اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

گیلان - صومعه سرا  
یکشنبه 25 تیر 1396

مناره آجری گسکر (مناره بازار) از جمله زیباترین و شکوهمندترین بناهایی است که از دوره سلجوقیان در 9 کیلومتری غرب شهرستان صومعه سرا و بر سر راه دهکده جاده کنار به مناره بازار باقی مانده است. 

این مناره آجری در مسیر جاده شاه عباسی واقع شده و از جمله مهمترین آثار تاریخی استان گیلان به شمار می آید. 

مناره گسکر به شکل مخروط و دارای مقطعی دایره ای شکل می باشد که هر چه ارتفاعش بیشتر می شود از قطر آن کاسته می گردد. به گونه ای که قطر آن در مقطع 7 متر و در بخش فوقانی 2.35 متر می باشد. 

ارتفاع مناره در ابتدا 30 متر بوده است که متأسفانه 5 متر آن بر اثر شرایط آب و هوایی منطقه و 13 متر آن به علت رانش زمین در سال 1369 فرو ریخته و فقط 12 متر از این مناره باستانی باقی مانده است. 

در ساخت مناره آجری گسکر (مناره بازار) از آجرهایی با ابعاد 20 در 20 و ملات ساروج استفاده شده است.  

مناره گسکر به دو ردیف آجر کاری نقوش هندسی مزین گشته که متأسفانه به علت از بین رفتن بخش های بالایی مناره، قابل رویت نمی باشند. 

تنها راه ورود به این مناره باستانی از طریق درب ورودی آن است که در بخش جنوب غربی بنا قرار داشته و به قوسی زیبایی مزین گشته است. همچنین تنها راهی که شما را به بالای مناره می رساند پله های مارپیچی می باشد که بوسیله یک ستون نگه دارنده در مرکز مناره ثابت شده است. 

مناره آجری گسکر دارای دو نورگیر است که نورگیر اول در ارتفاع 6 متری از سطح زمین دیده می شود اما نورگیر دوم آن همراه با فرو ریختن دیواره در اثر زلزله سال 1369 از بین رفته که پس از عملیات مرمت و بازسازی، این نورگیر را به همان شکل و اندازه نورگیر اول ایجاد کردند. هم اکنون پس از مرمت های صورت گرفته، ارتفاع مناره به 20 متر رسیده است. 

ساخت مناره بر اساس نوشته رابینو در کتاب دارالمرز به نقل از خوچکو به چهل گوش چمنی نسبت داده شده اما از نظر تاریخی صحت این موضوع اثبات نشده است و از سویی بنا بر افسانه های محلی، سازنده این مناره (چهل گوش چمنی) شخصی بوده که زمانی با اقتدار حکومت می کرده و اعلام داشته که قصد دارد با خدا مبارزه کند و برای صعود به آسمان دستور ساخت چنین مناره ای را داده است.

به هر حال هدف اصلی از ساخت مناره آجری گسکر مشخص نیست چه بسا که قرار گرفتن این مناره در دل جنگل انبوه هفت دغنان نه به کار راهنمایی می آمده و نه از آن برای دیده بانی استفاده می شده، ولی از نظر کاربرد احتمالاً به منظور تعیین زمان دقیق طلوع و غروب خورشید مورد استفاده بوده است. 

مناره دیگری مشابه مناره گسکر در روستای کلده فومن و در محوطه منزل مسکونی یکی از روستائیان قرار دارد که آجرهای آن به دلیل شرایط آب و هوایی از بالا فرو ریخته و از پائین نیز در دل خاک فرو رفته است و ارتفاع تنها بخشی که از مناره به جا مانده به 4 متر می رسد.

بررسی هایی که بر روی همین بخش باقی مانده انجام شده، نشان می دهد که سبک معماری این دو مناره بسیار شبیه به یکدیگر است و اهالی منطقه بر این باورند که این دو مناره به وسیله راهرویی زیرزمینی با یکدیگر در ارتباط هستند. 

شهر باستانی گسکر در جنگل هفت دغنان بعد از دهکده بهمبر، در غرب جاده آسفالته مینا بوبه پونل در مجاورت راه جاده شاه عباسی بر فراز رودخانه اسکندر رود قابل مشاهده می باشد. 

این شهر تاریخی در گذشته شهری آباد و محل حکومت امیران گسکر بوده است که قدمت آن به دوران خاندان ایلخانی و صفویه می رسد. در میان آثاری که در این شهر به جا مانده می توان به حمام، خانه، مغازه، یک پل آجری و گور سیده خروسه (خوری سو) اشاره کرد.

برای دسترسی به مناره گسکر می بایست به استان گیلان، شهرستان صومعه سرا سفر کنید و از مناره آجری گسکر در 9 کیلومتری غرب شهرستان صومعه سرا و بر سر راه دهکده جاده کنار به مناره بازار دیدن نمایید. 

دیدگاه کاربران


امیرعلی
امیرعلی
یکشنبه 23 آبان 1400
این مناره برای دوران سلجوقیانه، تزئینات مناره فقط شامل دو نوار آجرکاری شده در بالای آن است، و دیگر تزئین ای نداره
hasan-gh
hasan-gh
چهارشنبه 03 شهریور 1400
این مناره در جاده شاه عباسی قرار دارد و مصالح استفاده شده این بنا آجرهای مربعی شکل 20 در 20 و ساروج است.
hastii_rabii
hastii_rabii
سه شنبه 22 تیر 1400
مربوط به دوره سلجوقیان است و بخشی از آن در زلزله از بین رفته است متاسفانه .
reza_noori1976
reza_noori1976
سه شنبه 04 خرداد 1400
من کیف میکنم از دیدن میراث گذشتگان باید این مکان ها شناخته شوند و به آیندگان هم در مورد تاریخ آنها گفته بشه.😍😍👏👏 مناره آجری استان لرستان هم مانند مناره گسکر از زیباترین آثار تاریخی این استان زیبا میباشد.
mahsa_karamad
mahsa_karamad
سه شنبه 31 فروردین 1400
از دور شبیه دودکش های آجرپزی قدیمی هستش. این مناره قدیمی در جاده عباسی قرار داره و از آثار مهم تاریخی گیلان به شمار میره.
zeynab
zeynab
سه شنبه 26 اسفند 1399
من عاشق این مناره ام 😍😍 کلمه منار و مناره به معنای کانون نور و محل روشنایی یا در معنی دیگر جای آتش است.
aseman
aseman
چهارشنبه 06 اسفند 1399
این مناره ها هر جاى ایران باشند بسیار زیبا هستند مناره آجری خرم آباد از همه معروف تره و در میدان شقایق ابتدای قاضی آباد قرار داره.
abbasal
abbasal
دوشنبه 06 بهمن 1399
مناره تمام آجری گسکر سر راه روستای جاده کنار به مناره بازار ساخته شده و ارتفاع آن 15/9 متر است.
forutan
forutan
شنبه 29 آذر 1399
من اهل صومعه سرا هستم. فکر میکردم منار بازار طاهر گوراب معروف تر از این حرفا باشه. اما متوجه شدم کسی خیلی این اثر رو نمیشناسه. توریست ها به اینجا میان ما خودمون بهشون اطلاعات این مناره رو میدیم.
sayad11navid
sayad11navid
سه شنبه 13 خرداد 1399
به این مناره میگن مناره بازار که با شهر صومعه سرا حدود 10 کیلومتر فاصله دارد.