اصفهان را به بناهای تاریخی معروفش مانند میدان نقش جهان، سی و سه پل و عالی قاپو می شناسیم که هر یک نشانگر معماری و هنر بی بدیل ایرانی می باشد اما در کنار معماری بی نظیر شهر می توان به طعم غذاهای به یاد ماندنی آن همچون بریانی، خورش ماست، فرنی سرد، حلیم بادمجان اشاره کرد.
یکی از خوراکی هایی که احتمالا تنها در اصفهان می توانید آن را نوش جان کنید، گوش فیل و دوغ است. این عصرانه خوشمزه دارای طرفداران بسیار به خصوص در فصل تابستان می باشد. اگر فکر می کنید که از این ترکیب شیرین و شور خوشتان نمی آید کافیست که یک بار آن را امتحان کنید تا نظرتان تغییر کند.
این نوشیدنی قدمت بسیار زیادی در اصفهان دارد که احتمال می رود به زمان شاه عباس باز گردد و ابوعلی سینا و شیخ بهایی نیز از آن نام برده اند. قرار گرفتن طعم شور و شیرین در کنار یکدیگر موجب تنظیم فشار خون می گردد و مانند سرم قندی و نمکی عمل می نماید و برای افرادی که فشار خون پایینی دارند بسیار مفید می باشد.
گوش فیل همانند زولبیا و بامیه با مواد اولیه آرد، شربت و ماست و به دو شکل تهیه می گردد که شکلی اصلی آن همانند یک برگ بزرگ می باشد و از این رو به آن گوش فیل گفته می شود که به گوش فیل شباهت دارد. برخی شیرینی فروشی های اصفهان نیز به آن برگ بید میگویند. همچنین دوغی که در کنار گوش فیل نوشیده می شود، دوغ محلی است که به آن نعناع و برگ گل سرخ می افزایند.
در رابطه با گوش فیل و دوغ نظر گردشگران را جویا شده اند و آن ها در این رابطه گفته اند، در ابتدا فکر می کنیم که خوردن یک شیرینی فوق العاده شیرین همراه با دوغ که شور و ترش است بسیار عجیب باشد و کمی با احتیاط آن را مزه می کنیم اما پس از خوردن لیوان اول، لیوان دوم را نیز سفارش می دهیم.
گوش فیل در کنار دوغ، طعمی جدید و متمایز با دیگر مزه ها را خلق می کند. گوش فیل طعمی مشابه بامیه دارد با این تفاوت که برشته تر و دارای شهد بیشتری می باشد. اما وقتی آن را با دوغ محلی نعنایی خنک نوش جان کنید، حتما مورد پسندتان واقع می شود زیرا که این دو طعم یکدیگر را تلطیف می نمایند و طعمی فراموش نشدنی بوجود می آورند. گوش فیل در کنار زولبیا و بامیه جزو خوراکی های اصلی ماه رمضان در سفره اصفهانی هاست.
برخی از فروشندگان و افرادی که در اصفهان سفره خانه دارند درباره این خوراکی خوش طعم با لهجه اصفهانی چنین میگویند: دوغ سَردِس آ گوشفیل گرمِس به همین دلیلست که اگه با هم بخوری خوشمزِس. منظور از سرد بودن دوغ و گرم بودن گوشفیل طبیعت آنهاست نه درجه حرارتشان.
در اصفهان به جز دوغ و گوش فیل، خوراکی دیگری نیز به نام دوغ و باقلوا سرو میشود که بسیار خوش طعم و لذیذ است. باقلوای اصفهان نوعی شیرینی مخصوص این استان است که با نوع یزدی آن متفاوت میباشد. این باقلوا از کف دست بزرگتر است و بسیار شیرین است به طوری که اگر مقدار زیادی مصرف کنید دل را میزند. به همین دلیل در کنار آن از دوغ محلی استفاده میشود.
باقلوای اصفهان از خمیر ویژه ای تهیه میشود که آن را پهن کرده و خشکبار پودر شده همچون مغز گردو، پسته و توت خشک را روی آن میریزند و به صورت مثلثی میپیچند و سپس در فر قرار میدهند تا بپزد. اگر برای خوردن دوغ باقلوای اصفهان به دنبال مکان مناسبی هستید پیشنهاد میکنیم به خیابان سیمین یا همان سهروردی رفته و از فروشگاه معتبر دوغ و باقلوا این خوراکی خوشمزه را تهیه کنید.
برای خوردن گوش فیل و دوغ که به شهر اصفهان تعلق دارد می بایست به این شهر تاریخی و زیبا سفر نمایید و در کنار بازدید از جاذبه های بی نظیر اصفهان از خوردن گوش فیل و دوغ لذت ببرید. پیشنهاد میکنیم به آشپزخانه تهیه گوش فیل عدالت در میدان امام حسین یا دروازه دولت رفته و این میان وعده را به همراه دوغ در محیطی مناسب و پاکیزه میل کنید. این فروشگاه به پارک هشت بهشت و مراکز دولتی شهر نزدیک است به همین دلیل معمولا مملو از جمعیت میباشد.
اگر هم شرایط رفتن به اصفهان را ندارید میتوانیم طرز تهیه گوش فیل را همینجا شرح دهیم.
مواد لازم برای تهیه گوش فیل
- شیر 1 پیمانه کوچک
- ماست 1 قاشق مرباخوری
- آرد به مقدار کافی
- تخم مرغ 1 عدد
- شربت به میزان لازم (میتوانید از شیرینی فروشی ها هم تهیه کنید.)
- روغن جامد 2 قاشق غذاخوری
- وانیل، گلاب و هل به میزان دلخواه
- بکینگ پودر 1 قاشق مرباخوری
روش تهیه گوش فیل
اگر تمایل داشتید شربت را خودتان درست کنید، ابتدا برای تهیه آن به دو لیوان شکر نیاز دارید. شکر را در یک لیوان آب حل کرده و سپس با هل، وانیل و اگر تمایل داشتید مقداری زعفران و گلاب روی شعله قرار دهید تا به جوش آید و به اصطلاح قوام بیاید. بعد از آماده شدن شربت به آن اجازه دهید تا خنک شود.
روغن را به همراه تخم مرغ و شیر مخلوط کرده و بعد از آن 2 قاشق شربت و ماست را به همراه بیکینگ پودر به آن اضافه کنید. در انتها آرد را به آرامی به مخلوط اضافه کرده و خوب به هم بزنید و ورز دهید تا خمیر گوشفیل آماده شود. اگر خمیر گوشفیل به دست چسبید باز هم به آن آرد اضافه کنید. سپس مدت یک الی دو ساعت به خمیر استراحت دهید و سپس آن را به وسیله وردنه صاف کرده و به شکل لوزی برش دهید.
لوزی ها را در ظرفی عمیق قرار دهید طوری که در روغن داغ شناور باشند. زمانی که لوزی ها طلایی رنگ شد آن ها را به وسیله کفگیر بیرون آورده و سعی کنید روغن اضافی آن ها را بگیرید. در مرحله بعد آنها را در شربت قرار دهید و مجدد در صافی بگذارید تا شیره اضافی شربت از آن گرفته شود.
نکاتی در رابطه با تهیه گوش فیل
- میتوانید از قالب های شیرینی پزی استفاده کنید.
- از زیاد ورز دادن خمیر خودداری کنید زیرا موجب سفت شدن آن میشود.
- گوش فیل به دست آمده باید ترد و براق و طلایی رنگ باشد.
- بهتر است برای نگه داری گوش فیل از پلاستیک استفاده کنید. مدت ماندگاری گوشفیل در ظرف مناسب 1 هفته تا 10 روز است.
- اگر شربت شکرک یا کریستال زده احتمالا زیاد جوشیده و یا شکر اطراف ظرف به خوبی شسته نشده است. در این مورد جوهر لیمو چاره حل مشکل است. دوباره شربت را با اضافه کردن مقداری آب و جوهر لیمو درست کنید.
- اگر گوشفیل حالت تازگی نداشت بهتر است مجدد شربت روی آن بریزید و اجازه دهید شربت اضافی آن گرفته شود.
سه شنبه 18 آبان 1400
دوشنبه 01 شهریور 1400
دوشنبه 21 تیر 1400
دوشنبه 03 خرداد 1400
دوشنبه 30 فروردین 1400
دوشنبه 25 اسفند 1399
دوشنبه 04 اسفند 1399
یکشنبه 05 بهمن 1399
پنج شنبه 27 آذر 1399
چهارشنبه 21 آبان 1399
خیلی خوب بود.
شنبه 03 آبان 1399
یکشنبه 06 مهر 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
چهارشنبه 25 تیر 1399
دوشنبه 09 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399