تپه حسنلو در هفت کیلومتری شهر نقده استان آذربایجان غربی قرار دارد و از معروف ترین و با ارزش ترین تپه های باستانی ایران می باشد که قدمت آن نزدیک به 6000 سال قبل از میلاد می رسد.
در بخش جنوبی دریاچه حسنلو، شهر مستحکمی از اوایل هزاره اول پیش از میلاد وجود دارد که در دل آن کاخی بنا شده است.
در سال 1334 یک گروه از باستان شناسان آمریکایی به رهبری پروفسور رابرت دایسون در تپه حسنلو شروع به انجام مطالعه و تحقیقات کردند که این بررسی ها در نهایت به کشفی عظیم ختم شد.
در سال 1337 هجری شمسی با ادامه بررسی ها و حفاری ها در این کاخ، سه اسکلت مرد توسط یک فرد ایرانی به نام عمو امام قلی محمدی حسنلویی کشف شد.
در دست یکی از این اسکلت ها که قصد فرار از کاخ را به هنگام آتش سوزی داشته اما ناکام مانده، جام زرینی به وزن 950 گرم یافت شد. البته روایت دیگری نیز در رابطه با این جام وجود دارد که این مرد در حال فرار از دست سپاه دشمن بوده و چون موفق نشده، جانش را از دست داده و بر روی جام افتاده که موجب ضربه خوردن و کج شدن این جام ارزشمند شده است.
قدمت این جام که از جنس طلا می باشد به 3200 سال پیش باز می گردد و گمان می رود که نقش موثری در شکلگیری هنر دوره مادها داشته است.
جام زرین حسنلو دارای ارتفاع 21 سانت و قطر 25 سانتی متر می باشد که بر روی بدنه آن نقوشی در دو ردیف حک شده است. این نقوش حکایت داستانی حماسی را نقل می کنند، در ردیف بالا ایزد بالدار سوار بر گردونه ایست و این گردونه بوسیله گاوی نر که از دهانش رود آبی جریان دارد حمل شده و به سمت کاهنی که جامی در دست دارد در حرکت می باشد. در ردیف پایینی نیز زیر گردونه حیات، پهلوانی در حال نبرد با موجودی افسانه ای با هیکلی نیم انسان و نیم اژدها می باشد.
نقش های دیگری بر روی این جام قلم زنی شده که شامل ایزدهای شاخدار سوار بر ارابه، پهلوانی با گرز و کمان، کاهنانی در حال حمل قوچ های قربانی، مردی در حال رام کردن شیر، مادری در حال بازی با کودکش و ... می باشد.
در واقع می توان گفت که جام زرین حسنلو داستان و نقش خدایان سه گانه زمین، آب و خورشید را نقل می کند.
برای اولین بار این این جام در سال 1377 توسط سازمان میراث فرهنگی به نمایش عموم درآمد و اکنون نیز در موزه ایران باستان شهر تهران نگهداری می شود.
برای دسترسی به تپه باستانی حسنلو می بایست به استان آذربایجان غربی، هفت کیلومتری شهرستان نقده سفر کنید.
همچنین اگر قصد بازدید از جام زرین حسنلو را دارید می بایست به تهران، خیابان سی تیر، ابتدای موزه ملی، موزه ایران باستان مراجعه کنید.
سه شنبه 02 شهریور 1400
یکشنبه 24 مرداد 1400
سه شنبه 22 تیر 1400
سه شنبه 04 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
سه شنبه 05 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399