بادگیر چپقی سیرجان یکی از بی نظیرترین بادگیرهای ایران و جهان می باشد که در خانه مرحوم دکتر سید علی اصغر رضوی (اولین پزشک شهرستان سیرجان) در کرمان بنا شده است.
این بادگیر تاریخی در دوره حکومت رضاشاه پهلوی و به تقلید از دودکش ها و هواکش های کشتی های تاریخی ساخته شده است.
بادگیر چپقی همانند برجک هایی می باشد که روی بام خانه های کویری بنا می شوند که در بخشی از آن حوضچه ای قرار دارد. عملکرد بادگیرها به این صورت است که باد را به داخل هدایت کرده و برخورد باد به آب حوضچه موجب خنک شدن محیط می گردد.
این بادگیر کاملا متفاوت که از مظاهر و نمادهای تمدن ایرانی می باشد، همه ساله مورد بازدید بسیاری از گردشگران و مسافران قرار می گیرد.
معمار سازنده این بادگیر منحصر به فرد سید محمد شجاعی می باشد که آن را با الهام از هواکش های کشتی ساخته و می توان گفت تلفیقی از معماری و صنعت است.
در رابطه با ایده ساخت بادگیر چپقی نقل شده سید محمد شجاعی اهل سیرجان، در راه بازگشت از سفری که با کشتی می پیموده توجه اش به خنک بودن استراحتگاه کشتی جلب می شود که با بررسی ها، علت آن را معماری ویژه دودکش های کشتی می داند.
او با تلفیق از این ایده به فکر ساختن بادگیری به شکل دودکش های کشتی در شهر خود افتاد، از سوی دیگر اولین پزشک شهر برای نگهداری داروهایش به فضایی خنک احتیاج داشت که سید محمد شجاعی این ابتکار را به خرج داده و بادگیری چپقی را بنا نهاد.
لازم است بدانید که بادگیر چپقی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
اما سوال این است که این بادگیر عجیب به چه صورت عمل می نماید؟
بادگیر با شبکه های هندسی منظمی که در بخش زیرین خود دارد، بر روی فضاهای مستطیل شکل شمال شرقی بنا قرار گرفته که هوای اطراف را با عبور از کانال های تهویه به درون فضای داخلی که در حقیقت تابستان نشین خانه است، می فرستد.
بادگیرهای چپقی به جای فضای مکعبی شکل خارجی بادگیرهای معمول، دارای چندین لوله خم زانویی می باشد که با شبکه های هندسی منظم به هم مرتبط شده و باد را از جهت های مختلف به خانه هدایت می نماید.
چیزی که علاوه بر معماری عجیب به جلوه این بادگیر می افزاید استفاده از قطعات کوچک آجرهای هندسی شش ضلعی می باشد.
برای دسترسی به بادگیر چپقی می بایست به استان کرمان، شهرستان سیرجان، بلوار شهید چمران سفر کنید. سیرجان در فاصله 175 کیلومتری جنوب غرب کرمان قرار دارد و دسترسی به آن بسیار آسان می باشد زیرا که دارای فرودگاه، ایستگاه راه آهن و همچنین اتوبوس می باشد.
اگر به سیرجان سفر کردید حتما از جاذبه های بی نظیر این شهر همچون قلعه سنگ سیرجان، یخدان های دو قلو، باغ سنگی و بنای شاه فیروز دیدن نمایید.
چهارشنبه 19 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
دوشنبه 21 تیر 1400
دوشنبه 03 خرداد 1400
دوشنبه 25 اسفند 1399
دوشنبه 04 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
این بادگیر به دوره رضاشاه برمیگرده و در بلوار دکترصادقی، کوچه حاج رشید قرار گرفته است.
شنبه 29 آذر 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399