رودخانه کارون از گذشته به عنوان مهم ترین منبع تولید انرژی الکتریکی کشور شناخته شده است.
سد کارون سدی بتنی دو قوسی به ارتفاع 205 متر است که از آن به منظور ذخیره آب، کنترل سیلاب و بالا بردن قدرت تنظیم آب برای مصارف شرب و کشاورزی استفاده می گردد. همچنین نیروگاه این سد جهت تولید انرژی برق و کنترل فرکانس و افزایش پایداری شبکه برق سراسری استفاده می شود.
با تلاش شرکت های داخلی در در شهریور ماه سال 1383 ساخت سد کارون به ثمر نشست و این سد به عنوان بلند ترین سد کشور در روز 18 آبان ماه سال 1383 آغاز به کار کرد. همچنین در اسفند ماه همان سال، دو واحد از واحدهای 8 گانه کارون 3 راه اندازی گردید و پس از آن و به فاصله تقریبی 3 ماه، یکی از واحدهای دیگر راه اندازی شدند.
رودخانه کارون طولانی ترین و پر آب ترین رود ایران است. طول این رود 950 کیلومتر و وسعت حوضه آبریز آن 60000 کیلومتر مربع میباشد. (وسعت حوضه آبریز در محل سد کارون 3، 24000 کیلومتر مربع است). این رودخانه از رشته کوه های زاگرس سرچشمه گرفته و در منطقه ای به نام گتوند، وارد دشت خوزستان می شود.
شاخه مهم کارون، رود دز می باشد که در شمال اهواز به رودخانه ملحق می گردد. رود کارون نیز در مرز ایران و عراق به اروند رود پیوسته و در نهایت به خلیج فارس می ریزد.
این رودخانه از نظر حجم آبدهی، عظیم ترین رودخانه ایران به شمار می آید. متوسط آبدهی سالیانه کارون در محل احداث سد نزدیک به 300 متر مکعب بر ثانیه و حجم سالیانه آن بیش از 10 میلیارد متر مکعب می باشد.
رودخانه کارون در حوضه آبریزی به مساحت 60000 کیلومتر مربع در جریان است. مساحت حوضه آن در محل سد و نیروگاه کارون 3 نزدیک به 24000 متر مربع می باشد که سرچشمه اصلی این رودخانه از زردکوه بختیاری و رشته کوه های زاگرس است که از به هم پیوستن چندین رودخانه فرعی شامل آب ونگ، بهشت آباد، منج، کوهرنگ، بازفت و خرسان تشکیل شده است.
سد کارون 3 به فاصله 120 کیلومتری سد شهید عباسپور (کارون 1) احداث شده است. همچنین اولین سدی که در بالادست سد کارون 3 احداث شده، سد کارون 4 می باشد که در فاصله 60 کیلومتری ساختگاه سد 3 قرار دارد.
این سد دارای ویژگی هایی می باشد که آن را از هر لحاظ بی نظیر می گرداند. این سد بلندترین سد احداث شده بتنی در کشور، بزرگترین مخزن آبی کشور در میان سدهای بتنی دو قوسی، بیشترین حجم بتن ریزی در بدنه سدهای دو قوسی کشور، بیشترین حجم حفاری و تزریق در ایران و سومین در جهان، دارای بزرگترین مغار نیروگاه (سالن زیرزمینی) در کشور، دارای دهمین مغار نیروگاهی بزرگ جهان، بزرگترین حوضچه استغراق در کشور، بزرگترین سد پایین دست (TPD) درکشور، دارای بزرگترین سرریز روزنه ای در میان سدهای کشور، دارای بزرگترین تخلیه کننده های جبرانی در میان سدهای کشور و بزرگترین پل زیر قوسی کشور می باشد.
در طول دوره ای که سد احداث شده، تعداد نیروهای شاغل در کارگاه در حدود 7000 نفر بوده که اغلب آنها بومی منطقه بوده اند و همچنین احداث کارون 3 فرصت های شغلی به صورت مستقیم و غیر مسقیم به وجود آورد که تعداد نیروهای مشغول را به 22000 نفر می رساند.
در حوزه احداث سد کارون اقداماتی صورت گرفت که شامل احداث مجموعه نمایشگاهی و رفاهی کارون 3 (شامل ساختمان نمایشگاه، مسجد، سالن غذاخوری بین راهی، فضای توقف و استراحت موقت، محوطه سازی و پارکینگ و فروشگاه می باشد)، احداث ساختمانهای اداری و آموزشی در منطقه، ترمیم راه ها و جاده های روستایی، فعالیت های مربوط به حوزه باستان شناسی و جابجایی مرقد امام زاده شهپیر می باشد.
یکی از مناطقی که در نزدیکی این سد قرار دارد منطقه شالو در حوزه شهرستان ایذه بخش دهدز می باشد. این منطقه مشرف به دریاچه سد کارون 3 بوده و در دل رشته کوه های زاگرس قرار دارد.
این منطقه به دلیل قرار گرفتن در دل کوه و نزدیکی به سد دارای پوشش جنگلی بسیار زیبا و دیدنی می باشد. همچنین پوشش گیاهی بی نظیر منطقه شامل درختانی همچون بلوط، کلخونک، انجیر وحشی، کیکم، بادام، زالزالک، گون و گیاهان تیره گرامینه می باشد و در میان پوشش جانوری آن می توان به گرگ، شغال، خرس، روباه و پرندگانی همچون چکاوک، گنجشک، کبک و تیهو اشاره کرد.
برای دسترسی به سد کارون می بایست به خوزستان، شهرستان ایذه سفر کنید و از زیبایی های طبیعت منطقه لذت ببرید.
دوشنبه 21 خرداد 1403
شنبه 22 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
یکشنبه 24 مرداد 1400
دوشنبه 21 تیر 1400
دوشنبه 03 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
دوشنبه 25 اسفند 1399
سه شنبه 05 اسفند 1399
دوشنبه 04 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399