سفر به باغ بهادران قطعا یکی از خاطرهانگیزترین و به یادماندنیترین سفرهای هر فرد به استان اصفهان است. استان اصفهان علاوه بر داشتن بناهای تاریخی و با قدمت، به واسطه وجود رود خروشان زایندهرود مناطقی سرسبز و خوش آب و هوا را در خود جای داده که برای علاقه مندان به طبیعت بسیار دلچسب و لذت بخش هستند. یکی از این مناطق گردشگری، باغ بهادران نزدیک اصفهان میباشد.
باغ بهادران (باغبهادران، باغبادران) یکی از شهرهای ساحلی شهرستان لنجان استان اصفهان می باشد که در بخش باغ بهادران و در 22 کیلومتری غرب زرین شهر و 60 کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان و در مسیر اصفهان به شهرکرد واقع است.
مساحت این شهر 450 هکتار می باشد و از نظر مختصات جغرافیایی در 51 درجه و 13 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و 32 درجه و 22 دقیقه عرض شمالی از خط استوا قرار دارد این شهر همانطور که گفته شد در مسیر راه ارتباطی اصفهان به شهرکرد می باشد و از شمال و شمال غربی به ارتفاعات ملک آباد و روستاهای مورکان، چم پیر و همام، از جنوب به جاده اصفهان ـ شهرکرد، از غرب به روستای قلعه لای بید و از شرق به جاده اصفهان و روستای چم آسمان محدود است ارتفاع این شهر از سطح دریا 1750 متر می باشد کوه های رخ در شمال غربی و پیرشمس الدین در غرب باغ بهادران مهمترین ارتفاعات این شهر بشمار می روند وجود رودخانه زاینده رود موجب سرسبزی و غنای باغات، بیشه زارها و مزارع و تقویت آب های زیر زمینی را در پی داشته است .
باغ بهادران بر اساس تقسیمات کشوری از نقاط شهری شهرستان لنجان که مرکز آن زرین شهر است شناخته می شود. این شهر تا پیش از سال 1345 از نقاط شهری اصفهان محسوب می شد ولی از سال فوق با ضمیمه شدن به شهرستان لنجان یکی از بخشهای این شهرستان بشمار آمد.
وجه تسمیه و قدمت
در مورد وجه تسمیه باغ بهادران روایات متعددی موجود است لیکن معتبرترین این روایات همانا نظر استاد محمد مهریار می باشد که بنابر پژوهشهای خویش نام اصیل و گذشته آن را باغ آذران دانسته که در مرور زمان به باغ بهادران موسوم گشته. باغ آذران به معنای باغ آتشکده می باشد و این نظریه با واقعیات تاریخی و آثار باستانی بدست آمده از این منطقه منطبق می باشد در مجاورت باغ بهادران و در محلی که به قلعه کافر یا قلعه گبر شهرت یافته است بقایای آتشکده ای از دوران ساسانی بر جای مانده است و بنابر ماهیت این آتشکده در این محل آتش یا آذر مقدس حافظ مردم منطقه شعله ور بوده است.
آتش در نزد ایرانیان عهد باستان و پیروان آیین وحدانی زرتشت بواسطه قدرت عظیم ویرانگری و تمدن ساز خویش بعنوان نماد و مظهر اقتدار لایزال و بیکران اهورامزدا (خدا در آیین زرتشت) مورد احترام و تقدس قرار داشت و از این رو وجود آن تداوم بخش حیات اجتماعی ایرانیان دانسته میشد و به همین دلیل می کوشیدند در ابتدای سکونت خویش در هر منطقه عبادتگاهی که آتشکده خوانده می شد بنا کرده و در درون آن آتشی را به عنوان حافظ و تداوم بخش حیات اجتماعی خود شعله ور ساخته و در حفظ آن بکوشند. لزوم تامین هزینه های نگهداری آتش و آتشکده و نیز انجام مناسک مذهبی تحت رهبری روحانیونی که مسئول حفظ آتش مقدس دانسته می شدند موجب رواج سنت وقف در نزد ایرانیان گردید که بر اساس آن حاصلخیزترین و غنی ترین منابع آبی و خاکی منطقه به جرگه اموال و املاک آتشکده درآمده و با واگذاری استیجاری املاک مذکور از تولید محصول بر روی زمینهای مذکور، سهمی را برای حفظ رونق آتشکده و نگهبانی از آتش درون آن در نظر می گرفتند.
این سنت دلیل آن شد که املاک مذکور و از جمله باغاتی که به این امر اختصاص داده شده بودند به نام آتش مقدس خوانده شوند از جمله باغ آذران یا باغبهادران کنونی آنگونه که از شواهد و آثار کهن بدست آمده در منطقه برمیآید، زیستگاه اولیه نیاکان مردم باغ بهادران همان منطقه سرسبز و باغات پر حاصلی بوده که اینک وشمندجان و بشمگون خوانده می شود، این منطقه که عمدتاً از دشت هموار و باغات انبوه تشکیل شده و در سمت شمال شرقی باغ بهادران واقع است در گذشته دور ((سمندگان)) خوانده می شده آثار باستانی پراکنده ای که در این محل بدست آمده و متعلق به دوران پیش از اسلام دانسته شده اند بیانگر قدمت سکونت اجتماعی در این منطقه می باشند و این احتمال قریب به یقین وجود دارد که باغ آذران نام دیگر همین منطقه بوده که بای تاکید بر مالکیت آتشکده بر آن این چنین خوانده می شده است. محدودیت ارضی سمندگان در ازای جمعیت روزافزون جامعه مذکور دلیل اصلی گسترش و انتقال تدریجی سکونت گاههای این منطقه به سمت شرق و محل کنونی باغ بهادران بوده است. مردم باغ بهادران در تمامی دوران گذشته ضمن برخورداری از غنا و حاصلخیزی اراضی خویش به امر کشاورزی اشتغال داشته و با اتکاء به موقعیت جغرافیایی ویژه که در منطقه ای مرتفع قرار داشته و علیرغم هرج و مرج سیاسی و اجتماعی رایج منطقه در طول تاریخ ضمن ایمن ماندن از تهاجمات غارتگرانه دشمنان، اصالت فرهنگی خویش را بعنوان جامعه ای کشاورز و روستا نشین حفظ کرده و حیات اجتماعی خود را تداوم بخشیده اند.
جامعه ساکن در باغ بهادران از نظر بافت جمعیتی از گروه جوامع فارس زبان و بومی منطقه بشمار می آیند که از دیرپاترین جوامع ساکن در منطقه لنجان محسوب می شوند و سابقه حضور آنان در منطقه به ادوار پیش از اسلام و عصر پتیانی اقتدار اشکانیان بر می گردد. البته شرایط ویژه جغرافیایی و کوهپایه ای بودن منطقه باغ بهادران و منابع تولید کشاورزی نه تنها مانع از توسعه کمی و کیفی جامعه مذکور و ارتقاء سطح تمدن آنان گردیده بلکه چشم انداز امیدوار کننده ای را در جهت اسکان و زندگی با ثبات تر در اختیار مهاجرین از سرزمینهای مجاور قرار نداده و از این رو در شرایطی متفاوت با دیگر شهرهای منطقه لنجان توانست ساختارهای اجتماعی و فرهنگی اصیل و یکپارچه خویش را حفظ نموده و از همین رو بر خلاف دیگر مراکز مدنی منطقه لنجان بطور مشهود از روند جمعیتی کاهنده برخوردار شده و به جامعه ای مهاجر فرست مبدل گردیده است، این روند در روستاهای متعدد تحت مرکزیت این شهر نیز جریان دارد و پدیده نگران کننده تخلیه روستاها و کاهش شدید جمعیت ساکن در این مراکز را به دنبال آورده است.
قدمت سکونت اجتماعی در شهر باغ بهادران باعث برجای ماندن تعداد معدودی از ابنیه و آثار باستانی در این شهر گردیده که عبارتند از :
- آتشکده قلعه کافر
- قلعه باغ بهادران
- امامزاده شاهزاده ابراهیم
- دشت مش محمد جان
- قلعه کبوترخانه
- قلعه چهاربرج
- و بسیاری اماکن باستانی دیگر
باغ بهادران و زاینده رود
این منطقه به علت داشتن آب و هوای ییلاقی و طبیعت دست نخورده و بکر در میان اهالی اصفهان به عنوان نگین انگشتر این استان شناخته میشود و وجود درختان سربه فلک کشیده و تنومند و زنده رود همیشه جاری، آب و هوای دلنشین و مطبوعی به باغبهادران داده است.
طبیعت زیبا و سرسبزی شهر و اعتدال آب و هوا که بواسطه قرار گرفتن شهر در حاشیه رودخانه زاینده رود پدید آمده است جلوه هایی از طبیعت زیبا در این شهر پدید آورده که هر ساله جمعیت قابل توجهی از مسافران را از شهرهای دیگر بویژه اصفهان به این منطقه می کشانند، ساحل زاینده رود و پارک ساحلی شهر، مجموعه ویلائی و تفریحی بویژه منطقه سرسبز و جذاب وشمندجان از جمله جاذبه های طبیعی شهر می باشند که از شهرت مطلوبی در بین جوامع ساکن در استان اصفهان و سرزمینهای دیگر برخوردار می باشند.
قدم زدن در کوچه باغ های باغبهادران و خرید سوغاتی هایی مانند بادام، گز، آلو خشکه، شکر پنیر، پولکی، نبات، گردو و فندق و صنایع دستی اصفهان همچون انواع کرسی، قفس پرندگان، درب های چوبی قدیمی از لذت های سفر به این منطقه است.
گردش در مناطق قدیمی مانند روستای مدیسه، پل کله، قلعه و سنگ نگاره های باغبهادران لذت سفر به باغبهادران را دوچندان می سازد.
به علت نزدیکی باغبهادران به اصفهان و شهرکرد موجب شده تا مسافران این منطقه از زیبایی های طبیعی هر دو بهره مند شوند.
اقامت در باغ بهادران
حال و هوا و فضای باغبهادران تا حد زیادی سنتی است و برای گردشگرانی که به اصالت و سنت های قدیمی مناطق بومی توجه دارند مکانی بسیار مناسب میباشد. جاذبه های فراوان و آب و هوای این شهر موجب شده که اقامت در باغبهادران در میان گردشگران و مسافران استان اصفهان باب شود و از این رو اقامتگاه ها و ویلاهایی در باغبهادران برای اجاره مسافران موجود است که میتوانند قبل از شروع سفر با اجاره ویلا در کنار زاینده رود و یا اجاره ویلا در باغ بهادران با خیالی آسوده اقامتگاه مورد نظر خود را رزرو کرده و سپس راهی باغ بهادران در استان اصفهان شوند. برای اینکه گردشگران سفر خوبی به باغبادران داشته باشند توصیه میکنیم که بهار و تابستان را برای رفتن به این منطقه انتخاب کنند.
پنج شنبه 09 آذر 1402
یکشنبه 16 مرداد 1401
یکشنبه 14 آذر 1400
شنبه 22 خرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
شنبه 04 بهمن 1399
دوشنبه 15 دی 1399
یکشنبه 18 آبان 1399
سه شنبه 29 مهر 1399
شنبه 01 شهریور 1399
یکشنبه 26 مرداد 1399
شنبه 11 مرداد 1399
یکشنبه 22 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399