شهرستان گالیکش در استان گلستان جاذبه های زیادی دارد که هر کدام نقشی در معرفی هویت و فرهنگ غنی استان گلستان ایفا میکنند. از نان های محلی گالیکش گرفته تا مکان های دیدنی همچون دشت شقایق و آبشار پیرغار فارسیان.
در این میان غار باستانی کیارام که به عنوان قدیمی ترین غار مسکونی در شمال کشور و در ایران شناخته شده و از این منظر توجه گردشگران و تاریخدوستان بسیاری را به خود جلب کرده و جاذبه ای عجیب و منحصر به فرد در شهرستان گالیکش به شمار میرود.
کشف غار کیارام
غار کیارام توسط پروفسور چارلز مک بورنی از دانشگاه کمبریج انگلستان در تابستان سال 1342 خورشیدی مصادف با 1964 میلادی، بررسی و شناسایی شد.
پروفسور و گروه همراه وی توانستند با بررسی های خود 25 دهانه غار را شناسایی نمایند که از این تعداد، 10 دهانه ارزش گمانه زنی باستان شناختی داشته اند. در غار کیارام توانستند دو عدد فسیل استخوان و چند قطعه سنگ چخماق بیابند.
بر اساس منابع تاریخی موجود و با توجه به بررسی و مطالعات صورت گرفته، قدمت حضور انسان ها در استان گلستان در این غار یافت شده و قدیمی ترین بقایای آن را مربوط به دوره پارینه سنگی میانه (موسترین) می دانند. درواقع با کاوش های صورت گرفته به این نتیجه دست یافته اند که سکونت در این غار مربوط به دوره اسلامی، عصر آهن و پارینه سنگی بوده است.
با کشف این غار، مصنوعات و ابزارهای سنگی در آن یافت شد که از آنها میتوان به تراشه اشاره کرد. تراشه ای که در این غار کشف شده وسیله ای کوچک میباشد که با نمونه کشف شده در برخی غارهای زاگرس و غار تشیک تاش ازبکستان مشابه است. در این غار باستانی بقایای جانوری همچون گوزن قرمز، گاو وحشی و کرگدن کشف شد. در واقع این غار تنها فضای پارینه سنگی بود که بقایای کرگدن در آن یافت شده است. با کشف اثرات این حیوان به وجود محیط جنگلی پیرامون غار پی برده شد که ساکنان آن احتمالا از این غار علاوه بر سکونت، به عنوان محلی برای جمع آوری گوشت حیوانات و غذای مورد نیازشان نیز استفاده میکرده اند.
پروفسور مک برنی عقیده داشت که قدمت این غار به دوره پارینه سنگی میانه برمیگردد و شاید در طی یک دوره کوتاه گرم و یا در طی یک دوره میان یخچالی یا در آخرین دوره یخچالی محل مناسبی برای سکونت و استفاده انسان ها بوده است.
ویژگی های غار کیارام
این غار با ارتفاع 240 سانتی متر در دهانه و با ارتفاع 20 سانتی متر در انتها و عمقی به اندازه 24 متر، به نام غار وسط دل دل نیز شناخته میشود. در مقابل دهانه ورودی غار، یک رودخانه فصلی جریان دارد که هفت متر پایین تر از کف غار قرار گرفته و انبوهی از درختان و پوشش جنگلی آن را فرا گرفته است.
این غار دارای ویژگی هایی بی نظیری همچون دسترسی آسان، نزدیکی به منبع تأمین آب (رودخانه فصلی)، روشنایی نسبی داخل غار و موقعیت جغرافیایی مناسب می باشد که سبب برتری این غار و همچنین استفاده بلند مدت و پیوسته از آن در طول تاریخ شده است.
بر اثر چکه قطرات آب از سقف غار بستری آهکی در کف غار تشکیل شده است. نور کافی در غار وجود دارد به صورتی که تقریباً تا انتهای آن روشن است. همچنین سقف غار از جنس رسوبات سنگ آهکی بوده و نحوه قرار گیری رگه های زمین ساختی در آن مشخص است که از این حیث نمونه مشابهی ندارد.
قسمتی از سقف غار تخریب شده و آثار این ریزش در قسمت کف غار به طور کامل مشخص است. همچنین در دهانه غار رگه های سیاه رنگی به صورت براق مشاهده شده که نشان دهنده استفاده طولانی مدت و مستمر از غار برای سکونت بوده است.
بر ضلع شمالی دهانه غار، در قسمت راست دیواره صخره ایی آن، نگاره گردونه مهر حجاری شده که داخل یک دایره است و قطر تقریبی آن تقریبا 10 تا 15 سانتی متر است و عمق حجاری بین 1 تا 3 میلی متر اعلام شده و جهت حرکت شاخه های گردونه مهر یا به عبارتی اضلاع آن در جهت حرکت عقربه های ساعت میباشد. مشابه این گردونه، گردونه های مهر هندی هستند که گروه دیگری از اقوام آریایی میباشند، با این تفاوت که آن گردونه ها خلاف جهت حرکت عقربه های ساعت است. با گذشت زمان، تغییرات شرایط و نوع جنس صخره ها این نگاره در حال محو شدن و کم رنگ شدن میباشد.
غار کیارام در سال 1379 شمسی با شماره ثبت 2722 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت.
موقعیت جغرافیایی و دسترسی به غار کیارام
غار کیارام در شهرستان گالیکش واقع در شرق استان گلستان می باشد. این غار در 6 کیلومتری روستای فرنگ از توابع دهستان فارسیان، در روستای پادلدل شهرستان گالیکش قرار دارد.
اقامت در گلستان
اگر برای بازدید از این غار و دیگر مکان های تاریخی و طبیعی به استان گلستان سفر کردید میتوانید رزرو اقامتگاه خود را از چند روز قبل از سفر، با اجاره ویلا در گلستان انجام دهید و سپس راهی این خطه سرسبز و دیدنی شوید.
چهارشنبه 19 آبان 1400
سه شنبه 02 شهریور 1400
دوشنبه 21 تیر 1400
دوشنبه 03 خرداد 1400
دوشنبه 25 اسفند 1399
دوشنبه 04 اسفند 1399
یکشنبه 05 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
سه شنبه 20 آبان 1399
پنج شنبه 01 آبان 1399
شنبه 05 مهر 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
چهارشنبه 25 تیر 1399
یکشنبه 08 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399