دریاچه گهر (Gahar) از جمله دریاچه های کوهستانی و از بزرگترین دریاچه های شیرین ایران است که در میان رشته کوه اشترانکوه استان لرستان قرار دارد. این دریاچه که در منطقه حفاظت شده اشترانکوه دورود واقع شده به نگین اشترانکوه شهرت دارد و سالانه نزدیک به 70000 گردشگر از آن دیدن می نمایند.
دریاچه گهر از لحاظ زیست بوم و محیط طبیعی، اهمیت فراوانی داشته و از آنجایی که راه ماشین رویی ندارد از آلودگی ها به دور مانده است. طبیعت بکر اطراف دریاچه، هوای پاک و سالم منطقه، آب شفاف و زلال دریاچه که مکانی مناسب برای صید ماهی قزلآلا میباشد به مکانی محبوب برای طبیعتدوستان و کوهنوردان مبدل شده است.
ویژگی های دریاچه گهر دورود
دریاچه گهر از دو دریاچه کله گهر یا گهر بزرگ و کره گهر یا گهر کوچک تشکیل شده است، که بیشتر گردشگران و علاقه مندان به طبیعت از گهر بزرگ دیدن میکنند و اغلب منظورشان از دریاچه گهر، همان گهر بزرگ است.
دریاچه دیدنی گهر از سمت جنوب به سرقلعه، غرب به دره دنگ و شمال شرقی شرق به اشترانکوه میرسد. فاصله این دریاچه از خرم آباد حدود 120 کیلومتر و از دورود حدود 35 کیلومتر میباشد.
دریاچه گهر بزرگ از زیباترین و بی نظیرترین دریاچههای ایران به شمار می آید که در حدود 1.5 کیلومتر طول، 400 تا 800 متر عرض، 4 تا 28 متر عمق در 33 کیلومتری جنوب شرقی دورود و در ارتفاع 2350 متری از سطح دریا، در دل اشترانکوه واقع شده است. این دریاچه سالانه توسط 500 الی 900 میلی لیتر بارش برف پر از آب میشود. دریاچه گهر دارای ساحلی ماسه ای است و این ساحل زیبا در بخش شرقی و غربی آن دیده میشود.
دریاچه گهر کوچک نیز با وسعتی به اندازه 5 هکتار و طول و عرض 500 و 150 و عمق یک تا سه متر در فاصله 2 کیلومتری از گهر بزرگ واقع شده است. با 40 دقیقه پیاده روی می توان به دریاچه گهر کوچک و یا گهر پایین رسید که یکی از زیباترین پدیده های طبیعت به شمار می آید. عمق آن کم است به گونه ای که می توان ماهی های کف دریاچه را به وضوح دید. آب اصلی تامین کننده دریاچه از طریق رودخانه ورودی آن، تاپله می باشد که دارای آبی بسیار خنک و رنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگ ریزه یا قلوه سنگ می باشد که ابتدا به گهر کوچک و پس از طی مسافتی کوتاه به گهر بزرگ می ریزد.
اگر به دریاچه گهر سفر کردید هرگز ریسک شنا را به جان نخرید. زیرا بسیار خطرناک است و ممکن است منجر به اتفاقات جبران ناپذیری شود. البته اداره محیط زیست لرستان شنا در این دریاچه را به طور کامل ممنوع اعلام کرده است. اما قایق سواری و ماهیگیری از تفریحات جدانشدنی نگین اشترانکوه میباشد.
در اطراف دریاچه امکانات مناسبی مانند سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی، سیستم روشنایی، مغازه، سکوی مناسب چادر زدن و پاسگاه نیروی انتظامی وجود دارد.
صعود به قله اشترانکوه
سالانه کوهنوردان زیادی به قله های اشترانکوه صعود می نمایند و برای بازدید از دریاچه گهر از مسیر روستای تیان استفاده می نمایند. برای استفاده از مسیر تیان می توان از راه آهن تهران، خرمشهر استفاده کرد و در ایستگاه دربند از قطار پیاده شد. افرادی که قصد کوهنوردی در این منطقه را دارند حتما با داشتن تجهیزات کافی و توان بدنی مناسب برای 4 الی 5 ساعت پیاده روی آماده باشند.
چگونگی ایجاد دریاچه گهر
احتمال می رود که دریاچه گهر در اثر زمین لرزه ای بزرگ ایجاد شده باشد زیرا که بر روی گسل اصلی امروزی زاگرس قرار دارد. طبق فرضیه های به دست آمده، جنبش گسل و بسته شدن دره به وسیله سنگی بزرگ موجب ایجاد نگین فیروزه ای گسل شده است.
کشف دریاچه گهر دورود
در سال 1890 میلادی خانم ایزابلالوسی بیشوپ محقق انگلیسی به مدت 3 ماه به تحقیق و جستجو در طبیعت لرستان مشغول بود و با 1000 کیلومتر راهپیمایی، دریاچه گهر که نزد اروپایی ها به دریاچه ایران مشهور است را کشف کرد. اما برخی اسناد تاریخی ادعا میکنند که در سال 1888 میلادی آ-رودلر زمین شناس اتریشی تبار اولی کسی بود که دریاچه گهر را به جهانیان شناسانده است. اولین تصویر ثبت شده از گهر نیز متعلق به سال 1891 میلادی توسط سیاح فرانسوی ژان ژاک دومرگان میباشد.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه
منظره دریاچه گهر همچون یک پارک جنگلی به نظر می رسد که دارای درختانی از قبیل بید، گردو، سیب، زالزالک، شن، ارجن و .... می باشد. همچنین خزه ها، جلبک ها، انواع ماهی های خال قرمز، قزل آلا و رنگین کمان و لاکپشت به فراوانی در گهر دیده می شوند. طبعیت اطراف دریاچه گهر زیستگاه مناسبی برای دیگر حیوانات مانند بز، پلنگ، گرگ، عقاب، آهو، عقاب طلایی، کبک دری، گراز، شغال و خرس قهوه ای می باشد.
جاذبه های نزدیک دریاچه گهر
از دیگر جاذبه های دیدنی طبیعت بی نظیر این منطقه، چشمه وقت ساعت می باشد که در روستای عمارت در جنوب شرقی شهرستان دورود و در دامنه کوه زیبای پریز واقع شده است. این کوه نیز از زیباترین و بی نظیرترین کوههای ایران می باشد که از دل آن چشمه خروشان مشهور به وقت ساعت می جوشد. این چشمه در مدت معینی آب دارد و مدتی نیز بی آب می گردد و این دو همیشه به طور متناوب اتفاق می افتند.
اگر به این منطقه سفر کردید از سفید آب نیز دیدن نمایید. این چشمه خروشان در مجاورت رود زیبای گهر قرار دارد و همچون مرواریدی در دل کوه می درخشد و در نهایت نیز به رود گهر می پیوندد.
در طبیعت اطراف سفید آب می توانید انواع درختان وحشی همچون بید، زالزالک و انواع بوته های گیاهی خوشبو را نظاره گر باشید.
یکی دیگر از زیبایی های این منطقه باشکوه و بی نظیر دره نی گاه است که در جنوب شرقی دورود، در نزدیکی دریاچه گهر و در دل کوه های صخره ای قرار دارد و همه ساله شمار زیادی از مردم شهر و گردشگران از زیبایی های این منطقه در میان لاله های واژگون، درختان گردو، سیب، انجیر، توت، بادام، پود، کلخن و انگور لذت می برند.
اگر به لرستان سفر کردید حتما از غذاهای محلی این استان میل کنید و به دیدن آثار تاریخی و طبیعت بی نظیر آن مانند گرداب سنگی، منطقه گلدشت بروجرد و تالاب ازگن دیدن کنید.
زمان مناسب بازدید از دریاچه گهر
بهترین فصلی که می توانید از دریاچه گهر بزرگ و کوچک، طبیعت سبز اشترانکوه و همچنین چشمه خروشان وقت ساعت دیدن نمایید فصل بهار و تابستان می باشد. در اوایل بهار منطقه اشترانکوه همچنان به علت وجود برف روی کوه ها کمی سرد است و بهتر است در این فصل نیز لباس و پوشش مناسب همراه داشته باشید. اواسط اردیبهشت تا پایان خرداد ماه شقایق های رنگی و لاله های واژگون طبیعت اطراف دریاچه را به زیبایی مزین کرده اند و آب و هوای بسیار مطبوع نیز گردشگران را به سوی خود دعوت میکند.
مسیر دسترسی به نگین اشترانکوه
برای دسترسی به دریاچه گهر می بایست به استان لرستان، سفر کنید و از زیبایی های این دریاچه که در میان دورود، الیگودرز و ازنا قرار دارد لذت ببرید. بهترین مسیر برای رسیدن به گهر از الیگودرز می باشد که دریاچه در 70 کیلومتری الیگودرز واقع شده است. برای رسیدن به دریاچه گهر لازم است که کوه را دور بزنید که این مسیر از طریق دورود و الیگودرز امکان پذیر است.
مسیر از دورود به این شکل است که سربالایی 4.5 کیلومتری تا گردنه پنبه کار را طی کرده و سپس به کف دره میرسید. این مسیر تا پارکینگ چشمه خرم که جاده ای آسفالته دارد مسافتی به اندازه 20 کیلومتر را طی کرده و سپس حدود 13 کیلومتر جاده خاکی تا محل دریاچه باقی میماند. بعد از اینکه به کف دره رسیدید مسیر را ادامه داده تا به گردنه خداقوت رسیده و از آنجا حدود 5 ساعت پیاده روی تا محل دریاچه لازم است.
مسیر الیگودرز به دورود نیز با اینکه کوتاهتر است اما سختی های بسیاری دارد و بهتر است با ماشین های شاسی بلند این مسیر را انتخاب کنید. در طول مسیر روستاهای زیبایی میبینید که هرکدام جذابیت منحصر به فردی دارند. سپس به تپه تاپله رسیده و باید مسیر باقی مانده را پیاده تا روستای تیان طی کرد. بعد از حدود 5 کیلومتر به گهر کوچک و سپس گهر بزرگ میرسید. البته این راه امنیت مناسبی ندارد و توصیه میشود از مسیر دورود عازم دریاچه گهر شوید.
نکات بازدید از دریاچه گهر
- بیشتر افراد شب را در مجاورت دریاچه گهر سپری میکنند که این امر مستلزم است با امکانات و تجهیزات کامل کمپ مانند چادر و پتو، زیرانداز و... اقدام به چادر زدن کنند.
- ممکن است حیوانات وحشی همچون گراز در اطراف دریاچه پرسه بزنند و به دنبال غذا باشند. پس حتی الامکان غذا و خوراکی های خود را به داخل چادر ببرید.
- کوهپیمایی و طبیعت گردی در این منطقه جزو جدانشدنی آن است پس کفش مناسب و در صورت امکان باتوم کوهنوردی فراموش نشود.
- قبل از سفر بهتر است اقلام مورد نیاز خود را تهیه کنید زیرا قیمت اجناس مغازه های روستاهای مجاور دریاچه بسیار بالاست.
- برای روشن کردن آتش از قطع کردن درختان اطراف جدا خودداری کنید و بعد از جمع آوری لوازم کمپ، هیچ ردپایی از خود در طبیعت باقی نگذارید.
پنج شنبه 26 مرداد 1402
پنج شنبه 26 مرداد 1402
سه شنبه 24 مرداد 1402
بهترین مسیر از سمت الیگودرز که 6 کیلومتر پیاده روی دارد و خیلی جاده هموار و خوبیه
شنبه 22 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
سه شنبه 22 تیر 1400
سه شنبه 04 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
چهارشنبه 06 اسفند 1399
سه شنبه 05 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
پنج شنبه 06 آذر 1399
شنبه 17 آبان 1399
لرستان طبیعت بکرتر و دست نخورده تری از شمال کشور داره.
دوشنبه 28 مهر 1399
چهارشنبه 29 مرداد 1399
پنج شنبه 09 مرداد 1399
پنج شنبه 19 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399