دریاچه زریوار که به دریاچه زریبار (Zeribar) نیز مشهور می باشد از بی نظیرترین جاذبه های طبیعت در استان کردستان و شهرستان مریوان می باشد که در سه کیلومتری غربی این شهر قرار دارد.
وجود این دریاچه زیبا موجب شده کردستان به یکی از قطب های گردشگری کشور تبدیل گردد به صورتی که سالانه مورد بازدید بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار می گیرد.
این دریاچه در اصل زیراوبار نام دارد که در زبان کردی به معنای آب کف کنار می باشد. از آنجایی که آب این دریاچه از چشمه هایی در کنار آن تأمین می گردد، این عنوان به آن تعلق گرفته و در گذر زمان به زریبار تغییر یافته است. واژه زریبار یا زریوار از دو واژه زری به معنی دریاچه در زبان کردی و پسوند وار یا بار تشکیل شده است. البته در فارسی باستان زریوار به معنای سبز و خرم بوده است.
آب این دریاچه شیرین بوده و از چشمه های کف جوش اطراف و بارش باران تأمین می گردد. از آنجایی که این تالاب در ارتفاع 1285 متری از سطح دریا واقع شده در اغلب زمستان ها سطح آن به طور کامل یخ می زند.
دریاچه زریبار دارای طول 5 کیلومتر و عرض 1.6 کیلومتر می باشد که بیشترین عمق آن 5.5 متر تخمین زده شده است.
این دریاچه که از بی نظیرترین دریاچه های آب شیرین در جهان به شمار می آید، قابلیت آن را دارد تا به یک تالاب بین المللی تبدیل گردد. در فرهنگ جغرافیایی از دریاچه زریوار به عنوان بزرگ ترین چشمه آب شیرین جهان تعبیر شده، به صورتیکه نه تنها هیچ رودخانه ای به آن وارد نمی شود بلکه خود دریاچه، سرچشمه رودخانه ای به نام مریوان می باشد.
در بیشتر مواقع به خصوص در فصول زمستان، بهار و تابستان، رنگ آب دریاچه سبز فام و مایل به قهوه ای بسیار کمرنگ می باشد. آب سطح دریاچه هنگام زمستان به علت پائین آمدن درجه برودت هوا یخ می بندد. در هر حالت این دریاچه چه در فصول گرم سال و چه در فصول سرد سال جلوه ای بی بدیل به طبیعت می بخشد.
در فضای اطراف به غیر از بخش شرقی، نیزارهای بلندی دریاچه را احاطه کرده اند که اغلب آنها از گونه غلات مانند نوعی نی کرانه ای می باشند. این دریاچه از لحاظ بیولوژیکی و جانوری و گیاهی شرایط زیستی لازم را برای بسیاری از جانداران داشته و از لحاظ زیستگاه جانوران به خصوص پرندگان آبزی اهمیت به سزایی دارد.
در میان پوشش گیاهی غنی دریاچه می توان به گیاهان شناور همچون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه هایی از گیاهان خاردار و گیاهان حاشیه ای شامل گونه های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی و بزواش، جگن و نعناع اشاره کرد.
از جمله مهمترین ماهی هایی که در این دریاچه وجود دارند شامل سفید ماهی، کپور، عروس ماهی و ... می باشند که از میان این ماهی ها، عروس ماهی دارای اهمیت به خصوصی بوده و ماهی بومی دریاچه به شمار می آید. در بخش های باتلاقی نیز نوعی ماهی کوچک و جذاب وجود دارد که تمامی این ماهی ها از لحاظ اقتصادی ارزش بسزایی دارند.
همچنین در دریاچه زریوار، تعدادی از پرندگان آبزی، تمام طول سال را به لحاظ شرایط زیستگاهی مناسب به صورت بومی می گذرانند که بیشترین آنها شامل کشیم کوچک، کاکایی سرسیاه، حواصیل خاکستری، اکرت کوچک، پلیکان و مرغ نوروزی می باشند که در فصل زمستان پرندگان مهاجر از قبیل چنگر، اردک سرسبز و مرگرس بزرگ به آنها اضافه می گردد.
در میان پستانداران آبزی تنها یک گونه سگ آبی یا شنگ در این اکوسیستم دیده شده و در نیزارها و خشکی های اطراف دریاچه، گونه های دیگری همچون گرگ آسیایی، خرگوش، روباه معمولی و گراز در حال زیستن می باشند.
با سفر و بازدید از دریاچه زیبای زریوار می توانید از چشم انداز بی نظیر تپه جهانگردی، آب و هوای بی نظیر، قایقرانی و شنا، طبخ ماهی های لذیذ دریاچه، بازدید از بازار شهر مریوان، اقامت در مجاورت دریاچه، ماهی گیری، اسکی روی آب و همچنین تماشای برنامه های موسیقی و رقص کردی در پارک دریاچه لذت ببرید.
برای دسترسی به دریاچه زریوار می بایست به استان کردستان، سه کیلومتری غربی مریوان سفر نمایید.
شنبه 19 آبان 1403
یکشنبه 16 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
شنبه 19 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399