غار شاپور در مقابل دره زیبایی که در میان محلی ها تنگ چوگان نام دارد، در شهر تاریخی بیشاپور کازرون استان فارس واقع شده است. دیواره های ورودی تنگه را نقش برجسته های تراشیده شده بر روی سنگ ها فرا گرفته است که هر کدام قسمتی از تاریخ دوره ساسانیان را نشان می دهند.
غار شاهپور از جمله غارهای تاریخی بسیار پر اهمیت ایران می باشد. با توجه به شواهد موجود احتمال می رود که این غار در قبل از دوره ساسانیان محلی برای انجام اعمال مذهبی و آیین های ساکنان منطقه بوده است.
اردشیر و شاپور اول روش وحدت مذهبی را در میان مردم به اجرا در می آوردند، از این رو اردشیر برای از بین بردن اعتقادات گذشته مردم منطقه نیاسر، آتشکده ای عظیم در مجاورت غار نیاسر بنا می سازد و شاپور هم دستور ساختن مجسمه خود را درون این غار صادر می نماید. غار شاپور از جمله غارهایی است که نیازمند پژوهش های باستان شناسی بیشتری می باشد.
در سمت راست ورودی تنگه، آثار به جا مانده، نشان می دهد که ورودی تنگه محل نگهبانی از شهر بیشاپور بوده است. همچنین در کف دره نیز رود شاپور جریان دارد که بوسیله کانال هایی به داخل شهر وارد می گردد.
غار درون کوه از کانی ها بوجود آمده است. دهانه غار دارای طول 30 متر و ارتفاع 15 متر می باشد. قبل از ورود به غار دخمه ای در سمت چپ دیده می شود که حاصل دست انسان می باشد.
پس از اینکه 10 متر وارد غار شدید مجسمه هفت متری شاپور اول ساسانی را مشاهده می نمایید.
این غار از چندین بخش به وجود آمده است که قسمت اول آن نسبتاً هموار است که پس از 80 متر به لبه پرتگاهی ختم می گردد. دیواره های این بخش نشان می دهد که در گذشته قصد کنده کاری و یا نوشتن چیزی را بر آنها داشته اند اما متأسفانه نیمه کاره رها شده است.
در سمت چپ انتهای این قسمت دو آب انبار در فاصله 5 متری از یکدیگر در داخل سنگ کنده شده اند که عمق هر یک از آنها به 1 متر می رسد و برای دسترسی به آنها پله ای بدین منظور در نظر گرفته شده است. از این حوض ها برای جمع آوری آب های چکیده از سقف استفاده می کردند که در نهایت برای تأمین نیاز ساکنان مورد استفاده قرار می گرفت.
در سمت چپ این آب انبارها، آبشاری زیبا و در پشت آنها زیباترین چکنده و چکیده های بزرگ قرار دارد.
در درون غار گودال بزرگی به قطر 100 متر و عمق 30 متر دیده می شود. برای رسیدن به بخش انتهایی غار می بایست از پرتگاهی عبور کنید و پس از صعود به سربالایی گودال، وارد دالان نسبتاً وسیع دیگری شوید. در سمت چپ گودال، محلی مسطح دیده می شود که بخشی از آن دست ساخت می باشد و به نظر می رسد محل ذبح قربانی و اجرای مراسم بوده است.
در این بخش از غار بلندترین سقف به طول 40 متر را می بینیم که با گذر از این تالار وارد دالانی وسیع می شویم و با پیمایش آن به انتهای غار می رسیم. طول این غار از دهانه تا انتهای آن نزدیک به 450 متر می باشد. این غار دارای دو شعبه دیگر می باشد که وسعت چندانی ندارند.
برای دسترسی به غار شاهپور می بایست به استان فارس، کازرون سفر نمایید که در 12 کیلومتری شهر کازرون به سوی شیراز شهر باستانی بیشاپور قرار دارد. در مقابل بیشاپور دره تنگ چوگان دیده می شود که جاده آسفالته به طول 6 کیلومتر دره را به روستای تنگ چوگان می رساند؛ از این روستا با 1.5 ساعت کوه پیمایی به دهانه غار شاپور می رسید.
چهارشنبه 22 فروردین 1403
بسیار دیدنی است
سه شنبه 18 آبان 1400
دوشنبه 01 شهریور 1400
دوشنبه 21 تیر 1400
دوشنبه 03 خرداد 1400
دوشنبه 25 اسفند 1399
دوشنبه 04 اسفند 1399
یکشنبه 05 بهمن 1399
شنبه 29 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399