اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمان - بافت  
چهارشنبه 28 تیر 1396

تپه یحیی از جمله جاذبه های تاریخی کرمان است که در دشت صوغان، 30 کیلومتری شمال شرقی دولت آباد از توابع شهرستان بافت قرار گرفته است. 

تپه یحیی، تپه ای باستانی است که بر اساس گفته های برخی از باستان شناسان به هزاره ی پنجم قبل از میلاد مسیح تعلق دارد. 

تپه یحیی یکی از کهن ترین اقامت گاه های کشف شده در ایران است که اگر ظهور شهرنشینی در ایران را به 4000 سال پیش از میلاد مسیح بدانیم، تاریخ تپه یحیی به 7000 سال پیش می رسد.

تپه یحیی برای علم باستان شناسی، همانند کلیدی است که قفل معمای بسیاری از کاوش های علمی، تاریخی و باستان شناسی را باز می کند.

ارتفاع این تپه 20 متر و قطر دایره پایین آن 187 متر می باشد. نتیجه تحقیقات نشان می دهد که این محل در دوره ایلامیان شهر عظیمی بوده و تپه یحیی به عنوان سرباز خانه و قلعه نظامی شهر مورد استفاده بوده است.

حفاری هایی که توسط کارلوفسکی باستان شناس امریکایی درسال 1343 صورت گرفت منجر به کشف اشیا جدیدی همچون مجسمه ای که در موزه ایران باستان نگهداری می شود، شد که حقایق تازه ای را از قدمت این تپه باستانی آشکار کرد. جا دارد که به نکته ای اشاره کنیم، تمدن هلیل (تمدن جیرفت) در طول 400 کیلومتری مسیر خود گسترده بوده و از تپه یحیی یعنی شروع تمدن هلیل آغاز و تا جازموریان یعنی پایان آن تمدن ادامه داشته است.

تپه یحیی صوغان به دلیل داشتن قدمت 7000 ساله سکونت مداوم انسان از دوران نو سنگی تا چند قرن پس از میلاد، اهمیت ویژه ای داشته است. همچنین از آن جهت که زنجیر ارتباط فرهنگی جنوب شرق ایران بوده و دره سند را با مصر مرتبط می کند، اهمیت آن دو چندان گردیده است.  

در حدود 7000 تا 8000 سال پیش، مراکز روستا نشین در چند نقطه از ایران شامل منطقه تمدن جیرفت، تپه سیلک کاشان، شهر سوخته سیستان، تپه حصار دامغان، منطقه اوراتو آذربایجان، تپه گیان نهاوند، تپه یحیی صوغان و اطراف مرودشت استان فارس وجود داشته است. برخی از شهرهای تاریخی همچون شوش، تپه ملیان موهنجو دارو، قدمتی برابر با تپه یحیی دارند. 

متأسفانه هنوز کتیبه ای یافت نشده که نام واقعی این شهر تاریخی را مشخص کند اما همانطور که در بررسی های باستان شناسان بدست آمده این منطقه مرکز بسیاری از فعالیت های صنعتی و هنری بوده است. همچنین معماری های به کار رفته در تپه یحیی به معماری مصریان باستان شباهت دارد. 

قدیمی ترین ساکنان تپه یحیی دیوار خانه های خود را از خشت های خام دست ساز بنا کرده بودند. آنها علاوه بر ادوات سنگی و استخوانی، از ظروف سفالی بسیار کوچکی نیز استفاده می کردند که به شکل ساغرهای کوچک و نیز خمره های بزرگ برای ذخیره مواد بوده و سفال های آن دوره به رنگ قرمز و مزین به اشکال هندسی سیاه بوده است. 

داخل اتاق ها 24 مهر گلی و تعدادی نیز مهر استوانه ای یافت شده که متن هایی به خط ایلامی داشته اند و با بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیده اند که این مهرها در واقع مربوط به رسیدهای اقتصادی می باشند. 

کشف این مهرها نشان از رونق اقتصادی شهر دارد و به نظر می رسد که اقتصاد آنان در اختیار زنان بوده است و از میان آثار باقیمانده از دوره چهارم تعدادی ابزار و وسایل مفرغی نیز بدست آمده که شباهت زیادی به اشیا مشابه در موهنجو داروی هندوستان، دره سند شرق پاکستان تا بین النهرین و شهر سوخته زابل دارد.

علت از بین رفتن تپه یحیی همچون اسم آن نامعلوم است اما باستان شناسان حدس می زنند وقوع یک آتش سوزی مهیب یا خشکسالی و زلزله سبب متروکه شدن این شهر شده است. کارلوفسکی که 6 سال در منطقه تحقیق می کرد، گفته است در تپه یحیی،گورستان، مناطق مسکونی، بناهای صنعتی و قسمت های حفاظتی وجود داشته است.

بر اساس نظر این دانشمند، علومی چون ریاضیات، جواهرسازی، نقاشی، ذوب فلزات و نجوم در بین ساکنین منطقه رواج داشته و مردم این شهر روابط اقتصادی و اجتماعی با سایر تمدن های مجاور در خصوص تمدن هلیل داشته اند.

تمامی مجسمه ها و کشفیات این دانشمند و همراهانش برای مطالعه بیشتر به آمریکا برده شده و هم اکنون در موزه هاروارد آمریکا نگه داری می شود.

قنات دولت آباد در کنار تپه یحیی قرار داشته و آسیاب های زیادی را می چرخانده است. همچنین رودخانه ای پر آب از مجاورت تپه گذر می کرده که برای کشاورزی و آب شهر از آن استفاده می شده است و در بررسی های اولیه خانه های منظم، لوله کشی آب و فاضلاب با لوله های سفالی پیدا شده که نشان دهنده وجود برنامه ریزی شهری در این تپه می باشد.

برخی معتقدند که زکریای نبی در این منطقه زندگی می کرده و یحیی فرزند زکریا در همین منطقه به شهادت رسیده که نام تپه از این رو یحیی می باشد. گفته شده خون یحیی به قدری جوشیده که برای بند آمدن آن به اندازه این تپه خاک ریخته اند. همچنین سرخان، منطقه ای نزدیک به تپه یحیی می باشد که علت نام گذاری آن به خون سرخ یحیی باز می گردد. 

برای دسترسی به تپه یحیی می بایست به 260 کیلومتری جنوب کرمان در دشت وسیع بخش صوغان از توابع شهرستان ارزوئیه کرمان سفر کنید. 

دیدگاه کاربران


حامد
حامد
شنبه 22 آبان 1400
از دوران نو سنگی به جا مونده، بعضی معتقدند که یحیی پیامبر در اینجا کشته شده و برای همینم بهش تپه یحیی میگن
نگین عابدزاده
نگین عابدزاده
سه شنبه 02 شهریور 1400
تپه یحیی 7000 سال قدمت دارد و برای دوران نو سنگی بوده و تا دوران ساسانی ازش استفاده میشده تا اینکه سیل یا زلزله میاد و از آنجا میرند از این تپه در دوران ایلامی ها به عنوان دژ ارتشی استفاده میشده.
Hakhamanesh Saeidi
Hakhamanesh Saeidi
یکشنبه 24 مرداد 1400
خوشبختانه به این تپه خیلی خوب رسیدگی میشه و بسیار زیبا و دیدنی است.
Hakhamanesh Saeidi
Hakhamanesh Saeidi
سه شنبه 22 تیر 1400
برای عکس برداری و فیلم برداری از تپه یحیی به مجوز یگان حفاظت میراث فرهنگی نیاز است.
z_eghlima
z_eghlima
سه شنبه 04 خرداد 1400
در تپه تاریخی یحیی سکونت تا حدود 2200 سال قبل از میلاد ادامه داشته اما ناگهان متوقف میشه و 1000 سال قبل از میلاد یک قوم جدید به این منطقه وارد میشوند.👏👏
mohammad.eskandari.hunter
mohammad.eskandari.hunter
سه شنبه 31 فروردین 1400
لوح باستانی که از از تپه شاهزاده یحیی کشف شده به خط ایلامی نزدیک ماست خیلی جالبه.
mohammad.eskandari.hunter
mohammad.eskandari.hunter
سه شنبه 26 اسفند 1399
از تپه یحیی شش لوح باستانی به خط ایلامی پیدا شده که به هزاره سوم برمیگرده. من اهل این منطقه هستم و این تپه با ارزش به تپه باستانی شاهزاده یحیی هم معروف هست.
علیرضا
علیرضا
جمعه 15 اسفند 1399
خیلی عالی و زیبا هست، بهترین جای منطقه
kerman
kerman
سه شنبه 05 اسفند 1399
قدیمی ترین خطوط نوشته شده در دنیا در تپه یحیی صوغان یافت شده که توسط باستان شناسان آمریکایی کشف شدند.
sorena1213141516
sorena1213141516
دوشنبه 06 بهمن 1399
من افتخار میکنم که یک صوغانی هستم قدیمی ترین خط جهان متعلق به جیرفت هست و به اشتباه به سومر نسبت داده میشود.
ghlima
ghlima
شنبه 29 آذر 1399
بناها و سفال هایی که از این محل پیدا شده با اشیای یافت شده در شمال غرب ایران و مناطق ترک نشین که متعلق به عصر آهن هست شباهت های زیادی دارند. قدیمی ترین پاکت نامه جهان از این تپه پیدا شده.
bahman_amiri
bahman_amiri
سه شنبه 13 خرداد 1399
یه لوح از تپه باستانی شاهزاده یحیی کشف شده خیلی جالبه حکاکی های روش..7000 سال انسان ها در این تپه یحیی سکونت داشتند.