معبد آناهیتا در مرکز شهر کنگاور در مسیر همدان به کرمانشاه قرار دارد و دومین بنای سنگی ایران بعد از تخت جمشید می باشد.
معبد آناهیتا واقع در کنگاور معروفترین معبد متعلق به آناهیتا در ایران می باشد. این معبد بر روی تپه ای بنا شده و نزدیک به 4.6 هکتار مساحت دارد.
معبد آناهیتا به آناهیتا الهه پاکی تعلق داشته و مکانی برای نیایش آب در کرمانشاه بوده است.
به طور دقیق معبد آناهیتا در شهر کنگاور واقع شده که کنگاور نیز در اواسط مسیر امروزی همدان به کرمانشاه و بر سر مسیر تاریخی هگمتانه _ تیسفون قرار دارد.
در ایران باستان، آب از جمله چهار عنصر مقدس و ارزشمند ایرانیان بوده است. آناهیتا نیز ایزد بانوی آب های روان، زیبایی، فراوانی و برکت در دوران قبل از اسلام می باشد.
این معبد بر فراز تپه ای به بلندای 32 متر بنا شده است. ورودی معبد از طریق پله هایی است که در دو سوی بخش جنوبی بنا قرار داشته و در بخش شمالی نیز پله هایی یک طرفه راه دسترسی به این مکان را فراهم می سازد.
نوع تقسیم آب و جریان یافتن آن درون معبد از شگفتی های مهندسی آن زمان می باشد. آب رودخانه از طریق جوی های سنگی به صورت باشکوهی به آبگیر واقع در مرکز معبد آناهیتا جریان می یابند تا مقدس بودن این عنصر را به زیباترین و بهترین شکل نشان دهند.
در چهار سوی معبد آناهیتا دالان هایی فراهم شده که در کف آن ها جوی های آب به شکل رفت و برگشت آب را به بخش مرکزی معبد هدایت می گردانند.
در دو سوی فراز معبد آناهیتا سر چهار گاو در مقابل یکدیگر قرار گرفته و از تزئینات معبد به شمار می آید به صورتیکه در هنگام آبگیری تصویر سر گاوها بر روی آب نقش می بندد.
در بخش مرکزی معبد فضایی وجود دارد که آب از طریق جوی ها به استخر کوچکی با ابعاد 10 در 10 و عمق 20 سانتی متر جمع می گردد.
در رابطه با کارکرد معبد در میان پژوهشگران اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. برخی از آنان معتقدند که این بنا معبدی برای الهه آناهیتا بوده است و برخی دیگر بر این باورند که این بنا در حقیقت کاخی نیمه کاره متعلق به خسرو پرویز می باشد. همچنین برخی آن را متعلق به اواخر سده سوم و آغاز سده دوم قبل از میلاد و عده دیگر آن را متعلق به سده اول قبل از میلاد می دانند. در قرن اول پس از میلاد مسیح، ایسیدور خاراکسی جغرافی دان یونانی اولین فردی بود که در کتاب خود به معبد آناهیتا اشاره کرده و آن را معبد آرتمیس معرفی نموده است.
نکته جالب در رابطه با بنای معبد، دیوارهای آن می باشد که بعضا قطر آنها به 18 متر نیز می رسد و ستون هایی بر روی آنها استوار شده است. این ستون ها بسیار ساده و عاری از تزئینات می باشند و وجود آنها بیشتر جنبه حفاظتی داشته است. ارتفاع این ستون ها به سه برابر قطر آنها می رسد و عمده مصالح استفاده شده در ساخت معبد، گچ و سنگ بوده است.
از آنجایی که معبد آناهیتا دومین بنای سنگی ایران بعد از تخت جمشید می باشد همه ساله مورد بازدید بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار می گیرد.
می توان گفت معبد آناهیتا بی شک از لحاظ ارزش باستانی در شمار برترین و برجسته ترین میراث فرهنگی کشور می باشد.
برای دسترسی به معبد آناهیتا می بایست به استان کرمانشاه، مرکز شهر کنگاور در مسیر هگمتانه - تیسفون سفر نمایید.
چهارشنبه 16 آبان 1403
شنبه 15 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
چهارشنبه 16 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399