اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمان - شهر بابک  
دوشنبه 16 مرداد 1396

روستای میمند (Meymand) واقع در شهر بابک، یکی از قدیمی ترین روستاها در جهان به شمار می آید که خانه های آن صخره ای بوده و کماکان نیز پا بر جا می باشد. 

روستای میمند به طور دقیق در 38 کیلومتری شمال شرقی شهرستان شهر بابک استان کرمان واقع شده و در مرکز شهرهای شهر بابک، سیرجان، رفسنجان و انار قرار دارد. 

قدمت این روستای تاریخی به دوازده هزار سال پیش باز می گردد. در این روستا نقش های ده هزار ساله و سفال‌ های شش هزار ساله ای کشف شده که همگی نشان دهنده قدمت آن می باشند. 

میمند به خاطر استحکام دفاعی در گذر زمان کمتر دچار تغییرات کالبدی و اجتماعی شده است. مجموعه ای از آثار بسیار قدیمی همانند خانه ‌های صخره‌ ای پراکنده معبد، قلعه و برج‌ های متعدد که به هزاران سال پیش تعلق دارند، روستای میمند را از روستا به مجموعه ای با تمدن ویژه تبدیل کرده اند. 

در رابطه با قدمت روستای میمند گفته ها و نظرات مختلفی بیان شده است، عده ای بر اساس اظهارات باستان شناسی که در بیست سال قبل، سنگ نگاره هایی کشف کرده، قدمت روستا را به 12000 سال پیش نسبت می دهد. عده دیگری نیز بر اساس سفال های کشف شده از دژ میمند توسط معاونت پژوهشی سازمان میراث فرهنگی، قدمت روستا را به 2000 الی 3000 سال پیش نسبت می دهند. البته برای مشخص نمودن قدمت دقیق روستای میمند قرار بر این است تا مدارک و آثار بیشتری یافت شود. 

قدمت تاریخی روستای میمند به دوره ای باز می گردد که انسان ها خدایان خود را در بلندای کوه ها جست و جو می کردند و کوه نیز نمادی برای استواری، توان، پایداری و اراده بوده است. 

به طور قطع روستای دست کند و تاریخی میمند از اولین سکونتگاه های بشر در کشور بوده است، در دوره ای که انسان ها، کوه ‌ها را مقدس می‌ شمردند. 

متأسفانه از علت ساخت و یا کسانی که این روستا را به صورت دست کند و صخره ای، بنا کرده اند اطلاعاتی در دست نیست. اما درباره پیدایش سازه ‌های زیر زمینی میمند دو نظریه وجود دارد. اولین نظریه بیان می دارد که مجموعه میمند در قرن های هشتم و هفتم قبل از میلاد و همزمان با قوم ماد، که در غرب کشور آثار معماری صخره‌ ای بسیاری را از خود به جا گذاشته ‌اند، بوسیله گروهی از اقوام آریایی ایجاد شده است. همچنین احتمال می رود که سازه های صخره ‌ای میمند از اعتقادات آیین مهر پرستی نشأت گرفته باشد زیرا که یکی از ارکان این آیین بر اساس فنا ناپذیری و جاودانگی پدیده ‌ها است و همین عقیده آنها را به مقدس خواندن کوه ‌ها کشانده و آنها نیز در معماری خانه های صخره ای خود، این اعتقاد و باور را نشان داده اند. 

نظریه دوم، قدمت میمند را به قرن های دوم و سوم میلادی نسبت می دهد. در دوره حکومت اشکانیان در قسمت جنوبی کرمان قبیله های کوچ نشین به هر طرف کوچ می‌ نمودند. این قبایل در دوره اشکانیان کاملا جا به جا نشده بودند و در اواخر دوره اشکانیان و اوایل دوره ساسانیان مناطق خوش آب و هوا را برای سکونت می گزیدند. همچنین در محلی به نام دژ میمند که در آن بالغ بر 150 اتاق مدور سنگی برای قرار دادن اموات ایجاد شده، صحت این نظریه را قوت می بخشد. زیرا مقبره هایی به این شکل نشان دهنده سنت ساسانیان می باشد که دخمه‌ هایی را در منطقه ‌ای کوهستانی و به دور از شهر و محل سکونت خود برای مردگان می ساختند. 

علاوه بر این نظریه های بیان شده، سفال های کشف شده در میمند دارای قدمتی تاریخی می باشند که به دوره حکومت های اشکانی، ساسانی و اسلامی تعلق دارند.

در ساخت خانه های میمند از هیچ خشت، سنگ و آجری استفاده نشده بلکه توده هایی در دل صخره برای زندگی ایجاد شده است. در این خانه های صخره ای محل اتاق، تاقچه در اندازه ‌های مختلف برای جای رخت خواب، ظروف، صندوق، چراغ و ... همگی در دل صخره کنده شده اند. 

به این خانه های صخره ای که شامل یک یا چند اتاق و اصطبل می باشند کیچه گفته می شود. هر کیچه دارای یک ورودی مشترک بوده و در پاگرد ممکن است طویله در یک طرف و اتاق نشیمن در سوی دیگر واقع شده باشد. کیچه ها می توانند ساختار، اندازه و تعداد اتاق های متفاوتی داشته باشند. 

کلیدون در دیوار مجاور درب نصب می‌شود که کلید را در آن می گذارند تا زبانه پشت در قرار گیرد. درجه حرارت این اتاق ‌ها نسبت به فضای بیرون 5 درجه اختلاف دارد.

در اتاق ها، دیدون که در زبان محلی به معنای اجاق می باشد، استفاده می شود و در اثر سوختن هیزم طی سالیان دراز موجب سیاهی رنگ سقف و بدنه اتاق ها شده و همچنین باعث ایزولاسیون شدن و عمر بیشتر اتاق ها می شود. در اتاق هایی که آتش افروخته نشده، خاک سقف به آهستگی ریزش یافته است. 

در دهکده میمند به صورت کلی 406 کیچه و 2560 اتاق وجود دارد. بزرگترین کیچه ها 90 متر و اندازه اتاق ها 3*4 بوده که ارتفاع دیواره های آنها بین 1.9 متر تا 2.1 متر می باشد. 

اهالی روستا آداب و رسوم و زبان و گویش ویژه ای دارند که از کلمات پهلوی ساسانی ریشه گرفته است. 

جالب است بدانید، روستای میمند در سال 2015 و در سی و نهمین اجلاس میراث فرهنگی یونسکو با اکثریت آرا به عنوان نوزدهمین اثر جهانی ایران در فهرست یونسکو به ثبت رسید و سازمان یونسکو این روستا را به این گونه معرفی کرد : 

در انتهای دره‌ ای در جنوب کوه‌ های مرکزی ایران منطقه تاریخی میمند شهر بابک، واقع شده است که شیوه زندگی مردمانش از سال ‌های دور تا به امروز به شکل سنتی همچنان در جریان می باشد. کوچ نشینانی که روزگارشان را از راه کشاورزی و دامداری می ‌گذرانند و میان اقامتگاه ‌های تابستانی و زمستانی خود در فصول مختلف سال در حرکت هستند. در طول فصل سرما در قسمت‌ های انتهایی دره و در خانه ‌های صخره‌ ای که در دل کوه ساخته شده ‌اند اقامت دارند.

برای دسترسی به روستای صخره ای میمند می بایست به استان کرمان، 38 کیلومتری شمال شرقی شهر بابک سفر نمایید. 

دیدگاه کاربران


حسینی
حسینی
چهارشنبه 16 آبان 1403
در کل 2 روستای صخره ای در ایران هستش یکی روستای میمند کرمان و دیگری روستای کندوان آذربایجان شرقی
هر دو اعجاب انگیزند
روستای میمند هنوز بومیان روستا زندگی میکنند و هنوز به آداب و رسوم قدیمی خود پایبندند و به همان گویش محلی خود صحبت میکنند
حسین
حسین
یکشنبه 16 آبان 1400
خونه های روستای میمند تو دل کوه قرار گرفتن، این روستا برق و آب و سرویس بهداشتی هم برای گردشگرا داره
roxana kaboli
roxana kaboli
یکشنبه 31 مرداد 1400
مکانی بسیار دیدنی و جالبی است زندگی به سبک سنتی در این روستا رواج دارد و اهالی اونجا وسایل محلی میفروشند ازشون خرید کنید خوشحال میشن.
je_suis_mahi_
je_suis_mahi_
چهارشنبه 16 تیر 1400
من اینجا رفتم همه اهالیش کهن سال هستند و و جای بسیار ساکتی است.جمعیت جوان همه مهاجرت کردن به شهر و این روستا بشدت سرده خیلی سرد در تمام فصول.
dokhtareshoja93
dokhtareshoja93
یکشنبه 02 خرداد 1400
اینجا من رفتم حس خوبی داشتم.. مدیریت خوبی داشت و ما در موقع شلوغی رفتیم. شبیه کندوان آذربایجان هست اما کندوان الان چند تا هتل داره.
ahmad_jahangiri9293
ahmad_jahangiri9293
یکشنبه 24 اسفند 1399
نکته جالی که در مورد این روستا شنیدم این هست که اهالی روستا مست شراب بودند و این دست کندها رو ایجاد کرده اند خیلی شگفت انگیزه.
mhmd2177mhdy
mhmd2177mhdy
یکشنبه 03 اسفند 1399
یکی از معانی میمند یعنی مست شراب. خیلی جالبه این روستای عجیب در شهر بابک که عمری بین هشت تا حتی دوازده هزار سال داره قرار گرفته و نام گذاری این شهر هم به خاطر وجود اردشیر بابکان بوده😍😍
mohamadzare644
mohamadzare644
شنبه 04 بهمن 1399
من وقتی اینجا رفتم شگفت زده شدم. روستایی که با دست خالی ساخته شده..واقعا باید گریست به حال صنعت توریست که همچین مکانهایی داریم ولی اطلاع رسانی خیلی کمی میشه.
rbijani
rbijani
چهارشنبه 26 آذر 1399
واقعا بی نظیر و زیباست. هر کس نرفته حتما بره و نهار هم کله جوش بزنید😋 این روستا در طول تاریخ کمترین تغییر و تحول رو داشته و با اصالت مانده. هرچند استحکام سازه های صخره ایش بی تاثیر نبوده.
haana.hey
haana.hey
دوشنبه 12 خرداد 1399
آب و هوای روستای باستانی میمند کوهستانیه و زمستان های سرد و تابستان های معتدلی داره، این فصل مناسبه برای رفتن به شهر بابک.👍