گردنه حیران یکی از مسیرهای محبوب و از جاده های پر تردد استان گیلان است. این مسیر از سرسبزترین و زیباترین مسیرهای ایران محسب میشود. در بین تمام جاذبه های گردشگری استان گیلان، گردنه حیران از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشد. فاصله گردنه حیران از تهران 633 کیلومتر میباشد.
گردنه حیران کجاست؟
این منطقه توریستی در جاده اصلی اردبیل به آستارا و اول تونل اردبیل تا فاصله 5 کیلومتری آستارا واقع شده است.
روستای حیران از توابع شهرستان آستارا و در میانه جاده آستارا به اردبیل واقع شده است و جمعیتی در حدود 70 خانوار دارد. حیران به 3 روستای دیگر شامل حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا تقسیم میشود. اطراف گردنه حیران نیز سه روستای حاجی امیر بالا و حاجی امیر پایین و ونهبین قرار دارند که برای استان گیلان از جهت حفاظتی سیاسی و جغرافیایی اهمیت زیادی دارند.
جاذبه گردشگری دهکده گردشگری حیران
دهکده حیران به علت برخورداری از طبیعتی بکر یکی از مناطق بارز گردشگری و توریستی در ایران شناخته شده و به همین دلیل ساخت و سازهای بسیاری در این منطقه صورت گرفته است. آب و هوای این دهکده گردشگری در فصل تابستان معتدل و در زمستان سرد و کوهستانی است.
گردنه حیران با طول 35 کیلومتر یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری در این روستا میباشد که در مسیر جاده آستارا به اردبیل واقع شده است. این گردنه که آخرین منطقه از گیلان محسوب میشود، از یک سمت به کوه های سرسبز و پوشیده از جنگل های انبوه مشرف است و از طرفی دیگر به دره ای که چندان عمیق نیست. از بین این دره، رود ارس گذر می کند که مرز بین ایران با کشور آذربایجان را مشخص میکند.
با ورود به مسیر گردنه حیران اولین چیزی که توجه را به خود جلب میکند تونل هایی از ابر و مه میباشد که در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد میباشند و حیوانات اهلی که در کنار جاده مشغول گشت و گذار و چرا هستند نیز از دیگر زیبایی های جاده است.
در بیشتر فصول سال، پوششی از مه بر روی این گردنه قرار میگیرد و منظره بدیعی را خلق می کند. اما وجود ابر و مه در این گردنه حیران دلیل بر ارتفاع زیاد آن نیست و مرتفعترین قسمت گردنه حیران، 1500 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و کارشناسان رطوبت دریای خزر، را عامل اصلی وجود مه در این گردنه دانسته اند.
دره ها و کوهپایه های پوشیده از گل و گیاهان جنگلی در اطراف گردنه، کندوهای عسل و گاوهای در حال چرا، چشم انداز و زیبایی این منطقه را چندین برابر کرده است. البته بخشی از جنگل ها متعلق به ایران و نصف دیگر آن متعلق به کشور آذربایجان است.
شغل بیشتر مردم ساکن در پیرامون گردنه حیران دامداری و کشاورزی است و البته به علت پتانسیل طبیعی بالای منطقه و ورود افراد سرمایهگذار به این منطقه از استان گیلان موجب ایجاد تنوع شغلی بیشتری شده است.
بدون تردید حیران یکی از زیباترین منطقه های سرسبز در ایران به شمار می آید و وصف شکوه و زیبایی گردنه حیران ناممکن است و شاید به همین دلیل است که انسان از تماشای این مناظر حیران میماند که اینجا بخشی از این دنیاست یا بخشی از بهشت؟؟ و شاید نام حیران بیان کننده عظمت زیبایی این دهکده است.
منطقه گردشگری حیران امکانات تفریحی، پیست کارتینگ، هتل، رستوران، امکانات رفاهی، امکانات حمل و نقل و اسکان را برای مهمانان و گردشگران فراهم کرده است.
منظره های بکر و از همه مهمتر تله کابین گردنه حیران از دیگر جاذبه های توریستی این منطقه به حساب میاید.
طول مسیر این تله کابین در حدود 1500 متر است و دارای 30 کابین 6 نفره و 3 کابین ویژه میباشد که از منطقه حیران آغاز و به جنگل فندقلو وارد میشود. تله کابین به نحوی در این منطقه احداث شده است که از سمت شرق چشم انداز دریای خزر و از سمت غرب به جنگل فندقلو و از بخش شمال به مرز ایران و آذربایجان دید دارد.
سورتمه ریلی در منطقه حیران یکی از طولانی ترین سورتمه های واقع در شمال ایران است. ماسال نیز از دیدنی های نزدیک این منطقه است که با گردنه حیران حدود 176 کیلومتر فاصله دارد و ییلاق بی نظیر اولسبلنگاه در آن واقع شده است.
ارتفاعات واقع در روستای حیران دارای چشمههای معروف بسیاری است که پذیرای تعداد زیادی از کوهنوردان استان های مختلف میباشد از جمله زیباترین مسیرهای کوهنوردی علی داشی و آلما تله سی به شمار میرود. کوهنوردانی که به سمت اردبیل عازم هستند می توانند زیبایی های گردنه حیران را با کوهپایه های سبلان مقایسه نمایند و با گذر از آنجا، خستگی صعود به سبلان را فراموش کنند.
با وجود زیبایی های بی بدیل گردنه حیران اما هر سال شاهد اخبار زیادی از تصادف های رانندگی در این جاده هستیم. پوشیده بودن گردنه از ابر و مه و بارش های برف جاده را لغزنده میکند و پیچ های خطرناک آن نیز خطر تصادف را بیشتر میکند. قبل از حرکت به سمت گردنه حیران از سالم بودن اتومبیل خود اطمینان حاصل کنید و در فصل زمستان حتما زنجیر چرخ به همراه داشته باشید.
نامگذاری گردنه حیران
کلمه حیران به معنی منطقهای است که همیشه به وسیله ابر و مه، پوشیده میشود و در زبان تالشی ریشه دارد. هر چند میتوان گفت این کلمه از عربی به تالشی وارد شده. منطقه گردنه حیران هم مطابق با نام آن به این صورت است و در اکثر فصلهای سال، به وسیله ابر و مه احاطه میشود اما همانطور که گفته شد نام حیران بی ربط به شکوه و عظمت این گردنه نیست.
بهترین سوغات گردنه حیران
همانطور که گفته شد این روستا در بین جاده ارتباطی آستارا - اردبیل قرار گرفته است و مسافران برای تهیه سوغات میتوانند به شهر آستارا یا اردبیل بروند.
سوغات آستارا شامل حصیر، سفال و کوزه، کاشی های معرق، نمد مالی، زیلو، جاجیم، قالی و گلیم است.
سوغات اردبیل از جمله عسل دامنه های سبلان، حلوای سیاه یا قره حالوا، تخمه آفتابگردان، سرشیر، شکلات روسته، کره و روغن حیوانی، گیاهان دارویی، ترشی های محلی و انواع آلبالو میتوان نام برد که هریک از اینها دارای خواص و ارزش غذایی بسیاری هستند.
اقامت در گردنه حیران
پیشنهاد میکنیم برای لذت بردن بیشتر از طبیعت بی نظیر این منطقه از اجاره ویلا در گردنه حیران استفاده کنید و سفری خاطره انگیز و دلچسب برای خود و همراهانتان بسازید.
چهارشنبه 10 مرداد 1403
روزهایی که آفتابی هست و ابرها حرکت می کنن پدیده نادری اتفاق می افته که می تونید تصویر خودتون رو در ابری که به سمت شما در حرکته ببینید.
یکشنبه 12 آذر 1402
دوشنبه 29 آبان 1402
از اواخر تابستان تا اوایل فروردین پر از ابر و مه میشه که البته در فصل سرما بیشتر هستش اینم بگم علت ابر و مه برای ارتفاع نیست چون کلا 1500 متر از سطح دریا ارتفاع داره، کارشناسی که انجام شده اعلام کردند به خاطر رطوبت زیاد دریای خزر است
چشم اندازی که از بالای تله کابین دارید فوق العاده ست
شنبه 06 خرداد 1402
دوشنبه 12 دی 1401
یکشنبه 14 آذر 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
دوشنبه 15 دی 1399
دوشنبه 19 آبان 1399
چهارشنبه 30 مهر 1399
یکشنبه 02 شهریور 1399
دوشنبه 13 مرداد 1399
سه شنبه 24 تیر 1399
یکشنبه 08 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399