قلعه جمهور که به دژ یا قلعه بابک شهرت دارد در 3 کیلومتری شهرستان کلیبر استان آذربایجان شرقی واقع شده است.
این قلعه که در بالای کوهی به ارتفاع 2300 متر قرار دارد از هر سو بوسیله دره هایی به عمق 400 تا 600 متر احاطه شده است.
قلعه بابک از جمله بناهای تاریخی کشور می باشد که از دوره ساسانیان به جای مانده و نام خود را از اسم بابک خرم دین گرفته است.
محل قرار گیری قلعه به صورتی است که نزدیک شدن وسایل قلعه کوب، منجنیق و آتش افکن به آن تقریباً غیر ممکن بوده و تنها راه ورود به آن، مسیری باریک و صعب العبور می باشد.
در واقع ورودی این دژ مستحکم، دالانی است که از سنگ های منظم طبیعی شکل گرفته و فقط عبور یک نفر از آن امکان پذیر می باشد. به لحاظ سوق الجیشی موقعیت استقرار بنا بر فراز قله به صورتی بوده که 20 نفر سپاهی می توانستند هجوم سپاهی 100000 نفری را مانع شوند و تلفاتی هم نداشته باشند زیرا که تیر و کمان و اسلحه های معمول آن دوره به دلیل فاصله زیاد نمی توانسته به سربازان مدافع قلعه آسیبی وارد کند.
این قلعه تاریخی که به نام های قلعه بابک، دژ بابک، بذ و قلعه جمهور نیز شهرت دارد، دژ و مقر سردار تاریخی ایران، بابک خرم دین بوده که در هنگام قیام بر علیه دستگاه خلافت عباسی به عنوان پایگاه نظامی و سیاسی مورد استفاده بابک خرم دین قرار داشته است.
بنای این دژ مستحکم، دو طبقه و سه طبقه می باشد. بعد از گذر از ورودی دژ، تالار اصلی بنا وجود دارد که دور تا دور آن را هفت اتاق فرا گرفته که همگی به تالار مرکزی راه می یابند.
در بخش شرقی بنا، تأسیسات دیگری شامل اتاق ها و آب انبارها دیده می شود که سقف آب انبارها با طاق جناغی و گهواره ای استوار شده اند. فضای داخلی آنها نیز به وسیله نوعی ساروج غیر قابل نفوذ شده است. آب انبارها در زمستان از برف و باران پر می شدند که پس از ذوب شدن آنها در تابستان، هنگام خشکسالی یا محاصره، از آب آن استفاده می کردند.
در بخش شمال غربی دژ، پلکان هایی سرتاسری وجود داشته که اکنون ویران شده و تنها بخش هایی از آن بیرون خاک مانده است و تنها راه صعود به قسمت های رفیع بنا می باشد.
با توجه به آثار باقی مانده و همچنین بررسی های صورت گرفته به یقین می توان اظهار داشت که ساخت این دژ به دوره اشکانیان و به خصوص ساسانیان باز می گردد که در قرون دوم و سوم و تا چند قرن پس از آن نیز مورد تعمیر و مرمت قرار گرفته و تغییراتی در آن به وجود آمده است.
در میان اشیا و ابزاری که در قلعه بابک یافت شده می توان به سفالینه های منقوش و لعاب خورده اشاره کرد که تا اوایل قرن هفتم هجری را نمایش می دهند. همچنین تعدادی سکه های مسی کشف شدند که برخی از آنها به علت ساییدگی و زنگ خوردگی بسیار، قابل خواندن نیستند و در بین آنها برخی مربوط به اتابکان آذربایجان و هزارسیبان (قرون ششم و هفتم هجری) می باشند.
قلعه بابک در تاریخ نهم رمضان 222 هجری قمری مصادف با پانزده آگوست 837 میلادی توسط نیروهای افشین (سردار ایرانی معتصم خلیفه عباسی)، فتح و ویران گشت. لازم به ذکر می باشد که این بنای باستانی در فهرست میراث ملی، تاریخی و فرهنگی کشور به ثبت رسیده و در سال 1376 مرمت و بازسازی آن آغاز شده است.
برای دسترسی به قلعه بابک می بایست به استان آذربایجان شرقی، شهرستان کلیبر سفر کنید و از این قلعه باستانی در 3 کیلومتری کلیبر دیدن نمایید.
یکشنبه 29 مهر 1403
یکشنبه 23 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
سه شنبه 22 تیر 1400
سه شنبه 04 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
چهارشنبه 06 اسفند 1399
درود به آتا بابک دلاور مرد آذربایجان.
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399