معرفی روستای دره بید خوانسار
استان زیبای اصفهان و شهرهای اطرافش به علت جاری بودن رودخانه زاینده رود، روستاهای خوش آب و هوا و زیبایی دارند که برای گردشگران و شهرنشینان اصفهان بسیار محبوب می باشند.
یکی از این روستاهای دیدنی، روستای زیبای دره بید است. روستای درهبید یا دره بید که آن را به دره ای مملو از لاله های واژگون می شناسند، در شهرستان فریدن اصفهان قرار دارد.
نام این روستا از درختهای وحشی بید گرفته شده که تمام روستا را در بر گرفته اند و زیبایی آن را دو چندان می کنند.
تاریخچه روستای دره بید
این روستا ابتدا در هشت کیلومتری شمال منطقه فعلی آن قرار داشت و اهالی آن در یک قلعه زندگی می کردند. امنیت قلعه درهبید به وسیله برج و بارو تامین می شد. برای اینکه اهالی روستا از تجاوز دشمنان در امان باشند، این قلعه را روی تپه ای ساخته شده بود. در بالای این روستا دره ای سرسبز قرار داشت که مملو از چشمههای معدنی و گوارا بود و بخشی از آب این چشمه ها به وسیله گنگ که نوعی لوله سفالی بود، از فاصله چندین کیلومتری به داخل روستا آورده می شد. در واقع روستای دره بید از سیستم آب لولهکشی بهرهمند بود که آب آن، کاملا بهداشتی و سالم بود. باقیمانده سیستم لوله کشی و لولههای سفالی آن، تا مدتی قبل هم در این مکان دیده می شد.
ساکنین روستای دره بید با ورود اسلام به سرزمین ایران مسلمان شدند و تا زمان ولایت امام رضا در همان مکان قبلی سکونت داشتند. با بررسی و کاوش هایی که در محل قدیمی روستای دره بید خوانسار انجام گرفت، تعدادی سکه ضرب شده و قبرهای قدیمی که مردگان آن ها با آداب اسلام دفن شده بودند دیده میشود. این بررسی ها موجب شد تا اطمینان کارشناسان برای مسلمان بودن اهالی روستای دره بید بیشتر شود.
روستای درهبید در طی گذشت زمان دچار تخریب های زیادی شده که دو عامل در تخریب آن تاثیر داشته است: 1) اثر شرایط اقلیمی و وقوع بلایای طبیعی 2) حمله دشمنان به روستا و تخریب سازه های آن ها.
این دو عامل موجب شد که بعد از گذشت سالیان، اهالی روستا از مکان پیشین کوچ کرده و به محل فعلی بیایند. با ورود اهالی دره بید به مکان فعلی، آن ها با مشکل نبود آب مواجه شدند و تصمیم گرفتند قناتی حفر کنند. با این کار آبی که در مجاورت محل قدیم روستا و در فاصله هشت کیلومتری، پایینتر از مکان جدید جاری بود به این محل هدایت شد. با وجود آب، مشکل اساسی مردم برای کشاورزی و آب آشامیدنی حل شد و در مکان فعلی سکنا گزیدند.
چند نفر از خوانین خراسان که اصالتا عرب بودند، در زمان شاه عباس اول به روستای دره بید تبعید شدند و به علت ثروت زیادی که داشتند، اقدام به ساخت کاخ باشکوه و بزرگی با هفت طبقه کردند. این عمارت مجلل به سبک معماری دوران صفویه ساخته شد و در ساخت آن از مصالح مرسوم آن دوره یعنی آجر و ساروج استفاده کردند. در اطراف این بنا دیوارهای بلندی به همراه برج و بارو برای نگهبانی و محافظت در برابر دشمنان ساخته شد و تمام اهالی روستا به داخل این قلعه آورده شدند. این قلعه کاملا محافظت شده بود و با ایمنی کامل، ساکنان آن می توانستند برای مدت طولانی در آن بدون مشکل زندگی کنند.
مهاجرت مردم به این منطقه باعث شد که رونق خوبی در روستا ایجاد شود و کشاورزی نیز با پیشرفت قابل توجه ای روبرو شد. به علت پیشرفته بودن دره بید نسبت به روستاهای اطراف، حکومت منطقه زیر نظر این روستا درآمد. این گسترش قلمرو به صورتی بود که حکومت محلی قصد تصرف بخش هایی از اصفهان را کرد و در دوره حکومت ظل سلطان قاجار (حاکم وقت اصفهان) به اصفهان حمله کردند، اما به دلیل اینکه قشون حکومت اصفهان تجهیزات جنگی کاملی اعم از توپ و ارابه داشتند، آنها را از نزدیکی نجفآباد تا روستای دره بید به عقب راندند و با توپ به روستا حمله ور شدند.
ساختمانی که در مرکز قلعه خودنمایی می کرد توسط آن ها تخریب شد و آثار زیانبار بسیاری برجای گذاشتند. از آثار به جا مانده از تخریب گلولههای سربی توپهای جنگی، تا سالهای قبل نزد بعضی از خانوادهها نگهداری می شد و شکست سنگین روستا را یادآور می شد. با شکست روستای دره بید، قدرت آنها کاهش یافت. در دوره پهلوی رضاشاه، حکومتهای محلی را از میان برد و به همین علت قدرت روستای دره بید رو به افول رفت. ساکنان این روستا اغلب به مناطقی مانند شیراز و خوزستان مهاجرت کردند و عده کمی از آن ها در روستا ماندند. امروزه نیز یکی از نوادگان خوانین هنوز در ساختمان قدیمی که از آن دوره باقیمانده زندگی میکنند.
طبیعت روستای دره بید
طبیعت زیبای روستای دره بید خوانسار در اوایل اردیبهشت بسیار دیدنی است. این منطقه در اردیبهشت غرق در لاله های واژگون می شود و دشتی زیبا پر از لاله های سر به زیر سرخ گون پیش چشم بیننده ظاهر میشود.
گلهای لاله واژگون بسیار آسیبپذیر هستند و از بین بردن حتی یک شاخه از آنها آسیب زیادی به بقیه گل ها می زند. این گلها عمر کوتاهی دارند و با چیده شدن به سرعت از بین میروند. در منطقه زیبای دره بید گیاهانی همچون شوید، موسیر، کنگر، تره، کرفس و کما نیز میروید که بیشتر مردم با این محصولات امرار معاش می کنند و با خشک کردن و فروش گیاهان دارویی مایحتاج زندگی خود را تامین می کنند.
در این دشت زیبا چشمه هایی مانند چشمه روغنی، چشمه آقاخان و چشمه سفید روان هستند که بر زیبایی این منطقه سرسبز می افزایند و خستگی رهگذران را می رهانند.
زمان بازدید از دره بید
زمان بازدید از این بهشت زیبا از اواخر فروردین تا اوایل تیر ماه است. البته بهترین زمان دیدن این دشت شگفت انگیز در اوایل بهار می باشد که سرسبزی بیشتری دارد و لالهها نیز در این زمان رشد می کنند.
امکانات روستای دره بید
در مسیر رسیدن به روستا، آلاچیق هایی برای گردشگران تعبیه شده که در راه سنگلاخی و پر شیبی قرار دارند. در ضمن در این جاده امکاناتی از جمله سرویس های بهداشتی و سکوهای اسکان، فراهم است.
دسترسی به دره بید
به استان اصفهان رفته و از آن جا با پشت سر گذاشتن نجف آباد به طرف دامنه حرکت کنید. از سه راهی دامنه به طرف خوانسار حرکت کرده و قبل از اینکه به گلستانکوه برسید از جاده فرعی وارد روستای دره بید شوید.
گلستان کوه نیز همانند روستای دره بید دشت لاله های واژگون زیبایی دارد، اما گلستانکوه منطقه ای تفریحی و کاملا مجزا از این روستاست که از مجمتع اقامتی و توریستی با امکانات کامل برای رفاه حال مسافران برخوردار می باشد.
یکشنبه 24 مرداد 1400
دوشنبه 21 تیر 1400
دوشنبه 03 خرداد 1400
سه شنبه 31 فروردین 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
دوشنبه 25 اسفند 1399
سه شنبه 05 اسفند 1399
دوشنبه 04 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
پنج شنبه 06 آذر 1399
این روستا با ظرفیت بالای گردشگری به خصوص فصل بهار میزبان تعداد زیادی از علاقمندان به طبیعت است.