شهر قزوین دارای جاذبه های گردشگری بسیاری است که عمدتا شامل آثار تاریخی و اماکن قدیمی می باشد. خانه های تاریخی هر شهر از مهمترین مکان های دیدنی هستند که شهر قزوین نیز از این قاعده مستثنی نیست. خانه هایی قدیمی با معماری سنتی و زیبا، سقف های بلند، ایوان های وسیع و حیاط دلنشین و حوضی در وسط آن، جزو جدانشدنی از آثار تاریخی ایران می باشند. یکی از این خانه های تاریخی معروف شهر قزوین، خانه آرازی است که قدمت آن به دوره قاجار برمی گردد. مالک این خانه، تاجر مشهور دوره قاجار، جلیل آرازی از طایفه ثروتمند آرازخان بود.
خانه آرازی در سال 1275 هجری قمری با معماری بسیار زیبایی در دو طبقه ساخته شد و امروزه به یکی از مهمترین مکان های ارزشمند تاریخی شهر قزوین تبدیل شده است.
در بحبوحه جنگ جهانی دوم، در سوم شهریور 1320 به علت حمله هوایی از جانب روس ها به شهر قزوین، بناهایی از جمله حسینیه امینی ها و دیگر اماکن تاریخی شهر تخریب شدند اما خوشبختانه هیچ آسیب جدی به خانه آرازی وارد نشد.
خانه آرازی شامل دو طبقه مسکونی، بعلاوه زیرزمین است و دارای یک حیاط نسبتا کوچک در وسط بنا، چند اتاق و زیرزمین می باشد. معماری دوران قاجار از ظاهر این بنا کاملا هویداست. نقش های اسلیمی، ارسی، آجرکاری های زیبا با نوشته های بسم الله الرحمن الرحیم، کاربرد هنرمندانه قرینه و گچ بری های بی نظیر آن نشان دهنده ظرافت و دقت مهندسی بی مانند در آن دوره است. البته این خانه پیوند کمی هم با معماری اوایل دوره پهلوی دارد. نسیمی که در خانه آرازی می وزد از راستای شمال شرقی و غربی از تک تک اتاق های آن عبور می کند و فضای خانه را بسیار دلنشین می سازد.
درب بزرگ چوبی با کوبه های مخصوص خانم ها و آقایان از نخستین بخش های دیدنی خانه است. آجرکاری هایی که دو طرف درب ورودی قرار دارد به همراه هلال آجری دورتا دور درب از دیگر نماسازی های خانه می باشد. دیوار بیرونی خانه از کاهگل ساخته شده و دارای پنجره کوچک فلزی است. بعد از اینکه از درب چوبی وارد خانه می شویم با سرسرای کوچکی روبرو می شویم که سمت چپ آن به پشت بام و سمت راستش به حیاط خانه راه دارد. سقف سرسرا نیز به زیبایی با کاشی های رنگی مزین شده است. بعد از وارد شدن به حیاط دو درخت کاج و دو دستگاه ساختمان در چپ و راست دیده می شود. ساختمان غربی سه طبقه است و طبقه اول و دوم آن، سه درب ورودی چوبی دارند. زیرزمین آن هم دارای پنج درب ورودی است. طبقه اول و دوم هرکدام دو اتاق دارند و تقریبا مشابه هم ساخته شده اند. سقف این خانه به زیبایی منبت کاری شده و پنجره های رنگی آن، زیبایی خانه را دوچندان کرده است. ساختمان شرقی شامل دو طبقه است که طبقه اول آن سه ورودی دارد و هر یک از ورودی ها به اتاق و سرسرا منتهی می شوند. شش ستون زیبا که در این خانه ساخته شده، زیبایی آن را بیشتر جلوه می دهد. تراس این خانه با چند پله به حیاط راه دارد و در قسمت زیر آن نیز مانند ساختمان غربی، زیرزمین واقع شده است.
موضوع جالب توجه در مورد بنای خانه، نوشته هایی است که دستمزد کارگران و بنّاها را شرح می دهد و اجرت بنّا روزی شصت دینار برای آن دوره در نظر گرفته شده است.
خانه تاریخی آرازی با شماره 8570 در تاریخ نهم اردیبهشت 1382 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
این بنا حدود 50 سال قبل توسط میراث فرهنگی از خانواده آرازی خریداری شد و تحت مرمت و بازسازی قرار گرفت. مرمت این خانه حدود 500 میلیون تومان هزینه داشت که شامل رنگ زدایی در و پنجره، برداشت بام فرسوده و اصلاح آن، کف سازی حیاط، اجرای گچ کاری و سفید کاری، دانه گذاری آجری، کاهگل کشی و...بود. با مرمت و بازسازی این خانه توسط میراث فرهنگی و تغییر کاربری آن، رونق خاصی به آن بخشیده شد و در ایوان های آن نیز کارگاه های صنایع دستی مانند سفالگری برگزار می شود. هنرمندان بی رقیب قزوین در این خانه به ساختن مجسمه و ساخت اشیا نوستالژی و قدیمی می پردازند.
برای دیدن خانه آرازی به استان قزوین و شهر قزوین سفر کنید. به خیابان بوعلی رفته و از آنجا به کوچه مشاطان، بن بست آرازی بروید.
شنبه 22 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
یکشنبه 24 مرداد 1400
سه شنبه 22 تیر 1400
سه شنبه 04 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
سه شنبه 05 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
چهارشنبه 05 آذر 1399