروب (آغاز تابستان) در بنای برج تعبیه شده اند.
برای دسترسی به برج رادکان می بایست به خراسان رضوی، شهرستان چناران، روستای رادکان سفر کنید.
دوشنبه 24 آبان 1400
چهارشنبه 03 شهریور 1400
چهارشنبه 23 تیر 1400
چهارشنبه 05 خرداد 1400
چهارشنبه 01 اردیبهشت 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
چهارشنبه 06 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
یکشنبه 30 آذر 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399