دروازه قدیم تهران یکی از نه دروازه قدیمی در شهر تاریخی قزوین است. این دروازه به دروازه تهران قدیم یا دروازه تهران نیز معروف است. دروازه تاریخی تهران در مسیر تهران به قزوین در قسمت جنوب شرقی ورودی شهر که آغاز جاده تهران - قزوین است قرار دارد.
دروازه تهران نگهبان شهر قزوین از غارت و تجاوز و حملات دشمنان بود. این دروازه در گذشته بیرون شهر قرار داشت و مردم برای عبور و مرور از زیر آن عبور می کردند اما امروزه به دلیل گسترش و توسعه شهر قزوین داخل شهر و در میان میدان تهران قدیم قرار دارد. دروازه قدیم تهران در زمان ناصرالدین شاه قاجار احداث شده و با کاشی کاری های مرسوم آن دوره بسیار زیبا بنا شده است. بنای این دروازه تاریخی از آجر ساخته شده و دو طاق به صورت قرینه در دو طرف مسیر ارتباطی قرار گرفته است.
سر در اصلی این بنا به شکل کاسه بندی و رسمی بندی بنا شده و زیبایی آن را دو چندان کرده است. سر در میانی آن عرض و ارتفاع بیشتری دارد و قوس آن تیزه دار می باشد. طاق زیبای دروازه که به آن طاق قجری نیز گفته می شود به شکل قرینه ساخته شده و شکوه خاصی به آن بخشیده و زمانی که در زیر این طاق قرار بگیرید زیبایی آن را بیش از پیش مشاهده می کنید. در کنار این طاق هشت گلدسته دروازه را به زیبایی نشان میدهند که ظرافت معماری آن دوره را به رخ تماشاگران می کشد.
از 9 دروازه قزوین که گرداگرد شهر احداث شده بود، هفت دروازه آن در نیمه قرن سوم هجری قمری امکان ورود به شهر و بازرسی از افراد غریبه را فراهم می کردند و تا زمان قاجار با پرجا بودند اما طی گذشت زمان از بین رفته اند.
این دروازه ها همگی به عنوان محافظ شهر در برابر خطرات مختلف استوار بوده اند و زمانی نمود هنرمندان این شهر و به عنوان جزیی از فرهنگ قزوین شناخته می شدند. نام این دورازه ها عبارت اند از راه درب یا کوشک فعلی در شمال شرقی شهر، دروازه کندوار در جنوب غربی شهر در شاهزاده حسین، دروازه رشت واقع در غرب شهر در ضلع غربی خیابان تبریز، دروازه پنبه ریسه در شرق شهر واقع در خیابان طالقانی، دروازه تهران در جنوب شرقی شهر واقع در ابتدای خیابان تهران قدیم، خندقبار، شیخ آباد در شمال شرقی شهر در خیابان سعدی، مغلاوک با نام دیگر دروازه همدان در جنوب غربی شهر واقع در محله مغلواک و دروازه مصلی.
این دروازه ها اکثرا به علت عدم توجه، خیابان کشی و فضاسازی و گسترش شهر از بین رفته اند و اکنون تنها دروازه تهران و دروازه کوشک از آن بناهای زیبا و باشکوه در قزوین باقی مانده اند. دروازه کوشک نیز مانند این دروازه از معماری بی نظیر دوره قاجار بی نصیب نبوده و کاشی کاری های زیبای آن تحسین سفرنامه نویسان و تاریخ نگاران را بر می انگیزد. این دو دروازه در سال 1347 شمسی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفتند تا این میراث تاریخی بتواند حفظ شود.
دروازه قدیم تهران با شماره ثبت 392 در تاریخ 30 مرداد 1354 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و امروزه به مکانی برای گردشگران و تاریخ دوستان تبدیل شده است.
اگر به قزوین سفر کردید حتما به این دروازه رفته و در زیر طاق آن بایستید و شکوه آن را به همراه گلدسته های زیبا و کاشی کاری های قدیمی عصر قاجار تماشا کنید. معماری بی نظیر عصر قاجار به طور هنرمندانه ای روی این دروازه پیاده شده و با دیدن آن انسان حس خوبی از این شهر تاریخی و پیشینه آن پیدا می کند.
این دورازه قجری در استان قزوین شهر قزوین، انتهای خیابان تهران قدیم قرار دارد و از آنجا منتهی به میدان تهران قدیم یا میدان هاشمی کنونی در قزوین است.
یکشنبه 29 مهر 1403
یکشنبه 23 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
سه شنبه 22 تیر 1400
سه شنبه 04 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
چهارشنبه 06 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
چهارشنبه 05 آذر 1399