تنگ رازیانه از جمله جاذبه های طبیعی و دیدنی ایلام به شمار می آید که همه ساله مورد بازدید بسیاری از طبیعت گردان قرار می گیرد.
قرار گرفتن این تنگ در دل طبیعتی بکر و خرم و چشم انداز فوق العاده بی نظیر آن، موجب شده این پدیده مهم زمین شناسی در فهرست آثار طبیعی ملی کشور به ثبت برسد.
تنگ رازیانه در مجاورت جاده ایلام به دره شهر و پس از دهکده چنارباشی در دل کبیرکوه واقع شده که دارای 30 هکتار وسعت و 3 کیلومتر طول می باشد.
در درون این دره آبی کم عمق و باریک جریان گرفته و به زیبایی آن افزوده است. ارتفاع دیواره های دره بین 15 تا 30 متر می باشد که در اثر گذر آب و باد به اشکال مختلفی در آمده است.
این دره از لحاظ زمین شناسی، آب شناسی و زمین شناسی آب های زیرزمینی (هیدروژئولوژی) برای محققان بسیار با اهمیت می باشد. از سوی دیگر تنگ رازیانه از جمله زیستگاه های مناسب برای پرندگان مهاجر و بومی و خزندگان منطقه می باشد زیرا که موقعیت طبیعی و شرایط ویژه اقلیمی و میکروکلیمای خاص آن، موقعیت بی نظیری برای یک زیستگاه و پناهگاه طبیعی را دارد.
طبیعت سر سبز منطقه، عمق شگفت انگیز دره، صدای گذر آب و پرندگان، آب و هوای بی نظیر و اشکال مختلف صخره های سنگی موجب شده این دره به یکی از زیباترین و بکرترین مناطق طبیعی کشور تبدیل شود که با حمایت و برنامه ریزی مناسب می تواند از جمله قطب های گردشگری کشور شده و صنعت توریسم را رونق بخشد.
دیواره های تنگ رازیانه صخره هایی از جنس آهک با ترکیبات کربنات کلسیم دارد. ارتفاع دیواره ها و جریان آب شرایطی را فراهم کرده که ورود به تنگه را دشوار می نماید اما سنگ نوردان با تجهیزات و مهارت های خود می توانند به داخل تنگ ورود نمایند و از زیبایی های آن لذت ببرند. وقتی وارد تنگ می شوید رفته رفته از عرض و عمق آب کاسته و به تاریکی دره افزوده می شود که کمی دلهره آور بوده و از جذابیت های گشت و گذار در دره به شمار می آید.
همان طور که گفته شد تنگ رازیانه از جمله پدیده های مهم زمین شناسی به شمار می آید. در ابتدا زمین لرزه موجب شکاف سنگ ها و صخره ها می گردد و پس از آن عوامل دیگری همچون فرسایش، اختلاف ارتفاع و شیب تند بخش های پایینی و بالایی، وضعیت توپو گرافی خاص، بارش، پوشش گیاهی متنوع و عملکرد آب های زیرزمینی موجب شکل گیری این پدیده نادر شده اند.
با توجه به تحقیقات صورت گرفته از سوی زمین شناسان بر روی تنگ، قدمت آن را به دوره سوم و چهارم زمین شناسی متعلق می دانند.
اما بد نیست راجع به نام گذاری این تنگ بدانید. گاهی به اشتباه به این تنگ، تنگه گفته می شود که این دو با یکدیگر تفاوت دارند؛ تنگ به دره هایی باریک و عمیق با دیواره هایی قائم و پرشیب گفته می شود اما تنگه به باریکه واصل دو دریا می گویند که آب دو دریا را به یکدیگر می رساند همچون تنگه هرمز.
رازیانه گیاهی معطر است که فواید دارویی فراوانی دارد. این گیاه، گل هایی خوشه ای شکل و به رنگ زرد دارد که به صورت وحشی و زراعی در کشور می رویند. از آنجایی که اطراف تنگ مملو از گیاه رازیانه می باشد به آن تنگ رازیانه گفته می شود.
اگر قصد سفر و بازدید از تنگ رازیانه را دارید می بایست تمام لوازم مورد نیاز خود را به همراه داشته باشید زیرا که در اطراف این تنگ هیچگونه امکانات رفاهی تعبیه نشده است.
تنگ رازیانه در هر یک از فصول سال زیبایی و جلوه بی نظیری از طبیعت را به نمایش می گذارد. در فصل بهار، آب و هوای منطقه معتدل و طبیعت آن سرسبز و خرم است که بهترین فصل بازدید نیز از تنگ به شمار می آید. در فصل تابستان هوا کمی گرم شده و از حجم آب داخل تنگ کاسته می شود. در فصل پاییز، هوا سرد و بارندگی ها آغاز می شود. در زمستان نیز منطقه پوشیده از برف بوده و سرمای شدید، سفر به منطقه را دشوار می نماید.
برای دسترسی به تنگ رازیانه می بایست به استان ایلام سفر نمایید که این تنگ در 57 کیلومتری شرق ایلام و در شهرستان دره شهر، در دامنه های کبیرکوه قرار دارد که در فاصله سه کیلومتری شرقی روستای چنارباشی می باشد. اگر قصد سفر با اتومبیل شخصی خود را دارید از شهر ایلام به سمت شهرستان دره شهر رفته و پس از طی کردن 45 کیلومتر و عبور از دهکده چنارباشی تنگ رازیانه را مشاهده نمایید.
دوشنبه 17 آبان 1400
دوشنبه 01 شهریور 1400
شنبه 19 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
دوشنبه 30 فروردین 1400
دوشنبه 25 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399