یکی از مکان های تاریخی و دیدنی شهر شیراز، گهواره دید می باشد. این مکان بر فراز قله غربی کوه چهل مقام و مقابل دروازه قرآن قرار دارد.
گهواره دید که در اصل گهوار دیو نام داشته و در اثر زمان به این نام تغییر یافته اتاقی در اندازه 4x4 متر می باشد. این مکان به صورت گنبدی و از سنگ و ساروج ساخته شده که سازنده آن را عضد الدوله دیلمی می دانند.
گفته شده که عضد الدوله دیلمی در هنگام ساخت دروازه قرآن که در روبروی این بنا قرار دارد، این بنای چهار گوش را نیز بر فراز کوه و مشرف به تنگه ساخته است.
در حقیقت گهواره دید به عنوان محلی برای دیده بانی سربازان بوده تا بر رفت و آمد کاروان ها و همچنین به شاهراه ورودی شمال شهر، کنترل داشته باشند. علاوه بر این از گهواره دید برای خبر رسانی نیز استفاده می کردند زیرا که از این طریق می توانستند اخبار مهم و ارزشمند را به دیگر نقاط منطقه اطلاع رسانی نمایند.
به منظور پیام رسانی فوری در آن زمان از روش هایی چون تابش نور آیینه، راه انداختن دود، به کار بردن بوق و شیپور برای اطلاع رسانی روزانه و روشن کردن آتش در هنگام شب استفاده می کردند تا اطلاعات را به برج های بعدی برسانند و به همین شکل اخبار، برج به برج انتقال می یافت تا به پایتخت مخابره شود.
در حال حاضر در محیط اطراف گهواره دید درخت کاری های بسیاری زیبایی انجام شده و آن را به یکی از جاذبه های شیراز تبدیل نموده است. همچنین در سال 1381 هجری خورشیدی در مجاورت این گهواره، هشت شهید گمنام دفاع مقدس به خاک سپرده شده اند و موجب ارزش هر چه بیشتر این محل گردیده اند.
شهرداری شیراز برای سهولت گردشگران در رسیدن به گهواره دید، در دل کوه، پله هایی سیمانی ایجاد کرده، همچنین ایجاد بوستان کوهپایه در دامنه کوه چهل مقام نیز از دیگر فعالیت های شهرداری برای زیبا سازی این منطقه به شمار می آید.
برای دسترسی به گهواره دید می بایست به استان فارس، شیراز سفر کرده تا بعد از بوستان کوهپایه واقع در کوه چهل مقام از طریق پله های سیمانی به گهواره دید دست یابید.
شنبه 19 آبان 1403
یکشنبه 06 آبان 1403
اگر شیراز بودم هفته ای یکبار میرفتم اینجا
دیگه نیاز به دکتر پیدا نمی کردم.
شنبه 15 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
چهارشنبه 16 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
شنبه 01 خرداد 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399