از جمله گردشگاه های شهر تبریز، باغ ائل گلی (Elgoli) یا شاه گلی میباشد که در جنوب شرق تبریز و نزدیک به مرکز شهر قرار دارد. این بوستان به دلیل برخورداری از امکاناتی از جمله سالن های غذاخوری، کافی شاپ، شهربازی لونا، هتل، مسافرخانه و دفتر جهانگردی جنبه جهانی دارد و حائز اهمیت است.
قدمت این بوستان به زمان پادشاهان آق قویونلو می رسد که در زمان پادشاهی صفویان توسعه یافته است و نام های مختلفی از جمله شاه گلی، ائل گولی، ائل گلی، شاه گولی دارد اما قبل از انقلاب مردم این محل گردشگری زیبا را به شاه گلی میشناختند.
در زبان آذری ایل یا ائل به معنای مردم و گول یا گل به معنای استخر می باشد. و معنی کلمه در کنار یکدیگر استخری است که متعلق به مردم باشد. مفهوم شاه در اینجا یعنی با عظمت و بزرگ و در واقع به استخر بزرگ مردم میتوانیم معنی کنیم.
باغ ائل گلی، عظیم ترین منبع ذخیره آب برای آبیاری باغ های بخش های شرقی تبریز تا دروازه تهران و تپلی باغ تا قبل از صفویان بوده است. در زمان پادشاهی صفویان، با دیواره ای سنگی دور دریاچه را محصور و تمامی نخاله ها و شن و ماسه های داخل دریاچه را تخلیه کردند.
ائل گلی، محلی برای درباریان قاجار بود ولی در زمان پهلوی، شهرداری تبریز این مکان را به یک گردشگاه عمومی تبدیل کرد. سید باقر کاظمی (مهذب الدوله) استاندار وقت آذربایجان شرقی، اولین تعمیرات بنیادی را در فضای بوستان به انجام رساند.
دریاچه ائل گلی با مساحتی در حدود پنج نیم هکتار، ظرفیت 720 هزار متر مکعب آب را دارد. آب این دریاچه از طریق رودخانه لیقوان که از نزدیکی روستای چاوان گذشته و به صورت جویی کوچک از سمت جنوب شرقی دریاچه ائل گلی وارد آن می شود.
تپه نسبتاً رفیعی در قسمت جنوبی دریاچه ائل گلی قرار دارد که جنگل کاری شده و آبشارهای مصنوعی بسیاری، از این تپه به داخل دریاچه جریان می یابد.
در مرکز استخر ائل گلی، عمارت هشت ضلعی بنام کلاه فرنگی قرار دارد که در حال حاضر از آن به عنوان تالار پذیرایی استفاده می شود و به کاخ ائل گلی معروف می باشد. این بنا در گذشته ساختمانی خشتی و یک طبقه بوده که در سال 1346 تخریب شد و توسط شهرداری تبریز و استانداری، ساختمان دو طبقه مجللی بنا گردید.
در زمان قاجاریان نیز در اطراف استخر ائل گلی، به منظور عبور و مرور خیابان هایی احداث گردید و کناره های معابر با درختان تبریزی، بید مجنون و گل های اطلسی متعددی کاشته شد تا علاوه بر زیبایی این تفرجگاه، آب و هوای پاکی به ارمغان بیاورد.
عمارت کلاه فرهنگی، همچون شبه جزیره ای به نظر می رسد که در بخش جنوبی دریاچه مسیری برای رسیدن به کاخ ائل گلی کشیده شده است.
دریاچه ائل گلی دارای 12 متر عمق می باشد که یکی از تفریحات این پارک با صفا، قایق رانی در دریاچه می باشد. این دریاچه در فصل زمستان به علت سرمای شدید یخ می بندد که جلوه ای زیبا را به نمایش می گذارد، همچنین ماهی هایی که در این دریاچه زندگی می نمایند در فصول سرد سال و هنگام یخبندان رشد کند تری دارند.
ائل گلی نخستین اینترنت پارک کشور می باشد که در تبریز قرار دارد. بنا بر پیشنهاد مدیریت گردشگری شهرداری تبریز و به منظور آسان نمودن برقراری ارتباطات اینترنتی گردشگران در تبریز، معاونت فنی سازمان آمار و فناوری اطلاعات، این امکان را در این پارک فراهم نمود که طی آن در مدت 10 روز دو فرستنده، هر کدام با پوششی به شعاع 300 متر کروی در بخش شرقی و جنوبی ائل گلی نصب گردید تا رفاه گردشگران و شهرواندان تبریزی فراهم شود.
پارک ائل گلی اولین مرکز اطلاع رسانی هوشمند کشور است. این مرکز دارای 4 دستگاه کیوسک اطلاع رسانی می باشد که در اتاقک شیشه ای ویژه ای قرار دارند و اطلاعات مختلفی از جمله تاریخچه و توضیحاتی در مورد مجموعه باستانی ائل گلی و اطلاعات گردشگری شهر تبریز شامل مراکز تجاری، بازارها، مراکز تفریحی، پارک ها، موزه ها، مراکز اقامتی و بسیاری موارد دیگر را به گردشگران ارائه می دهد. همچنین با توجه به اینکه اطلاعات این مرکز بر اساس وب می باشد، امکان دسترسی گردشگران از طریق اینترنت نیز به این وب سایت فراهم می باشد.
علاوه بر تمامی مواردی که گفته شد، باغ وحشی در ائل گولی با همین نام در این باغ قرار دارد.
مسیر دسترسی به باغ ائل گلی
برای دسترسی به باغ شاه گلی (ائل گلی) می بایست به استان آذربایجان شرقی، تبریز، آزادراه گذر جنوبی تبریز، ایستگاه مترو ائل گلی، بوستان ائل گلی سفر نمایید. برای اقامت نیز پیشنهاد میکنیم خانه یا اقامتگاه های اجاره ای در شهر تبریز را رزرو کنید. و از حتما در طی سفر خود از مجموعه تفریحی باغلارباغی، مسجد کبود، پارک شمس تبریزی و سورتمه ریلی بازدید کنید، البته از طعم غذاهای خوشمزه و خوراکی های محلی تبریز مثل کوفته تبریزی، حلوای زنجبیلی، خورش هویج، آش میوه و قیقاناخ یا خاگینه تبریز غافل نشوید
یکشنبه 20 آبان 1403
شنبه 12 آبان 1403
چهارشنبه 12 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
سه شنبه 15 تیر 1400
شنبه 01 خرداد 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399