کتالم یکی از مناطق گردشگری استان مازندران است که با فاصله 4 کیلومتری در جنوب شرقی شهر رامسر قرار دارد.
کتالم که یک منطقه توریستی با جاذبه های طبیعی - گردشگری است از شمال به ساحل دریای خزر و از جنوب به دامنه جنگلی و سر سبز البرز و ارتفاعات و طبیعت زیبای روستاهای لیماک، لرسانور و اربکله، از بخش شرقی به رودخانه نسارود و از بخش غربی به تلخ آبرود منتهی می شود.
این شهر ساحلی علاوه بر جاذبه های گردشگری و طبیعت زیبا، دارای باغ های چای و مرکبات میباشد که مورد توجه بسیاری از مسافران و توریست ها قرار گرفته است.
در گذشته نام این شهر گته لم بوده است. معنی کلمه گته در زبان مازندرانی بزرگ و لم به معنی زمین هایی با آبهای راکد میباشد. زبان مردم این شهر گیلکی است که مشابه زبان اهالی شرق گیلان است.
جاذبههای توریستی کتالم
قلعه مارکوه
یکی از مهمترین جاذبه های فرهنگی- طبیعی منطقه کتالم، قلعه تاریخی مارکوه است که بر روی قله ای به همین نام در شرق کتالم قرار گرفته است.
زمان ساخت قلعه به صورت دقیق مشخص نیست ولی با توجه به شباهت های ساختاری و معماری بناهای قرن 3 هجری قمری مانند قلعه بابک میتوان حدس زد که مربوط به همین قرن باشد.
مسیر دسترسی به قلعه 311 پله است. مساحت آن در حدود ششصد متر مربع میباشد که از این بنای عظیم فقط 4 حصار جانبی و برج های پشتیبان باقی مانده است که 3 باروی شمالی، شرقی و غربی هرکدام به ترتیب، 33 متر، 70 متر و 80 متر طول دارند. قسمت کوچکی از برج ضلع شمال غربی این قلعه در کنار دکل فرستنده صدا و سیما قرار دارد. برای ساخت قلعه مارکوه از مصالح سنگ، ملات گچ و ساروج استفاده شده است. گنجایش قلعه از لحاظ وسعت به تعداد صد سرباز است به نحوی که همگی به راحتی می توانند در آن سکونت کنند.
ضلع شرقی 70 متر طول، 30 متر قطر و 30 متر ارتفاع دارد و طول ضلع غربی آن 9 متر طول دارد. ضلع شمالی با سنگی که در امتداد آن واقع شده است به 2 بخش تقسیم می شود یکی قسمت غربی با طول 80 متر و قسمت شرقی آن با طول 15 متر که از سر سنگ جدا می گردد.
محل قرار گیری قلعه به نحوی است که به اطراف خود چشم انداز 360 درجه دارد.
در مورد وجه تسمیه این کوه نظرات مختلفی ارائه شده است که بعضی علت نامگذاری آن را وجود مارهای فراوان دانسته اند ولی با توجه به اینکه کلمه فارسی "مار" در گویش محلی رایج نبوده است دلیل این نام گذاری را بسیار کم میدانند ولی برخی از نوشته های بدست آمده در قرن های 3، 5 و 8 ه.ق که به وجود این قلعه اشاره دارد که احتمال داده میشود این بنا در قرن سوم ه.ق که هنوز مردم این منطقه آیین مهرپرستی داشتند و اسلام نیاورده بودند، ساخته شده است و کلمه مادر که در گویش محلی به شکل مار، مهر و ماهار خوانده میشود ریشه در کلمات آیین مهرپرستی دارد، به مهر یا میترا اشاره میکند و میتوان نتیجه گرفت این کوه دارای جایگاه مقدسی در بین مردم آن دوره بوده است و این قلعه در ابتدا معبد یا مکان مقدسی بوده که سپس به عنوان قلعه استفاده شده یا هردو کاربرد را داشته است.
برخی دیگر دلیل انتساب قلعه مارکوه به اقوام مار یا مارد یا آمارد را دلیل نامگذاری گفته اند. این قبیله قبل از ورود آرایاهامبیان، کادوسیها و تپورها در شهر تنکابن امروزی و حوالی آن سکونت داشتند. این قلعه برای اولین بار در کتاب جامع التواریخ از خواجه رشید الدین فضل ا... همدانی و اتفاقاتی که در سال 536 ه.ق در قلعه مارکوه رخ داد و این قلعه توسط اسماعیلیان تسخیر شد، آمده است. مردم محلی، به تونلی داخل این قلعه اشاره میکنند که به روستای نیاسته که در پایین مارکوه قرار دارد منتهی میشود و برای خروج یا ورود اضطراری سربازان در گذشته کاربرد داشته است که البته تحقیقات نشان میدهد وجود این چاله در قلعه به دلیل عدم دسترسی مستقیم قلعه به آب بوده و به عنوان سردآب کاربرد داشته است و تونل ورود و خروج نیست. مارکوه یک قلعه استراژیک بوده و از نظر نظامی در قرن های سوم، ششم و هشتم ه.ق مورد استفاده قرار گرفته است.
ساحل زیبای کتالم
ساحل کتالم از زیباترین ساحلهای رامسر محسوب میشود. به خاطر پوشش گیاهی سرسبز و انبوه درختان سبز شمشاد و بلوط این ساحل به یکی از مناظر رویایی در سفر به رامسر تبدیل شده است که علاوه بر شنا و قایق سواری، مشاهده منظرهی ساحل به انسان احساس آرامش و طراوت بینظیری میدهد. هنگام سفر به شهر خوش آب و هوای کتالم میتوانید از این ساحل دیدنی و امکانات بی نظیری که برای راحتی و آرامش مسافران به وجود آمده بهره ببرید. همچنین میتوانید اوقات فراقت خود را در این ساحل با انجام ورزش های گروهی مثل والیبال و فوتبال ساحلی با دوستانتان سپری کنید یا از موتورهای چهارچرخ کنارهی ساحل استفاده کنید و در هوای آزاد به گردش و تماشای مناظر اطراف بپردازید.
اگر به دریا علاقه دارید اما دوست ندارید شنا کنید یا از خیس شدن خوشتان نمیآید نگران این موضوع نباشید چون سراسر ساحل کتالم به قایقهای موتوری و جت اسکی مجهز شده که میتوانید به وسیلهی آنها از دریا لذت ببرید.
بازار محلی کتالم
در روز دوشنبه هر هفته بازار محلی در شهر کتالم برگزار میشوند که از فروشندگان محلی و دوره گرد تشکیل شده اند. میتوانید در این بازار سوغات و صنایع دستی مردم کتالم را خریداری کنید و علاوه بر خوردن خوراکیهای محلی، شاهد شور و انرژی مردم باشید و از تماشای آن لذت ببرید.
این بازار از مهمترین رویدادهای هفتگی در کتالم است زیرا منبع درآمد مهمی به واسطهی فروش محصولات سنتی برای مردم تامین کرده است. همچنین این بازار مکان مناسبی برای آشنایی بیشتر با فرهنگ و تاریخ مردمان مهمان نواز و زحمت کش ساکن کتالم نیز هست.
جنگل دالخانی
از زیباترین جنگلهای ایران جنگل دالخانی است که در نزدیکی کتالم واقع شده. این جنگل وسیع 600 هزار متر مربع وسعت دارد. هنگام سفر به شهر کتالم میتوانید از طریق جادهی کتالم به این جنگل برسید. اگر اهل کوهنوردی باشید این جنگل گزینهی مناسبی برای شماست زیرا با ارتفاع 800 متر یکی از جنگلهای نیمه کوهستانی محسوب میشود. درختان مرتفع در جادهی جنگلی کتالم دالان های بسیار زیبایی را درست کردهاند که تماشای آن ها بسیار لذتبخش و شگفت آور است. طبیعت جنگل دالخانی چنان سبز و بینظیر است که تقریبا همهی مسافران رامسر و کتالم برای تماشای زیبایی های آن می آیند.
از آنجایی که برخلاف اکثر جنگلهای ایران که زبالهها و پسماند مواد خوراکی چهرهی آنان را زشت و آلوده کرده است، جنگل دالخانی کمتر با این دغدغه روبروست از چهرهی زیباتری نسبت به سایر جنگلهای شمالی برخوردار است. پس اگر به این منطقه سفر کردید در پاکیزه نگه داشتن این فضای سبز و زیبا کوشا باشید.
سد میجران
سد میجران که در جنوب شرقی رامسر است از مهمترین منابع آب کشاورزی برای مردم ساکن کتالم است که در سال 1382 ساخته شده و از بزرگترین سدهای منطقه خاورمیانه است این سد که در رودخانه نسارود قرار دارد از همنشینی با درختان سرسبز و بوتههای زیبای گل و گیاهان منظرهی زیبایی را به وجود آورده است. سد میجران باعث تشکیل یک دریاچهی بسیار زیبا با مساحت تقریبا 2 کیلومتر بین جنگل دالخانی و روستای اربکله شده است. فاصله ی این سد تا قلعه مارکوه 5 کیلومتر است. از آنجایی که منطقهی این سد بسیار زیباست و از آب و هوای مطبوعی برخوردار گشته، میتوانید برای طبیعت گردی یا ماهیگیری به این منطقه مراجعه کنید و اوقات خوبی را به همراه دوستانتان سپری کنید.
اقامتگاه مناسب
میتوانید جهت یافتن بهترین اقامتگاه در طول سکونت خود در شهر رامسر لیست ویلاهای رامسر یا اقامتگاه های بومگردی این شهر را در سایت ویلاجار ببینید و مطابق با سلیقهی خود اقامتگاه مورد نظرتان را رزرو کنید.
دوشنبه 12 دی 1401
یکشنبه 14 آذر 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
دوشنبه 15 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399