در تهران موزه های متعددی وجود دارد که یکی از آنها موزه موسیقی می باشد. در این موزه آثار و ارزش های هنرمندان عرصه موسیقی، میراث موسیقی ملی و همچنین سازهای موسیقی حفظ و نگهداری می شود.
در سال 1372، سه تن از مسئولین فرهنگی و هنری وقت، مدیر عامل فرهنگ سرای بهمن، مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی و مشاور شرکت توسعه و رئیس وقت مرکز موسیقی وزارت ارشاد که اکنون با عنوان دفتر موسیقی شناخته می شود، طرح تاسیس این موزه را مطرح نمودند. امور اجرایی موزه در سال 1374 فعالیت خود را با کمک شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران آغاز کرد.
این موزه در زمینی به وسعت 3650 متر و در سه طبقه در زیربنایی نزدیک به 1400 متر مربع بنا شده است. در موزه موسیقی نزدیک به 240 ساز مختلف در معرض نمایش است.
موزه موسیقی دارای بخش های مختلفی شامل سالن نمایش انواع سازها از جمله: سازهای کوبهای، زهی، بادی، سنتی و زهی نواحی، گنجینه موزه، آرشیو صوتی و تصویری، کتابخانه تخصصی، کارگاه نمایش مراحل ساخت ساز، انبار ویژه نگهداری بهینه سازها، مخزن محصولات مکتوب، کافیشاپ و بخش سمعی و بصری می باشد.
در سالن نمایش سازها انواع مختلف کوبه ای، بادی ، زهی، سنتی و زهی نواحی نگهداری می گردد. در این سالن سازهای نفیسی را می توانید مشاهده نمایید که بسیاری از آنها از اساتید بزرگ موسیقی به امانت گرفته شده اند، همچون سازهای استادانی چون محمدرضا درویش و مجید کیانی. البته بخشی از این سازها توسط موزه خریداری شده، برخی از آنها را به امانت گرفته و برخی دیگر نیز به موزه موسیقی اهدا شده اند.
وقتی از این موزه بازدید می نمایید سیستم پخش صوتی در موزه وجود دارد که اطلاعات سازها را اعلام می نماید تا با آنها بیشتر آشنا شوید.
در طبقه همکف، سالن سازهای زهی و بادی قرار دارد که دارای دو قسمت مجزا می باشد. در قسمت سازهای بادی انواع سازهای خود صدا، نی ها، نی لبک و سوتک ها و در قسمت سازهای زهی سازهایی همچون زه صدای مضرابی و زه صدای آرشه ای به نمایش گذاشته شده است.
سالن سازهای کوبه ای نیز در طبقه همکف قرار دارد و شامل انواع سازهای کوبه ای دو طرفه ( سازی است که در دو طرف آن پوسته کشیده شده و از دو طرف آن برای نواختن می توان استفاده کرد)، کوبه ای یک طرفه و همچنین در سالن سازهای سنتی، انواع سازهای زهی، مضرابی و آرشه ای و سازهای کوبه ای سنتی ایرانی مانند تنبک وجود دارد.
در طبقه دیگر موزه سازهای اهدا شده را می بینید. هر یک از این سازها قدمت طولانی دارند و به اساتید نامدار موسیقی کشور تعلق دارند. که در میان آن اساتید می توان به استاد میرزا عبد الله، استاد عشقی و استاد کیهان کلهر اشاره نمود.
در موزه بخشی به آرشیو صوتی و تصویری تعلق دارد و در این بخش آرشیو صوتی و تصویری زنده یاد محمد علی گلشن ابراهیمی دیده می شود که سالیان سال برای جمع آوری آنها زحمت کشیده و در نهایت آن را به موزه موسیقی هدیه کرده است. همچنین آرشیو مجموعه های ارزشمند دیگری نیز به بخش آرشیو موزه افزوده شده که توسط کارکنان، دیجیتالی می گردد.
در موزه موسیقی بخش بسیار جالبی به نام گنجینه وجود دارد. در این بخش آثار و یادگاری هایی از اساتید موسیقی نگهداری می شود که در میان آنها می توان به چوب رهبری ارکستر حشمت سنجری، ساعت شماته دار استاد علی تجویدی، سنتور استاد ملک حسین و تقویم رومیزی تقی مسعودیه اشاره کرد.
سالنی در موزه نیز به وسایل ضبط و پخش موسیقی قدیمی تعلق دارد که بسیار جالب می باشد.
علاوه بر اینها در این موزه، کتابخانه تخصصی با مجموعه ای نفیس از 3000 کتاب در 6000 جلد وجود دارد که 1600 عنوان از آن به حوزه هنر و ادبیات و به ویژه موسیقی تعلق دارد. کارکنان در تلاش می باشند تا بخش الکترونیک کتابخانه را نیز به مجموعه اضافه گردانند تا امکان استفاده سایرین از این آثار فراهم گردد. همچنین در این مجموعه سالن آمفی تئاتر و استودیو نیز دیده می شود.
برای بازدید از موزه می توانید همه روزه به غیر از شنبه ها از ساعت 10 صبح الی 18 مراجعه نمایید. البته در غیر این ساعات نیز می توانید از کافه زیبایی که در بخش شرقی مجموعه واقع شده استفاده نمایید و از تماشای فضای اطراف خود لذت ببرید.
برای دسترسی به موزه موسیقی می بایست به استان تهران، میدان تجریش، خیابان شهید دربندی، سه راه تختی، کوچه نمازی، پلاک 9 سفر نمایید.
شنبه 19 آبان 1403
شنبه 15 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
چهارشنبه 16 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399