قلعه ضحاک یا آژدهاک که به داش قلعه نیز مشهور می باشد شهرستان هشترود در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این قلعه با قرار گرفتن در ارتفاع 2300 متری از بستر رودخانه، از جمله جاذبه های دیدنی در این شهر است.
قلعه باستانی ضحاک دارای قدمتی بالغ بر 3000 سال می باشد که در فراز کوه منفرد از مکان های اقوام مانایی و مادها قرار دارد.
این قلعه که متعلق به دوره مانایی و مادها می باشد در گذر زمان نام های متعددی داشته که در میان آنها می توان به ضحاک اژدهاک، قیز قلعه سی، داش قلعه سی، باروآس، رویی دژ و قلعه گویی اشاره کرد.
لازم به ذکر است که قلعه ضحاک برای اولین بار توسط گروه باستان شناسی آلمانی در سال 1971 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است.
از این قلعه به عنوان دژی استفاده می شده که سه طرف آن به پرتگاه ختم می گردد. آثار باقی مانده از قلعه، برج های نیم استوانه ای می باشد که دروازه قلعه را تشکیل می داده و دیوارهای آن از سنگ های مکعب مستطیل بوده و قدمت آن به دوره ساسانی باز می گردد. همچنین در قلعه سفال هایی کشف شده که به سده های ششم و هفتم هجری مربوط می باشند.
در قلعه، مخازن سنگ، آب انبار، آسیاب، سالن شورا، حمام و ده ها اثر دیگر دیده می شود. تعدادی از اتاق های آن نیز بدون سقف و در زمین ایجاد شده و تعدادی دیگر نیز به صورت حفره ای در کوه ایجاد شده اند. در داخل این حفره ها چاله های آبی (آب انبار) نیز دیده می شود. همچنین بر دیوارهای این حفره های سنگی، طاقچه های کوچکی ایجاد شده است.
آب مصرفی قلعه ضحاک نیز از چشمه واقع در دامنه کوه مقابل تأمین می شده است که آب این چشمه را بوسیله لوله هایی از زمین به ارتفاع قلعه می رساندند. لوله های آب به صورت گلی بوده که قالب های سنگی آن کشف شده است. متأسفانه قلعه ضحاک از تاراج در امان نبوده و در جای جای آن آثار جستجوهای غیرمجاز برای کشف عتیقه دیده می شود.
در اسطوره های ایرانی ضحاک نماد مردیست که ابلیس بر شانه های آن در جوانی بوسه زده و از جای بوسه شیطان، دو مار روییده است. این مارها برای سیر کردن خود هر روز مغز تازه دو جوان را می خوردند و ضحاک با نهایت بدی و پلیدی هر روز جمجمه جوانان ایران زمین را می شکافته تا مارها را سیر گرداند.
در نهایت آهنگری گمنام به نام کاوه با علم کردن پیشبند چرمین خود که به درفش کاویانی مشهور می باشد، بر علیه ضحاک قیام می کند.
در گذشته مردمان هشترود بر این باور بوده اند که ضحاک مار به دوش در قلعه ضحاک و در 16 کیلومتری جنوب شرقی شهر سر اسکند و کاوه آهنگر در محله ای به نام خروجستان زندگی می کرده است.
با وجود اینکه ضحاک نماد ظلم و پلیدی در اسطوره های تاریخی ایران می باشد اما قلعه آن امروزه از جمله جاذبه های گردشگری هشترود می باشد که بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی از آن دیدن می نمایند.
برای دسترسی به قلعه ضحاک می بایست به استان آذربایجان شرقی، 20 کیلومتری جنوب شرقی هشترود سفر نمایید.
شنبه 26 آبان 1403
دوشنبه 17 آبان 1400
یکشنبه 14 شهریور 1400
دوشنبه 01 شهریور 1400
شنبه 19 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
دوشنبه 30 فروردین 1400
دوشنبه 25 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
یکشنبه 05 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399