سوباتان کجاست؟
سوباتان یکی از زیباترین و بهشتی ترین مناطق ییلاقی ایران است که در فاصله بیست کیلومتری غرب لیسار از توابع شهر تالش در استان گیلان و شمال غرب شهر تالش (هشتپر) و در جنوب شرقی دریاچه نئور قرار دارد و از شرق به جنگلهای انبوه تالش (لیسار)، از غرب به ییلاقات اردبیل و دریاچه زیبای نئور، از شمال به رودخانه خروشان لیسار و ییلاقات خطبه سرا و از جنوب به مناطق ییلاقی آسبومار جوکندان متصل است.
ویژگی های اقلیمی سوباتان
سوباتان در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا واقع شده و آب و هوایی خنک حتی در فصول گرم سال دارد. در این منطقه زیبای ییلاقی، صدها خانوار لیساری سکونت دارند که در بهار و تابستان و اوایل پائیز، در آن اقامت دارند. در زمستان، سوباتان هوایی سرد را تجربه میکند و تقریبا خالی از سکنه می باشد. در فصل زیبای بهار چشم انداز انبوهی از گل های شقایق و گل های وحشی دیگر انتظار حضور گردشگران را به این منطقه میکشد.
در ارتفاعات سوباتان که 1900 تا 2500 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، تابستان هم لکه هایی از برف دیده می شود و به همین دلیل اواخر پاییز ساکنین آن که اکثراً دامدار هستند به جنگل های دامنه البرز و سواحل خزر (لیسار) کوچ کرده و فقط خانوارهای اندکی در روستای ییلاقی هونی یش باقی می ماند.
وجه تسیمه سوباتان
کلمه سوباتان از دو کلمه ترکی سو و باتان تشکیل شده و مجموع این دو عبارت به معنی فرورفتگی های آب و یا محل فرو رفتن آب می باشد. علت نامگذاری این منطقه به علت وجود چشمه ای بوده است که آب آن بعد از جوشیدن و بیرون آمدن از خاک، مجددا به زمین برمی گردد. اهالی سوباتان می گویند که تا چند سال قبل صدای آب را میشنیدند که به درون زمین فرو می رفته و این امر گردشگران زیادی را جذب سوباتان کرده است.
مناظر سوباتان
سوباتان از چشمه های پر آب و بسیار خنک و هوای عالی برخوردار بوده و دارای مراتع سرسبز و چمنزارهای وسیع و آبشارهای کوچک و بزرگ است. چشم انداز زیبای سوباتان با وجود این موهبت های الهی به نگینی درخشان در استان گیلان تبدیل شده و موجب شده در سال های اخیر نامی آشنا برای علاقه مندان به طبیعت باشد. مراتع سرسبز سوباتان با حضور گله اسب های وحشی و گله های گوسفندان و منظره زیبای کلبه های چوبی از جنس بلوط و کاهگل و بسیار ساده ای که از دودکش آن ها دود شومینه بیرون می آید خود جاذبه ای فوق العاده در این منطقه دیدنی است.
بی شک مناظری که در ییلاق سوباتان می بینید در کمتر جایی از ایران و حتی دنیا می توانید نظاره گر باشید. باد ملایمی که تن گل های شقایق را نوازش میکند و آسمان پاک و پر از اکسیژن را نیز به جمع زیبایی های سوباتان اضافه کنید.
نقاط گردشگری سوباتان
ییلاق سوباتان به دلیل ویژگیهای خاص طبیعی مورد توجه طبیعت گردان قرار گرفته و سالانه هزاران گردشگر داخلی و خارجی از این منطقه زیبا بازدید میکنند.
ساری داش (سنگ زرد) ، پارک آلچالق (پارک طبیعی درختان آلوچه، سیب، گلابی و ازگیل و قارچ خوراکی) ، داش باشی، هاچا داشی (جایی که نوک کوه بصورت دوشاخه در آمده) ، چمنزار وسیع بیده پشت، غار طبیعی گنجخانه که در شرق روستا قرار دارد و بومیان عقیده دارند این غار طلسم شده است، بازاچه سنتی، نمایشگاه مردم شناسی عشایری، چشمه باتمان بولاق بین سوباتان و آسبومار و ییلاقات بالادستی ساری بولاق و چم چمی و باغدا گول معروف به بهشت گل ها (محل اقامت ایل شاهسون اردبیل) و دریاچه زیبای نئور از نقاط جالب و دیدنی این منطقه می باشد.
همه ساله در ییلاق توریستی سوباتان، مسابقات اسب سواری برگزار می شود و همواره گروه های گردشگری و کوهنوردی از سمت دریاچه نئور عازم بهشت گمشده ایران سوباتان می شوند.
آبشار ورزان از آثار طبیعی و چشم نواز سوباتان می باشد که در حدود 4 کیلومتری این روستا واقع شده و ارتفاعی به اندازه 1945 متر از سطح دریا دارد. پیاده روی از روستای سوباتان تا آبشار ورزان از مسیرهای طبیعت گردی این ییلاق محسوب میشود. آب این آبشار زیبا از چشمه های حوالی سوباتان تامین میشود و سرانجام به رودخانه لیسار جاری می گردد. در اطراف آبشار ورزان، دشت و مناظر وسیعی دیده می شود که محلی برای برپایی مسابقات و بازی های بومی - محلی مانند اسب سواری و طناب کشی این منطقه می باشد.
سوباتان از لحاظ تاریخی نیز بسیار غنی و با ارزش است. اسناد و شواهد زیادی گویای این موضوع هستند. گردن آویزهایی که به جنس نقره، طلا و مفرغ و انگشترهای قدیمی، ظرف های سفالی و کوزه برنزی که از این منطقه کشف شده به زمان هخامنشیان بازمیگردد. گورستان های متعددی در منطقه سوباتان از هزاران سال پیش تا کنون وجود دارند که نشان از تاریخ و تمدن کهن این سرزمین دارد.
خوراکی های سوباتان
بازار موجود در سوباتان با قدمتی طولانی، نیاز روزمره افراد را برطرف می کند و در آن لوازم منزل، اقلام مصرفی خانواده، خوراکی و از همه مهم تر کباب خوشمزه به افراد عرضه می گردد. با وارد شدن به بازار سوباتان بوی دل پذیر کباب بره به مشام می رسد و افراد را به سمت خود میکشد تا دلی از عزا در بیاورند. سوجا دیله دیگر غذای معروف سوباتان است که در بازار عرضه میگردد. این غذا مخلوطی از گوشت گوسفند و ماست محلی می باشد و طعم بسیار دلچسبی دارد.
نکاتی درمورد سوباتان
برق این منطقه ییلاقی توسط موتور برق تامین می شود و علیرغم تغییرات بافت سنتی در مرکز سوباتان، هنوز صدها خانوار دامدار و عشایر بصورت سنتی و با حفظ فرهنگ بومی در سیاه چادرها (پوری) و خانه های کاهگلی در روستاهای اطراف سوباتان به شغل دامداری مشغول هستند.
رستوران و سوپرمارکت در این منطقه وجود دارد و از این بابت مسافران مشکلی نخواهند داشت. اما آنتن دهی موبایل در سوباتان ضعیف است و فقط در ارتفاعات آن امکان برقراری تماس وجود دارد.
در مرکز سوباتان حفره هایی وجود دارد که سیلابهای اطراف را در خود فرو می برد و همانطور که گفته شد شاید به همین دلیل سوباتان به این نام شهرت پیدا کرده است.
سوغات سوباتان
معروف ترین سوغاتی های سوباتان پنیر، ماست محلی و کره آن است. علاوه بر لبنیات محلی، لباس های محلی گرم و پشمی نیز در نوع خود جالب توجه گردشگران هستند و می توان از آنها به عنوان سوغاتی این منطقه استفاده کرد.
اقامت در سوباتان
سوباتان هتل و اقامتگاه رسمی ندارد و مردم خونگرم سوباتان در خانه های خود از این مسافران پذیرایی می نمایند. البته مسافرخانه های کوچکی برای اجاره کلبه های چوبی تعبیه شده اند. در ضمن اگر مسافران تمایل داشته باشند می توانند با اجاره ویلا در تالش و یا اجاره سوئیت در تالش سفر دلچسب خود به این منطقه دیدنی را تکمیل کرده و از دیدنی های دیگر تالش مانند آبشار لوشکی و سورتمه ریلی تالش دیدن کنند.
چگونه به سوباتان برویم؟
برای رفتن به سوباتان چهار مسیر وجود دارد که به شرح آنها می پردازیم.
1- مسیر لیسار به سوباتان مسیری مالرو است و راهی جنگلی و نفس گیر دارد که حدود 10 ساعت به طول می انجامد. این مسیر مخصوص افراد حرفه ای و طبیعت گردان حاذق است.
2- مسیر تالش به سوباتان به فاصله 43 کیلومتر می باشد و مسیری ماشین رو است. ناگفته نماند که مسیر برای ماشین های سواری معمولی بسیار سخت است و اکثرا با وانت نیسان از این مسیر عبور می کنند.
3- مسیر سوم به این صورت است که از تالش به آق اولر و از آنجا به سوباتان حدود 12 کیلومتر جاده خاکی می باشد. این مسیر عمدتا به وسیله ماشین های شاسی بلند و آفرود طی می شود. دشت زیبای لوراهونی در این مسیر قرار گرفته و شقایق های زیبا را به رخ رهگذران می کشد.
4- از اردبیل به دریاچه نئور رفته و از آنجا سه راهی دیده می شود که تا دریاچه 8 کیلومتر آسفالته است. بعد از عبور از دریاچه نئور حدود 18 کیلومتر جاده خاکی را باید طی کرد تا به سوباتان رسید.
شنبه 20 مرداد 1403
چهارشنبه 10 مرداد 1403
البته باید خیلی حواستون جمع باشه که گوشت بز، میش و بره را تشخیص بدید چون بعضی از مردم اونجا به مسافرا کم لطفی میکنن و گوشت میش یا بره را به گران ترین قیمت میفروشند
دوشنبه 11 دی 1402
دوشنبه 29 آبان 1402
دوشنبه 12 دی 1401
یکشنبه 14 آذر 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
دوشنبه 15 دی 1399
دوشنبه 03 آذر 1399
آبان ماه برف خیلی زیادی بارید و حسابی سفید پوش کرد اینجارو در این فصل سرسبز نیست. سوباتان در مه بسیار رویایی و هوس برانگیز میشه.
چهارشنبه 14 آبان 1399
چهارشنبه 23 مهر 1399
دوشنبه 27 مرداد 1399
در سوباتان ویلا نوساز و مجهزی ساخته شده که با طبیعت بکرش مغایرت داره.
سه شنبه 07 مرداد 1399
هزینه اش زیاده، شخصی اصلا به صرفه نیست، با تور هم باز گرون میشه.
سه شنبه 17 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
سه شنبه 27 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399