نوروز صیاد نام جشنی است که هر سال در جزیره قشم برگزار می شود. این جشن برای صیادان زحمتکش و به نوعی می توان گفت برای ماهی ها نیز می باشد زیرا که در این روز هیچ ماهی صید نمی شود.
جزیره قشم با 1500 کیلومتر مربع مساحت، بزرگترین جزیره خلیج فارس می باشد.
نوروز صیاد هر ساله با حمایت سازمان منطقه آزاد قشم و در حضور خبرنگاران، عکاسان و مردمی که از جای جای کشور برای تماشای این جشن آمده اند در روستای سلخ (Salakh) جزیره قشم برگزار می گردد.
سال صید صیادان چهار فصل دارد و اولین فصل از آن جوا نام دارد، این فصل صد روز و از اواخر فروردین شروع می شود، فصل گرما که فصل بعدی می باشد، 65 روز بوده و نخستین روز آن نوروز صیاد نام دارد، فصل بعدی نیز صد روزه بوده و شهریما نام دارد و پس از آن نوبت به زمستان می رسد که آن هم صد روزه می باشد.
نوروز صیاد هر ساله در آخرین روزهای تیر ماه و بنا بر سنت های به جا مانده از نیاکان به شکلی ساده و زیبا برای رساندن پیام صیانت و حفاظت از طبیعت برگزار می شود.
صیادهای جزیره قشم بر این باورند که ماهی ها نیز می بایست یک روز در سال را بدون نگرانی و با آزادی سر نمایند از این رو در جشن نوروز صیاد، هم صید کردن ماهی و هم خوردن آن ممنوع می باشد.
این جشن در واقع خبر از آغاز فصل جدید صید می باشد که با برنامه ها و آئین به خصوصی برگزار می گردد. در این روز تمام مردم روستا با لباس های نوی خود به میان آب های خلیج فارس می روند و معتقدند که این کار موجب دور شدن بیماری ها طی سال می شود.
از برنامه های دیگر این جشن، شنا، غواصی، اسکیت، مسابقه دو میدانی ساحلی، سرعت جلکش و هوری پارویی، اجرای موسیقی محلی و برگزاری نمایشگاهی از صنایع دستی بانوان هنرمند جزیره و شیرینی های خوشمزه آنان می باشد.
یکی از سنت های این روز، رنگ کردن درب ها و درختان نخل برای نشان دادن آغاز فصل جدید صید و صیادی می باشد.
یکی از بهترین اثراتی که برگزاری این جشن دارد، راهنمایی و هدایت نسل جوان و نوجوان برای حفظ و نگهداری از طبیعت می باشد.
در بعد از ظهر این روز، اهالی روستای سلخ جزیره قشم پس از دعا کردن با لباس های نوی خود به ساحل می آیند و در میان جمعیت، برنامه های جشن را اجرا می نمایند.
در این برنامه ها، مراسمی به عنوان رزیف برگزار می شود که در این مراسم سی تن از مردان با لباس های محلی در دو ردیف می ایستند و شروع به آواز خواندن می نمایند، چهار نفر نیز در میان آنها دهل می نوازند.
در حال اجرای رزیف، شوشی ها با لباس های سیاه، کلاه های بلند ساخته شده از شاخه های نخل، صورتی سفید که با لیف خرما برایشان ریش گذاشته شده با شنیدن صدای جشن به گونه ای وارد می شوند که انگار از سرزمین های دور به روستا آمده اند و تلاش می کنند با شاخه های نخل افراد سر راه خود را کتک بزنند. در این بین کودکان روستا با شوق فراوان به سمت شوشی ها می دوند و قبل از کتک خوردن پا به فرار می گذارند. اجرای این برنامه شادی و شعف اهالی و تماشاگران را همراه دارد.
پس از این که اجرای برنامه رزیف، شوشی و موسیقی های زنده به پایان رسید، بهترین اجرا کنندگان را انتخاب می نمایند و به آنها جوایزی اهدا می نمایند.
پس از پایان این جشن از روز بعد فصل جدید صید آغاز می شود و ماهی گیران برای صید دوباره به آب های خلیج فارس رفته و ماهی ها را در بازار ماهی فروشان عرضه می نمایند.
یکشنبه 16 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
شنبه 19 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399