اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

مازندران - آمل  
دوشنبه 02 مرداد 1396

منطقه ییلاقی چلاو کجاست؟

دهستانی در 30 کیلومتری جنوب شرقی آمل و در شرق جاده هراز قرار دارد که چلاو نام دارد. این دهستان در کمرکش دره ها و کوه های زیبای البرز مرکزی قرار دارد و منظره ای زیبا و دلچسب را به چشمان تماشاگران هدیه می کند.

این دهستان سرسبز و زیبا در منطقه میانکوهی جنگلی و مرطوب واقع شده و از توابع بخش مرکزی شهرستان آمل استان مازندران است که طبق روایت های مردم محلی شامل هفت آبادی پاریمه، پاشاکلا، نجار محله یا نجار کلا، تیار، گنگرج کلا، چمه بن، زرخونی میباشد و روستاهای سنگچال، فیلبند، لهاش، کردنشین، دایو، گت کلا، الیمستان و امامزاده قاسم (ع) نیز که در مجاورت آن قرار گرفته اند جزو منطقه بالای چلاو به شمار می آیند.

دهستان چلاو از غرب به دهستان لیتکوه و رودخانه هراز، از شرق به فیلبند و بندپی غربی بابل، از شمال و جنوب به ترتیب به دهستان دشت سر و دهستان بهرستاق منتهی می شود.

وجه تسمیه چلاو

بین مردم روستاهای چلاو، نظرات مختلفی وجود دارد. بعضی می گویند به علت وجود چهل چشمه و آب و چهل آبادی، نام چلاو برای این منطقه برگزیده شده، اما قدیمی ترین سند موجود تاریخ طبرستان نوشته ابن اسفندیار در تاریخ 613 هجری قمری است که از این منطقه ییلاقی با عنوان شلاب یاد کرده است. این عبارت تا زمان حکومت ایلخانان در ایران، مرسوم بود و در طی گذشت زمان به چلاب و سپس چلاو تغییر نام یافت. پس شلاب درواقع قدیمی ترین نام چلاو می باشد. نظر دیگری نیز بدین شرح است: مازندرانی ها به بارش شدید شلاو می گویند که این بارش ها موجب شده تا این منطقه، چلاو (تغییر یافته شلاو) نام گیرد.

موقعیت جغرافیایی منطقه ییلاقی چلاو

این منطقه که شامل هفت محل می باشد بر طبق نقشه توپوگرافی در طول شمالی 22/52 الی 29/52 و عرض شمالی 9/36 الی 14/363 واقع شده است.

مساحت ییلاق چلاو

این ییلاق خوش آب و هوا مساحتی در حدود 95 کیلومتر مربع دارد و از نظر حوزه آبریز ( براساس تحقیقات روحی مقدم کارشناس ارشد دانشگاه تربیت مدرس) 13303 هکتار مساحت دارد که 85 هکتار اراضی روستایی، 3898 هکتار مرتع، 8264 هکتار جنگل و 1056 هکتار اراضی زراعی می باشد.

اقلیم دهستان چلاو

اغلب اوقات سال در آن بارندگی صورت می گیرد. علت زیاد بودن بارش در این منطقه، تجمع ابرهای سیاه در دره چلاو می باشد و این بارش های فراوان موجب ایجاد جنگل های انبوه از درختان سرسبز و خرم و زمین هایی حاصل خیز و جنگلهایی بی نظیر شده است که دیدن آنها روح انسان را نوازش می دهد. چلاو به دلیل قرار گرفتن در دل دامنه رشته کوه های البرز و تجمع ابرهای بارور در آسمان آن، دارای آب و هوایی نسبتا سرد، بارانی و مه آلود می باشد. در تابستان آب و هوای این منطقه بسیار دلچسب و مطبوع می باشد و برای سفر مکان مناسبی است.

ساکنان چلاو

چلاو در واقع منطقه ای جنگلی در دامنه کوه است و در واقع یک منطقه ییلاقی نشین برای محلی های آمل و بابل به شمار می آید. این منطقه دارای جمعیت بسیار کمی می باشد که شمار خانوارهای آن کمتر از صد نفر است. منطقه چلاو و در تابستان رونق بسیار خوبی دارد. جمعیت ثابت هفت آبادی چلاو بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران که در سال 1385 انجام شد، 4247 نفر بود که شامل 1154 خانوار میشد. نحوه اداره روستاهای واقع در چلاو به شیوه سنتی انجام میشد اما امروزه در اختیار افراد منتخب شورای روستا صورت می گیرد.

گویش مردم چلاو

با بررسی مجله گویش شناسی نوشته دکتر قریب درمیابیم که زبان مردم این منطقه از دسته گویش های کهن و خاص مازندران است که جزو دسته شمال غرب زبان های ایرانی می باشد و جزو زیرگروه زبان های بخش جنوبی دریای مازندران محسوب می شود. در این زبان، واژه های همانند و یکسان با زبان فارسی میانه به وفور دیده می شود و با دستور زبان، زبان های شرقی و مرکزی ایران متفاوت می باشد. این ویژگی ها خود نشان از پویایی و پایداری و اصالت مردم چلاو دارد.

تاریخ چلاو

این منطقه جزو مناطق مهم مازندران محسوب میشود. براساس شواهد کتاب های تاریخی، قلعه های مهمی مانند قلاگردن، قلاپشت، قلعه دارا و سامان و قلاوش و قلعه تیمور در این مکان قرار داشتند اما امروزه کاملا از بین رفته اند. آثار دیگری چون سفالهای قدیمی، مفرغها و اشیای دیگری از چلاو کشف شده که بر کهن بودن این منطقه گواهی می دهند.

افراد مشهور از دهستان چلاو

شاعران و بزرگانی مانند علیقلی اقبال مازندرانی، ملاصالح و ملاهادی مازندرانی، میرزا محمد بیدل چلاوی کرمانشاهی ، شیخ حسن، حیدرعلی و محمدعلی خاکی، شیخ اسماعیل، آخوند ملامحمدحسن چلاوی، ملا آقاجان و میرزا علی محمد چلاوی در این دیار متولد شده اند.

امکانات آبادی های چلاو

امروزه امکانات مختلفی مانند جاده آسفالته، برق، آب لوله کشی، مدرسه شبانه روزی، تلفن، حمام عمومی، خانه بهداشت و شرکت پخش فراورده های نفتی برای ساکنان این ییلاق در نظر گرفته شده است. علاوه بر اینها، بخش خصوصی نیز مراکز صنعتی همچون تولید مرغ مادر و جوجه یک روزه، پرورش ماهی سردآبی، دامداری برای تهیه گوشت و شیر احداث کرده است و همچنین بهره برداری از معدن های ماسه و شن موجود در منطقه نیز توسط این بخش صورت می گیرد.

رودخانه چلورود

این رودخانه، مهمترین رودخانه این منطقه به شمار می رود و از شاخه های اصلی آن می توان به گنگرج کلا و رودبارتیار اشاره کرد. این دو جریان آب که در فضایی جنگلی دیده می شوند، از نگاه زمین شناسی در منطقه ای با خاصیت بیکربناته سولفاته و بیکربناته کلسیک جاری هستند. این دو جریان آب در منطقه دوآب یا دئو در ارتفاع 860 متری به هم می پیوندند و با طی مسافت 11 کیلومتر به عنوان آخرین شاخه رودخانه هراز در منگل که در شرق واقع شده به آن متصل می شوند. امروزه در نقشه ها و کتاب های جغرافیایی، چلورود در ارتفاع 2800 متری کوه نَرو از سرچشمه رودبار تیار شروع می شود و شاخه دیگر به نام کاشم رود در ارتفاع 1400 متری به طولی با اندازه 6 کیلومتر از حصین بن با ارتفاع 2600 متر به آن ملحق می شود. این دو رود نامبرده بعد از طی 19 کیلومتر و شیبی به اندازه 12 درصد به رودخانه هراز متصل می شوند.

جاذبه های چلاو

سرسبزی و زیبایی های چلاو بی شک هر گردشگری را محسور خود می کند و فصول خوش آب و هوای این ییلاق، طبیعت دوستان را برای آمدن به این مکان بهشتی آماده می سازد. مه رویایی منطقه، درختان سبز و انبوه و وجود رودخانه ها و آب هایی که در اطراف جاری هستند همه از جاذبه های این دهستان زیباست.

چلاو از منابع طبیعی و موهبت های الهی بی نصیب نمانده و جای جای آن شگفتانه های خاص خود را دارد. علاوه بر زیبایی های طبیعی این منطقه، مکان های مذهبی و زیارتی نیز در آبادی های مختلف دیده می شود. در ارتفاعات جنوبی روستای تیار (ارتفاع 2500 متری) امامزاده ای به نام امامزاده قاسم وجود دارد که بنای آن از آهک و سنگ و گچ ساخته شده و روی قله ای قرار گرفته که نام آن نیز از این مکان متبرک گرفته شده است. امام زاده یحیی و امامزاده سیف الدین نیز در روستای چم بن در اراضی ارشته سر گنگرج کلا قرار دارند. امامزاده جعفر در نجارکلا و امامزاده شجاع الدین و امامزاده صالح نیز در پاریمه واقع شده اند.

در چلاو سقاخانه ها و تکایا و مکان های مذهبی دیگری نیز ساخته شده اند که محلی برای عبادت مردم و شرکت در مراسم های مذهبی می باشند.

دسترسی به ییلاق چلاو

برای دسترسی به منطقه چلاو می بایست به استان مازندران، آمل سفر کنید. از مرکز شهرستان آمل به سمت جاده هراز 25 کیلومتر بروید و پس از طی این مسافت به واسطه پل سمت چپ جاده، که به پل منگل معروف است با پشت سر گذاشتن 15 کیلومتر جاده فرعی به منطقه سرسبز چلاو میرسید.

اگر قصد اقامت در آمل و یا روستاهای زیبای آن را دارید می توانید با اجاره ویلا در آمل از سایت ویلاجار سفر دلچسبی را تجربه کنید.

دیدگاه کاربران



شنبه 16 تیر 1403
چلاو بی نظیره
حمید بهرامی
حمید بهرامی
یکشنبه 18 اردیبهشت 1401
این منطقه زیبا ویلا برای اجاره نداره؟
نرگس
نرگس
چهارشنبه 19 آبان 1400
حیف این منطقه قشنگ و با صفا که درختاش و بریدن و جنگل ها رو به زمین کشاورزی تبدیل کردن، با این وضعیت چند سال آینده چیزی از جنگل ها و طبیعت ایران نمیمونه
yeganeeh
yeganeeh
سه شنبه 02 شهریور 1400
این منطقه آب و هوای خیلی خوبی داره و در فصل بهار و تابستان مانند بهشت است و مردمان خیلی مهربونی داره.
mahdi.amiini
mahdi.amiini
دوشنبه 21 تیر 1400
مردمانی بسیار مهمان نواز داره این منطقه و کلی دام است و شغل بیشترشون دامداری است و اردیبهشت مانند بهشت میشود و گرما در هیچ فصلی در آنجا وجود نداره.
amolemrouz
amolemrouz
دوشنبه 03 خرداد 1400
در چلاو آمل حیواناتی مثل خرس هم وجود داره خیلی عجیبه. افراد محلی یک قلاده خرس قهوه‌ای در این محدوده دیدند تقریبا دو هفته قبل.
chelav
chelav
دوشنبه 25 اسفند 1399
جنگل چلاو زمستان که میشه پوشیده از برف و بسیار زیبا میشه. فضای جنگل چلاو خیلی حیواناتی نداره و این از ضعف این منطقه و نابودی موجوداتش هست.
Bardia
Bardia
چهارشنبه 13 اسفند 1399
عالی بود ولی خیلی چیزارو نمیدونین الکی میگین مثلا شلاب، شلابو عربها گفتند چون چ ندارن. من خودم چلابیم درستش چلاب هست ما چیزی به اسم قلعه سامانو اینا نداریم بقیه قلعه ها درسته ولی الان به قدری جمعیت یافته که این آمار جمعیت برای سال 85 است.
sitviora
sitviora
دوشنبه 04 اسفند 1399
با اینکه روزهای زیادی رو در منطقه سنگچال زندگی کردم اما هنوز هم نمیتوانم این حجم گسترده و بی انتها از زیبایی و دل انگیز بودن ییلاقات این منطقه رو درک کنم...این نقطه از زمین به خصوص چلا واقعا همه چیز تمومند.
mazandaran
mazandaran
یکشنبه 05 بهمن 1399
در چلاو یه تک کلبه چوبی بالای تپه ای هست همه برای دیدن اون و عکس گرفتن باهاش میرن اگر رفتید سری هم به اون تک کلبه بزنید منظره زیبایی وسط طبیعت ایجاد کرده.
rabe
rabe
شنبه 29 آذر 1399
دو تا منطقه چلاو هست که یکیش در منطقه بما و کلن است. من به این ییلاق زیبا رفتم صدای بلبل ها و دیدن گاو و گوساله ها که چرا میکردند خیلی آرامش دهنده بود.. یه منطقه جنگلی فوق العاده است که پیشنهاد میکنم حتما برید.
lotfolah7445
lotfolah7445
سه شنبه 13 خرداد 1399
من حمام سرهسه و خونه های قدیمی چلاو آمل رو از نزدیک دیدم.. پاشاکلا سرزمین پدریمه, نمارستاق سرزمین مادریم دوتا از زیباترین کوه های آمل 😊 تابستان خیلی بهتره برای رفتن.